Staráte sa o svoje mentálne zdravie rovnako dobre, ako o to fyzické? Alebo zanedbávate obe?

Keď hovoríme vo všeobecnosti o zdraví, je nevyhnutné povedať, že duševné a fyzické zdravie sú ako dve prepojené nádoby. Naša psychika závisí aj od toho, ako sa cítime fyzicky a naopak, keď nie je v poriadku naša psychika, skôr či neskôr si to odnesie celý náš organizmus. Rady, ako sa starať o svoje fyzické zdravie sú diskutované často, viete však, ako sa starať o to duševné?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Nezanedbávajte svoje fyzické zdravie

Ako sme už spomenuli, bez jedného to druhé nebude fungovať nikdy. Aby bolo vaše duševné zdravie pevné, nezanedbávajte ani zdravotné problémy svojho tela. Nezanedbávajte lekársku starostlivosť a hlavne sa nesnažte liečiť samých seba rôznymi neoverenými postupmi. A nakoniec, bude to znieť ako absolútne klišé, ale alfou a omegou neoblomného zdravia je zdravá strava a pohyb.

#2 Buďte v dobrej spoločnosti

Snažte sa držať čo najďalej od energetických upírov, od ľudí, čo vám ubližujú a od ľudí, ktorí sa vás len snažia využiť. Áno, možno ich máte “prekuknutých” a na ich snahe sa len dobre zabávate, ale aj tak – zo žiadnym typom z týchto ľudí nestrácajte svoj drahocenný čas a energiu. Venujte ich ľuďom, ktorí vám dokážu zdvihnúť náladu a podržať vás.

pexels.com

#3 Obdarúvajte ľudí, ktorí si to zaslúžia

Neznamená to, že sa máte rozdať ľuďom, ktorí si to nezaslúžia. Na tých svoju pozornosť nesústreďte. No z toho, že obdarujete svojich blízkych – či už rodinu alebo priateľov, budete mať vždy skvelý pocit, ktorý vás dlhodobo naplní radosťou a pozitívnou energiou.

#4 Dokážte spracovať stres

Určite viete, aké devastačné účinky má dlhodobý stres na naše zdravie – ako duševné, tak aj fyzické. Musíte si preto vybudovať tzv. ochranný štít, ktorý vás pred stresom ochráni. Bude to náročný a dlhodobý proces, no ak sa naučíte ignorovať tých nesprávnych ľudí a nebudete riešiť veci, ktoré si neodkladne váš zásah nevyžadujú, spravíte sami sebe obrovskú láskavosť.

#5 Naučte sa utíšiť svoje myšlienky

Žijeme vo večne uponáhľanom a naozaj hlučnom svete. Aj keď náhodou zostanete sami v tak cennom tichu, svoje myšlienky možno nedokážete utíšiť a aj tak neustále premýšľate nad svojou prácou, či nad vašimi problémami. Skúste popracovať na tom, aby ste si aspoň na 10 minút denne absolútne vyprázdnili myseľ a nemysleli na vôbec nič. Len to skúste, spočiatku žiaden človek nevydrží dlhšie, ako zopár sekúnd.

pexels.com

#6 Robte prácu, ktorá vás baví

Vedeli ste, že jednou z najčastejších príčin depresie je práca, ktorá človeka nebaví? Ak niečo musíte robiť z donútenia, je prirodzené, že vašu psychiku to veľmi rýchle zničí. Nikdy nie je neskoro na to, aby ste spravili zmenu… A za záchranu vášho zdravia vám ten risk určite stojí.

#7 Vyhýbajte sa alkoholu

Veľa ľudí si myslí, že alkohol ich problémy vyrieši. Alkohol však ešte nikdy žiaden problém nevyriešil – práve naopak, vytvoril ďalšie. To, že ich človek nasilu prehliada neznamená, že tu nie sú. Nesnažte sa veci utopiť v pohári vína, problému sa vždy postavte zoči voči.

#8 Prelomte rutinu

Iste, rutina nám poskytuje pocit bezpečia a istotu. Všetkého však veľa škodí. Buďte aspoň raz za čas spontánni, nezanedbávajte čas na relax a pravidelne si vyrazte niekam na výlet či na dovolenku. Spoznajte nové miesta či nových ľudí. “Nový vietor” vo vašom živote je pre vaše duševné zdravie vždy prospešný.

Pozri aj: Príliš nad všetkým premýšľate? Duchovný guru Osho radí, ako sa tohto zlozvyku zbavíte

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov