Foto: Image by Виктория Бородинова from Pixabay

Možno to nebude ľahké, no dostanete sa z toho.

Rozchod samozrejme nie je príjemný nikomu – a už vonkoncom nie vtedy, ak ste svoju polovičku naozaj milovali, a rozišla sa ona s vami. Dĺžka ”zotavenia sa” z takejto skúsenosti je samozrejme individuálna a závisí od mnohých faktorov, vedci však našli odpoveď, ktorá vám môže pomôcť hlavne vtedy, ak je váš rozchod ešte čerstvý. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Your Tango priniesol jednu zaujímavú štúdiu publikovanú v  Journal of Positive Psychology, podľa ktorej skutočne platí, že “čas vylieči všetky rany”. Je to však naozaj tak? Keď práve ste po mimoriadne bolestivom rozchode, pravdepodobne vás nezaujíma nič iné, len to, koľko toho času potrebujete, aby aspoň tá najväčšia bolesť pominula. 

Možno ste sa už stretli s tvrdením, že to najhoršie (strata chuti do jedla, nespavosť, apatia, smútok) pominú za polovičný čas celkového trvania vášho vzťahu – teda napríklad keď ste spolu boli rok, potrvá to 6 mesiacov. Čo však v prípade, ak ste spolu boli 10 rokov – má to naozaj trvať 5 rokov? A naopak, niekedy v nás zanechá hlbšiu stopu človek, s ktorým sme boli mesiac, ako niekto, s kým sme boli 5 rokov. Zdá sa teda, že na tento všeobecný vzorec sa spoľahnúť nemôžeme. 

Image by Foundry Co from Pixabay

Vedci však na základe výskumu prišli k jednému údaju, ktorým by vám mohol aspoň trochu pomôcť. Samozrejme však treba mať na pamäti, že tento čas je vždy individuálny a závisí od mnohých faktorov. Napríklad, ak sa z Facebooku dozviete, že mesiac po vašom rozchode ide vaša ex-polovička na cestu okolo sveta so svojou novou známosťou, tento čas sa môže predĺžiť. Naopak, keď bol rozchod viac-menej vecou vašej vzájomnej dohody, môže to trvať aj kratšie. 

Vedci však dospeli k tomu, že u 71 % skúmaných respondentov odozneli tie najhoršie pocity v priemere do 11 týždňov, čo sú necelé 3 mesiace. Po tejto dobe participanti pocítili, že to bola skúsenosť, ktorá posilnila ich osobnosť, a jednoducho išli ďalej. 

Prekvapujúcim zistením, ktoré vyplynulo z rovnakej štúdie však je aj to, že rovnaký čas, teda cca 11 týždňov na zotavenie sa potrebuje aj človek, ktorý rozchod inicioval, čo vyvracia mýtus, že vždy je lepšie byť v tejto pozícii. Rozchod však určite nie je príjemnou skúsenosťou ani pre jednu stranu. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov