Viete o tom, že by ste sa so svojou polovičkou mali objímať a držať za ruky častejšie?

Láska môže byť krásna, ale aj bolestivá. A pretože by sa o nej nemalo hovoriť len na Valentína, prinášame vám 10 zaujímavých faktov, ktoré ste o nej doteraz možno nevedeli.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Držanie sa za ruky.  Zistilo sa, že prináša úľavu od fyzickej bolesti, no aj od stresu a od strachu. Môže za to zvýšené uvoľňovanie oxytocínu (teda hormónu lásky), ktorý sa vám vyplavuje do tela, keď držíte za ruku svoju lásku. Rovnaké účinky má pre ľudský organizmus objímanie.

#2: Motýle v bruchu. Pri pohľade na niekoho, kto sa vám páči, sú spôsobené nadmerným zaplavením organizmu adrenalínom.

#3: Eufória. Za euforické pocity v počiatočnom stave zamilovanosti môže nadprodukcia špecifických hormónov, ktoré simulujú až 12 oblastí mozgu. To spôsobuje pocity eufórie, ktoré vedci prirovnávajú k pocitom po užití dávky kokaínu. Za eufóriu plynúcu zo zamilovanosti môže aj znížená produkcia serotonínu.

#4: Zlomené srdce. Potvrdilo sa, že môže naozaj fyzicky bolieť a môže spôsobiť tzv. Syndróm zlomeného srdca. Prežívané emócie vtedy spustia úzkosť, ktorá oslabí imunitný systém. Tieto symptómy sú väčšinou sprevádzané bolesťami na hrudníku v oblasti srdca a dýchavičnosťou (príznaky si ľudia často mýlia so srdcovým infarktom).

pixabay.com

#5: Očný kontakt. Ak sa budete svojej polovičke 3 minúty pozerať priamo do očí, vaša srdcová frekvencia sa zosynchronizuje.

#6: Spoločné črty s duševnou poruchou. Niektoré štúdie preukázali, že chemické procesy prebiehajúce v tele počas prvých týždňov zamilovanosti sa dajú prirovnať k chemickým procesom v telách pacientov s obsesívno – kompulzívnou poruchou. Vedci práve toto zistenie považujú za dôvod, prečo sa niektorí ľudia po zamilovaní sa začínajú správať inak.

#7: Protiklady sa nepriťahujú. To, že protiklady sa priťahujú, sa vedecky nedokázalo. Štúdie, práve naopak, potvrdzujú to, že vo väčšine prípadov sa k sebe priťahujú ľudia, ktorí sú približne rovnako atraktívni, rovnako inteligentní, či majú podobné správanie.

#8: Frustračná príťažlivosť. Po rozchode začne zvyčajne človek, ktorý chcel vo vzťahu ostať, toho druhého ľúbiť ešte viac. Môže zato tzv. „frustračná príťažlivosť“, kedy človek po niečom, čo mu bolo odrieknuté začne túžiť ešte viac.

Pozri aj: ĽÚBIM ŤA AJ MIMO SOCIÁLNYCH SIETÍ A VALENTÍNA

psych.sk (Henrieta Balázsová), psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov