Neraz je to tak. Ženy majú v pláne urobiť skvelú kariéru, no do života im vstúpi láska...

Nie, mne sa to nikdy nemôže stať! Tvrdia viaceré, avšak keď stretnú toho pravého, neraz im biologické hodiny začnú tikať šialenou rýchlosťou. Po večeroch si potajomky pozerajú modely svadobných šiat, a keď im muž ich života položí tú správnu otázku, odpovedia jednoznačne „ÁNO“! No kde sa podela ich skvelá kariéra?

Článok pokračuje pod videom ↓

Dnes sa spoločne pozrieme na najčastejšie dôvody, prečo ženy neraz dajú prednosť manželstvu pred kariérou. Možno to nie je až také nepochopiteľné, akoby sa to mohlo na prvý pohľad zdať.

#1 Muži bohužiaľ často dostávajú na tej istej pozícii vyšší plat

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Je to známy fakt. Spoločnosť sa síce ako tak snaží bojovať proti tomuto neduhu, no výsledky sú viac než vlažné. Väčšinou (česť výnimkám) ženy dostávajú na tej istej pozícii podstatne nižší plat, než muži. A to môže byť pre nich dosť demotivujúce.

#2 Ambiciózne ženy sa do dnešnej spoločnosti akosi „nehodia“

Okolie na nich často ukazuje prstom a hodnotí ich ako karéristky. Preto často podľahnú tomuto tlaku.

#3 Manželstvo je považované za neodmysliteľnú súčasť života

Photo by Alvin Mahmudov on Unsplash

Ak sa náhodou nejaká žena nechce vydať, všetci začnú vyzvedať, kde sa stala „chyba“. Pochopiť, že by to mohla byť vedomá voľba ženy, je neraz akosi nad ich možnosti.

#4 Nechcú pôsobiť materialisticky

Mnoho žien je presvedčených, že ak sa rozhodnú pre kariéru, okolie ich bude považovať za materialistky. Preto cítia i výčitky svedomia a viac sa snažia zapadnúť do bežného stereotypu predstavy o žene. Neraz sa len veľmi ťažko skĺbi skvele našliapnutá kariéra s rodinným životom. Vtedy môže o voľnom čase len snívať.

#5 Od mužov sa očakáva, že sa budú vedieť finančne postarať o rodinu

Akosi je to automaticky na ich „triku“. To im neraz môže spôsobiť stres. Od ženy sa, naopak, očakáva, že bude variť, prať, žehliť a upratovať. A to bez ohľadu na dosiahnuté vzdelanie. „Veď kto to kedy videl, aby s vysávačom behal chlap?“ Aj toto je názor, ktorý pretrváva predovšetkým v staršej generácii.

#6 Za všetko môžu biologické hodiny

Photo by Ignacio Campo on Unsplash

Ak vás raz chytí túžba po dieťati, len ťažko je jej odolať. O tom by vedela rozprávať nejedna žena. Vtedy idú bokom všetky „rozumné“ dôvody.

#7 Najprv rodina, potom kariéra

Mnohí si myslia, že si treba čím skôr založiť rodinu. Veď predsa všetci starneme a tehotenstvo vo vyššom veku môže spôsobiť poriadnu šarapatu. Pre niektorých to môže byť pádny argument. Aj preto dávajú prednosť manželstvu pred kariérou. Tá predsa nemá nohy, tak neutečie!

#8 Ženy sú považované za menejcenné bytosti

Tento bod bohužiaľ musíme spomenúť, pretože je pevne zakotvený v našej spoločnosti. Možno sa o tom až tak nehovorí, ale určite nájdeme zopár chlapov, ktorí sa pobijú za tento „fakt“. Aj keď emancipácia prebehla u nás už pred nejakým časom, u niektorých sa nedostala z písomnej podoby do reálneho života.

Či sa však žena rozhodne pre rodinu alebo kariéru, malo to byť jej slobodné rozhodnutie a nikto by jej nemal silou-mocou vtláčať svoj názor do hlavy!

Pozri aj: 15 vecí, ktoré robia všetky alfa ženy úplne inak

tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov