Psychicky silní ľudia si život užívajú, zatiaľ čo tí ostatní ho len prežívajú.

Rozvíjanie vašej psychickej a duševnej sily si vyžaduje vaše vedomé úsilie, odhodlanie a každodennú prax. Majstra však robí práve cvičenie a ak mu budete venovať dostatok času, uvidíte, ako sa váš prístup k životu začne meniť. Zistite, čo robia psychicky silní ľudia každý deň inak a ak to tak ešte nie je, začnite ich robiť rovnako.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Dokážu tolerovať nepohodlie, ak vedia, že má zmysel

Dočasné nepohodlie vedie mnoho ľudí k hľadaniu rôznych skratiek. Namiesto riešenia problému sa tak dostanú k niečomu, čo im síce poskytuje okamžitú emocionálnu úľavu, no zapamätajte si, že krátkodobé riešenia vytvárajú často dlhodobé problémy.

Vždy, keď sa psychicky silní ľudia ocitnú v situácii, ktorá im je nepríjemná alebo nepohodlná, povedia si: „Táto situácia je len súčasťou jedného veľkého, krásneho obrazu. Ak ho chcem uvidieť, musím vytrvať.“

Čím viac budete schopní tolerovať diskomfort, tým viac dôvery v seba budete mať.

#2 Dokážu si vytvoriť nové vzorce myslenia

Myšlienky typu „toto nikdy nedokážem“ alebo „som jednoducho predurčený/á na neúspech“ vedia byť poriadne dotieravé. Psychicky silní ľudia však tento boj každý deň vyhrajú a dokážu tieto toxické myšlienky pretvoriť na „prečo by som to nedokázal/a, keď to dokázali aj iní“ alebo „som jednoducho predurčený/á na úspech.“

Samozrejme, nikdy nedokážeme odstrániť úplne všetky naše negatívne myšlienky. Každý má vo svojej mysli istú „čiernu dieru“, ktorá v tie zlé dni pohlcuje všetku vašu energiu a motiváciu. Ak však práve nedokážete myslieť optimisticky, skúste myslieť aspoň realisticky. Psychicky silný človek si totiž nikdy nepovie, že niečo nedokáže, keď to ešte nikdy neskúsil.

pixabay.com

#3 Ich emócie a ich logika sú v harmonickom súlade

Najlepšie rozhodnutia človek dokáže spraviť, keď sú jeho emócie a jeho logika zosynchronizované. Napríklad, ak by boli všetky vaše rozhodnutia emocionálne, do dôchodku by ste šli s nulou na konte, pretože všetky peniaze by ste míňali na to, čo vás robí šťastným. Naopak, ak by boli všetky vaše rozhodnutia logické, žili by ste nudný život bez akéhokoľvek potešenia.

Či už kupujete dom, meníte zamestnanie alebo robíte akékoľvek zmeny vo svojom súkromnom živote, vždy zvážte, či sú vaše emócie a vaša logika v rovnováhe. Ak ste ohľadom niečoho až neprirodzene nadšení alebo neprimerane úzkostliví, spíšte si jednoduchý zoznam všetkých kladov a záporov. Preskúmanie tohto zoznamu podporí vašu logiku a pomôže vyvážiť vaše emócie.

#4 Vedia, aký je ich životný účel

Ani ten najlepší kapitán nedokáže udržať správny kurz, ak nevie, kam jeho loď smeruje. Psychicky silní ľudia totiž vedia, aké je ich pravé životné poslanie a vedia, čo chcú v živote dosiahnuť.

Keď je pre vás ťažké spraviť ďalší krok, pripomeňte si, prečo ste urobili ten prvý. Zamerajte sa na svoje denné ciele, no uistite sa, že tieto malé kroky smerujú v dlhodobom horizonte k dosiahnutiu vašich cieľov.

#5 Každý deň urobia niečo, čo je pre nich náročné

Psychicky silní ľudia vedia, že v ničom sa nezlepšia len tak, náhodne. Preto sa každý deň do niečoho vyzvú.

Každý deň popremýšľajte nad niečím, čo by vás prinútilo opustiť hranice vašej komfortnej zóny. Pre niekoho je to napríklad spravenie nákupu, pre iného hodinové beh, pre ďalšieho zapísanie sa na nejaký kurz. Toto rozhodnutie vás však každý jeden deň posunie o veľký krok vpred.

pexels.com

#6 Používajú pravidlo 10 minút

Každý z nás vie, aké náročné je pustiť sa do niečoho, do čoho sa vám pustiť naozaj, ale naozaj nechce. V tomto prípade je jedno, či ide už o spomínaný beh, o učenie sa, či o začatie nejakej pracovnej povinnosti.

Psychicky silní ľudia však používajú pravidlo 10 minút. Celé jeho tajomstvo tkvie v tom, že niečo začnete robiť, no dáte si „povolenie“, že keď sa pritom stále budete cítiť tak zle, ako predtým, než ste začali, jednoducho skončíte.

Skúste sa teda na 10 minút pustiť do učenia, do práce či do behu. Ak vám to pôjde tak ťažko aj po 10 minútach, jednoducho prestanete. Je však dokázané, že hneď, ako urobíte prvý krok, získate väčšinou dostatok síl na to, aby ste aj pokračovali.

#7 Neustále prekračujú svoje limity

Psychicky silní ľudia veria, že jediné, čo ľudí limituje, je ich myseľ. Práve preto svoje „fyzické“ limity neustále prekračujú.

Cvičíte a máte pocit, že ďalší zhyb už jednoducho nezvládnete? Spravte ho! Pracujete na nejakom projekte, no cítite, že už jednoducho potrebujete vypnúť počítač a dať si od neho pokoj? Potiahnite ešte aspoň 5 či 10 minút!

Takto dokážete svoju vôľu a psychickú silu neuveriteľným spôsobom trénovať a sami sebe dokážete, že toho zvládnete oveľa viac, než si myslíte.

Pozri aj: 4 prekvapujúce znamenia toho, že ste psychicky silná osobnosť

success
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov