Pociťujete tieto príznaky?

Únave podľahne z času na čas každý z nás. Ak je však stresorov už naozaj priveľa a tlak v jednej, alebo hoci aj vo viacerých oblastiach nepoľavuje, obyčajná únava prechádza do absolútneho emočného i mentálneho vyčerpania. Dajte si však pozor, pretože to sa môže skončiť vážnejšími psychickými či fyzickými ochoreniami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak na sebe preto pozorujete viac ako polovicu z týchto 8 uvedených príznakov, okamžite by ste si mali dať pauzu – nech to stojí čokoľvek. Zdravie máte predsa len jedno.

#1 Všetko vás irituje a vytáča

Sú isté udalosti, situácie či hoci aj ľudia, nad ktorými by ste sa niekedy len pousmiali. Dnes vás však v priebehu niekoľkých sekúnd dokážu vytočiť do vývrtky.

#2 So všetkým meškáte

Váš harmonogram – či už denný, týždenný alebo mesačný, je aktuálne jeden veľký chaos. Všetko vám totiž zrazu trvá akosi dlhšie, tým pádom veľa vecí nestíhate a už ani neviete, čo spraviť skôr.

pixabay.com

#3 Ste demotivovaní

To, čo vás niekedy tešilo vás teraz vyslovene otravuje. Vaše vízie a vaše sny sa vám rozplynuli pred očami a vy zrazu ani neviete, prečo toto všetko robíte.

#4 Váš spánkový režim sa zmenil

Buď zrazu spávate oveľa menej, oveľa viac alebo sa počas noci neprimerane veľakrát budíte. Všetko je dôkazom narušeného spánkového režimu a celá táto jeho dezorganiácia má jediného spoločného menovateľa – vyčerpanie.

pexels.com

#5 Často pociťujete nevoľnosť

Navonok vás netrápi žiadne ochorenie, no napriek tomu ste začali často pociťovať nevoľnosť a mávate závraty. Je to jasným znakom toho, že vaše telo s vami už nevládze držať krok a tým, že začína vypovedať svoju službu vám chce dať najavo, aby ste si konečne odpočinuli.

#6 Začínate sa zbavovať zodpovednosti

Vyslovene vás otravuje, keď máte byť za niečo zodpovední. Všetky takéto úlohy sa preto buď snažíte hodiť na plecia iným, alebo ich ignorujete – nehľadiac na to, aké to bude mať následky.

#7 Nedokážete sa zbaviť úzkosti

Len čo ráno otvoríte oči, okamžite cítite, že váš žalúdok je stiahnutý. Úzkosť vás potom sprevádza po celý deň a v noci vám zas nedovolí zaspať. Krátke obdobie spánku je pre vás preto hotovým vykúpením.

Photo by Morgan Basham on Unsplash

#8 Plačete bez zjavného dôvodu

Niekedy vás možno len tak niečo nerozcítilo, no teraz plačete aj pri reklame v televízii či pri rannom zistení, že vám došla zubná pasta. Vaše emócie sú už riadne vybičované a v tomto štádiu je už naozaj len otázkou času, kedy explodujete ako časovaná bomba.

Ak ste sa teda našli aspoň v polovici z týchto znakov, je naozaj priam nevyhnutné, aby ste si odpočinuli.  Nič predsa nemôže byť dôležitejšie, než vaše zdravie.

Pozri aj: Toto 10 minútové staroveké cvičenie vám pomôže zachovať si dobré duševné zdravie

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov