Depresia už dnes ani zďaleka nie je žiadnym ojedinelým ochorením.

Niektorí ľudia si veľakrát myslia, že depresia je psychickým ochorením, ktoré postihuje len “slabých” ľudí, ktorí váhu svojich problémov jednoducho neuniesli. Pravda je však taká, že depresia si svojho “nositeľa” nevyberá a čím ďalej, tým častejšie sa usadí aj na ľuďoch, o ktorých by ste si to ani len nepomysleli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto ľudí stretávate každý jeden deň. Sú to tí sympatickí jedinci s tak nákazlivým smiechom, ktorých oči ešte nedávno neprestajne žiarili radosťou. Vždy sa cítili byť v bezpečí a vždy z nich vyžaroval absolútny pokoj. Navonok to vyzeralo, že majú naozaj všetko, po čom človek túži, a že ich život je skrátka perfektný. Oni si to však zaslúžili. Sú to ľudia, ktorí vám ešte nedávno rozprávali o svojich veľkých snoch, a vy viete, že mali všetko, čo by k ich naplneniu potrebovali.

Osud to však chcel inak…

Dnes sú už títo ľudia iní. Z tých najsilnejších jedincov sa stali zlomené osobnosti, ktorých smiech zmizol a vystriedal ho neutíchajúci žiaľ a plač. Čo sa vlastne stalo?

pexels.com

Nie je to nič, za čo by bolo potrebné sa hanbiť. Títo ľudia neplačú, pretože sú slabí. Plačú, pretože boli až pridlho silní. Plačú, pretože sa snažia nájsť vnútornú silu, aby mohli svojím životom kráčať ďalej. Plačú, pretože ich zradili ľudia, ktorým na 100% dôverovali. Plačú, pretože pracujú od rána do večera, no aj tak majú peniaze sotva na vyplatenie účtov. Plačú, pretože v nich zostala už len prázdnota, ktorá vyplnila celé ich vnútro.

Napriek tomu sa však väčšinou snažia svoju depresiu skrývať tak dlho, ako je to len možné. Možno ich stále vidíte usmievať sa, no ak sa pozriete bližšie, zistíte, že ich úsmev už nie je úprimný. Usmievajú sa už len ich pery, ich oči sú chladné.

Nesúďte ich. Nehovorte im, že sú slabí. Sú rovnako silní, ako boli aj predtým. Snažte sa ich len pochopiť. Snažte sa pochopiť ich pocity a tiež to, že presne to isté sa kedykoľvek môže stať komukoľvek z nás.

Pozri aj: Viete, čo v skutočnosti znamená, keď vám človek trpiaci úzkosťou či depresiou povie, že je „unavený“?

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov