Finančne úspešní ľudia pochádzajú z rôznych príjmových a spoločenských skupín, no zdieľajú istý súbor spoločných vlastností, ktoré ich odlišujú od ostatných.

Čo si predstavíte pod pojmom “finančne úspešný” človek? Vôbec to totiž nemusí byť veľkopodnikateľ v obleku, s najdrahším modelom auta, ktorý svoje státisíce “prehrabáva lopatou”. Finančne úspešný človek nie je niekto, kto má všetko. Je to človek, ktorý má to, čo potrebuje. Viete, ako sa takýmto človekom stať? Inšpirujte sa desiatimi vlastnosťami, ktoré majú títo ľudia spoločné. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Sledovanie televízie vymenili za čítanie kníh

Prázdne reality show, plytké seriály či správy, ktoré vás za pár minút prevedú všetkými katastrofami, ktoré sa stali za uplynulých 24 hodín. To nie je naozaj nič, čo by vás mohlo posunúť vpred. Zamerajte sa radšej na čítanie kníh z oblasti, v ktorej by ste sa chceli zdokonaľovať.

#2 Isté veci dokážu obetovať

Ak chcete dosiahnuť finančný úspech, nikdy to nepôjde bez toho, aby ste tomu niečo obetovali. Nevyhnutná je obeta času a energie, no k nim sa veľakrát pridá napríklad aj dočasné obmedzenie času tráveného s rodinou, priateľmi či obmedzenie času, ktorý ste doteraz venovali svojim koníčkom. Veľké množstvo naozaj bohatých ľudí žije v skromných domoch a jazdí na starých, ojazdených autách. Presne tak totiž ušetria ďalší kapitál, ktorý môžu investovať rozumnejšie, než do prchavého luxusu.

pexels.com

#3  Nehovoria o sebe ako o obetiach

Áno, to, že svet je plný podvodníkov a to, že zarobiť si peniaze čestným spôsobom je naozaj ťažké, je samozrejme pravdou. Nevnímajte však samých seba ako obete tohto systému. Všetko pozorne vnímajte a analyzujte, čo by ste mohli spraviť inak. To, čo iní vidia ako problém, vy vnímajte ako príležitosť.

#4 Nezadlžujú sa

Samozrejme, s týmto bodom by väčšina ľudí na Slovensku nesúhlasila. Žiaľ, tak to tu aj vyzerá. Bývame v domoch a bytoch vzatých na hypotéku, vozíme sa na autách kúpených na leasing a vychutnávame si dovolenku, na ktorú by sme bez spotrebného úveru nemali. Vráťte sa však k predošlému bodu – ak chcete dosiahnuť dlhodobý finančný úspech, niečo tomu musíte obetovať. Ľudia možno nepochopia, prečo si byt prenajímate, prečo sa vozíte na ojazdenom vozidle, či prečo nejdete na 2-týždňovú dovolenku, ale napríklad len na predĺžený víkend. Verte však, že o niekoľko rokov to pochopia. Žiaľ, vtedy, keď už pre nich bude možno neskoro. Nezameriavajte sa na krátkodobé prežitky, zamerajte sa na dlhodobé ciele.

#5 Vedia, aké dôležité je vzdelanie

Nemyslíme tým farbu diplomu, ktorý vám leží v poličke. Hovoríme o celoživotnom vzdelávaní. Finančne úspešní ľudia totiž vedia, že vzdelávanie je proces, ktorý sa nikdy nekončí. Neustále sa učia niečo nové, čítajú knihy, navštevujú kurzy, skúšajú nové veci. Len tak sa totiž v tom, čo robia, stanú naozaj výbornými.

pexels.com

#6 Robia viac, než len “povinné minimum”

Viacero ľudí si myslí, že dobre získané peniaze sú len peniaze, kvôli ktorým sa priveľmi nenarobia. Snažia sa spraviť naozaj len “povinné minimum” – teda najmenej, ako im to daná situácia dovoľuje. Finančne úspešní ľudia však rozmýšľajú inak. Svojej práci vždy dodajú nejakú pridanú hodnotu, čo sa im samozrejme vráti späť – či už skôr alebo neskôr.

#7 Úprimne milujú prácu, ktorú robia

Finančne úspešní ľudia veľmi dobre poznajú ten pocit, aké to je, keď robíte prácu, ktorú naozaj milujete. Milujú už len samotný proces tvorby, vďaka čomu ich samozrejme teší aj následný proces predaja toho, čo vytvorili. Neoberajte sa o možnosť robiť to, čo vás naozaj baví a spravte všetko preto, aby ste tento pocit mohli zažiť. Len tak sa totiž svojej práci dokážete úplne odovzdať a samozrejme z nej následne profitovať.

Pozri aj: Začnite ešte dnes. Tento jednoduchý psychologický trik vám pomôže ušetriť viac peňazí

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov