Zachránila sa. Dokázala to. No jej život už nikdy nebude taký, ako predtým.

Dievča, ktoré prežilo akúkoľvek traumu prežilo situáciu, kedy jej telo a myseľ nepatrili jej. Istý čas bola “odtrhnutá” od seba. Zmietala sa v spleti svojich problémov a ťažkostí. Prešla lesným požiarom, no našťastie vyviazla len s popáleninami. Padala voľným pádom, no tvrdý dopad našťastie prežila.

Článok pokračuje pod videom ↓

Problémom prežitej traumy však je, že aj keď sa cez ňu človek dostane, ona nikdy neodíde preč úplne. Nikdy sa jej nezbavíte na 100%.

Aké to je, milovať dievča, ktoré prežilo traumu? Jej trauma sa totiž z času na čas vráti, je hlučná a snaží sa pohltiť celé jej telo a celú jej myseľ. Inokedy zas príde v tichosti. Nenápadne.

Toto dievča má vtedy pocit, že má na čele červenou fixkou napísané “OBEŤ” a všetci sústredia svoju pozornosť na ňu. Samozrejme, vôbec to nie je pravda. Inokedy nevie celé noci zaspať, pretože jej nejaký vnútorný hlas šepká: “Už nikdy nebudeš úplne v poriadku. Nič už nikdy nebude také, ako predtým.”

Vtedy má pocit, že celá jej osobnosť je zložená zo 100 000 kúskov puzzle čiernej a sivej farby a myslí si, že túto skladačku už nikto nikdy neposkladá. Ani ona, ani nikto iný.

pexels.com

Muž, ktorý miluje dievča, ktoré prežilo ťažkú životnú traumu, jej musí byť ochotný pomôcť. Musí vidieť, akú obrovskú hodnotu má jej zlomená duša. Musí ju presvedčiť o tom, že sa teší na tie dobré dni, no nebojí sa ani tých zlých. Musí ju jednoducho rešpektovať – aj so všetkými jej jazvami na duši.

Milovať dievča, ktoré prežilo životnú traumu je ako obnovovať krásny, no opustený a zničený starý dom. Možno má dobré základy a jeho múry stoja, no budete musieť opraviť diery, ktoré v týchto hrubých stenách vznikli. Má krásne okenné rámy, no sklá v nich sú popraskané a budete ich musieť vymeniť. Má pevné a nepoškodené zárubne, no dvere chýbajú a budete ich musieť vyrobiť nanovo. Aj keď ten dom nie je úplný, musíte vidieť jeho krásu a jeho potenciál už teraz.

Presne také isté je to aj s týmto dievčaťom. Vo svojej podstate je možno komplikovaná a ovplyvnená spomienkami, ktorých by sa najradšej zbavila, no keď jej budete venovať dostatok času a pozornosti, uvidíte, čo aká v skutočnosti je. Aká bola predtým, než sa to všetko stalo.

Je odvážna a silná. Jediné, čo potrebuje, je dostatok času.

Pozri aj: Najsilnejšie ženy sú ženy s úzkosťou

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov