Robiť niečo, čo milujete a zároveň si pritom trénovať mozog? S týmito záľubami to zvládnete!

Každý z nás má nejaké záľuby – niečo, pri čom si od každodenných povinností a od stresu oddýchne úplne najlepšie. Niektoré sú možno menej, iné zas viac produktívne. Všetky však spája jedno, a to, že nám robia radosť. Existujú však aj záľuby, ktoré vám spomínaný oddych a radosť prinesú, no majú ešte jedno obrovské pozitívum. Pri tom, ako sa im venujete, zároveň trénujete svoj mozog. Nechajte sa nimi teda inšpirovať a vyskúšajte, aký účinok budú mať na vás. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Počúvanie hudby je skvelá vec, no viaceré štúdie potvrdili, že ak sa naučíte hrať na nejaký hudobný nástroj vy sami, vašu mozgovú aktivitu to poriadne nakopne.

brightside.me

#2 Pozeranie filmov môže byť zábavné, no čítanie knihy prinúti vašu fantáziu pracovať na plné obrátky.

brightside.me

#3 Začínate každý rok v máji pravidelnú 2-mesačnú „drezúru“, aby ste boli do plavkovej sezóny fit? Takáto nútená aktivita nemusí mať na vašu psychiku práve najlepší dopad. Je však dokázané, že každodenná fyzická aktivita činnosť mozgu výrazne zlepšuje. Platí teda, že oveľa lepšie je dopriať si pohyb v menších dávkach každý deň, nie nárazovo.

brightside.me

#4 Chcete poriadnu výzvu? To, aké pozitívne účinky má na mozog učenie sa cudzieho jazyka ste už určite počuli. Prečo ale neskúsiť učiť sa ich viacero naraz? Uvidíte, aké zázraky sa začnú diať s vašou pamäťou.

brightside.me

#5 Nezabudnite, že tak, ako svaly po cvičení, tak aj mozog potrebuje po zvýšenej aktivite oddych.

brightside.me

#6 Je síce pravda, že isté druhy počítačových hier podnecujú mozgovú aktivitu, no aj tak ich skúste zameniť za „starú klasiku“, akou sú napríklad puzzle či krížovky.

brightside.me

#7 Ak máte jeden deň na dobitie batérií, nepremárnite ho celý ležaním v posteli. Uprednostnite radšej aktívny oddych – napríklad šport, či turistiku. Pri nej je dokázané, že taktiež robí s aktivitou vášho mozgu divy.

brightside.me

Pozri aj: Je to potvrdené! Viaceré štúdie dokázali priaznivý vplyv turistiky na ľudský mozog

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov