Ak vám príde nosiť 3 roky to isté oblečenie trocha “príliš”, nezúfajte. Niekto to už vyskúšal za vás.

Na svete je dosť odvážnych ľudí, ktorí sa neboja prelomiť stereotypy a nad všednými vecami premýšľať nekonvenčným spôsobom. Niektorí sa dokonca rozhodli, že zo svojho života na istý čas spravia istý mini-experiment, ktorým ostatných inšpirujú k zmene. Myslíme si, že týchto 7 príkladov vám môže dať do života naozaj veľa. 

Článok pokračuje pod videom ↓

3 roky nosila rovnaký outfit

Experiment: Matilda Kahl vyriešila každodenný ženský problém pod krycím názvom “Nemám si čo obliecť” naozaj veľmi radikálne. Rozhodla sa, že po dobu 3 rokov bude nosiť jedno a to isté oblečenie. Kúpila si preto niekoľko kusov rovnakých bielych blúzok, čiernych nohavíc a čiernych topánok, zaťala sa a vydržala.

Výsledok: Matilda hovorí, že tento experiment jej ušetril neuveriteľné množstvo času a energie. Ušetrenú energiu venovala do práce a čas, ktorého získala viac, než by ste si mysleli, investovala do stretnutí s rodinou a s priateľmi. Odvážili by ste sa na niečo podobné?

Celý rok nejedol nič iné, než zemiaky

Experiment: Andrew Taylor sa rozhodol, že po dobu 1 roka nebude jesť nič iné, len zemiaky.

Výsledok: Andrew celému svetu ukázal, čo by sa s naším telom stalo, ak by sme celý rok nejedli nič iné, než zemiaky. Čo poviete na jeho zmenu? Za jeden rok schudol neuveriteľných 49 kilogramov. Samozrejme, tento experiment nie je vhodný pre každého a aj Andrew ho musel pravidelne konzultovať so svojimi ošetrujúcimi lekármi.

It's the final day!www.spudfit.com

Gepostet von Spud Fit am Freitag, 30. Dezember 2016

Detstvo bez elektroniky

Experiment: Štvornásobná mama a fotografka Niki Boon žila so svojou rodinou na Novom Zélande. Rozhodla sa, že všetkým svojim 4 deťom odoprie všetku elektroniku a gadgety – až do dospelosti sa teda nestretli s televíziou, smartfónmi či tabletmi.

Výsledok: Experiment Niki potvrdil, že to, že jej deti vyrastali len v lone prírody, bez všetkých moderných vymožeností, ich absolútne o nič neukrátilo. Ako tvrdí, deti potrebujú len lásku a zdravú mieru slobody.

Žena žila 20 rokov bez peňazí

Experiment: Možno ste práve sarkasticky poznamenali, že na Slovensku je takýto experiment bežný. Heidemarie Schwermer to však poňala ešte ráznejšie. Uvedomila si, že ľudia sú čoraz viac materialistickí. Preto sa rozhodla opustiť svoj byt, rozdať takmer všetky svoje veci a začať “vandrovať”. Ľuďom v ich domácnostiach pomáhala len za stravu a za nocľah. Nepoužívala verejnú dopravu a oblečenie si nosila v jednej malej igelitke.

Výsledok: Heidemarie žila týmto spôsobom života celých 20 rokov. Dokázala, že peniaze na svete nie sú tou najdôležitejšou komoditou. Tento štýl života ju však preslávil, bola hosťom v mnohých reláciách a stala sa obľúbenou rečníčkou.

Living by Sharing: Heidemarie Schwermer - July 4, 2012

flickr.com

Manželia, ktorí si pretvorili realitu na viktoriánsku éru

Experiment: Sarah a Gabriel Chrismanovci sa rozhodli žiť ako vo viktoriánskej ére. Odmietli používať akékoľvek moderné technológie, umývali sa len za pomoci džbánu a lavóra, šili si vlastné odevy, svietili si olejovými lampami a varili si podľa receptov pochádzajúcich z tohto obdobia.

Výsledok: Pár tvrdí, že takýto spôsob života ich prinútil pozerať sa na svet inými očami. Pochopili veľa vecí a lepšie dokázali porozumieť aj tomu, čo stojí za správaním niektorých ľudí. Okrem toho samozrejme ušetrili veľmi veľa peňazí. Sarah o ich experimente dokonca napísala knihu.

Gepostet von Sarah A. Chrisman am Freitag, 29. April 2016

Život bez odpadu

Experiment: O novodobom fenoméne šetriacom prírodu s názvom Zero Waste ste už možno počuli. Jeho priekopníčkou je Bea Johnson. Tá sa rozhodla, že celá jej rodina prestane produkovať akýkoľvek odpad. Prestali tak kupovať a používať veci, ktoré sa nedajú recyklovať.

Výsledok: Bea svetu ukázala, že Zero Waste je životný štýl, ktorý sa skutočne dá osvojiť. Celá jej rodina vyprodukuje za celých 12 mesiacov len 1 kg odpadu.

Rok offline

Experiment: Žurnalista Paul Miller sa rozhodol, že celý jeden rok bude offline. Za tento čas ani jedenkrát nepoužil internet. Rok sa teda neukázal na žiadnej zo sociálnych sietí a mailovú komunikáciu nahradil klasickou poštou. Paul používal internet už od svojich 12 rokov, preto sa rozhodol skúsiť, aký by bol život bez neho.

Výsledok: Paul stihol za 12 mesiacov bez internetu napísať knihu, schudnúť 5 kg a vypracovať si postavu a v neposlednom rade – zvýšiť svoju schopnosť koncentrovať sa. Tvrdí, že po experimente už internet nepoužíva ani zďaleka tak často, ako predtým. Dnes už totiž vie, že je to nástroj, ktorý by sa mal používať so všetkou opatrnosťou.

twitter.com

Pozri aj: Viktor z Aveyronu: Unikátny prípad vlčieho dieťaťa z 19. storočia, ktorého vychovali zvieratá a príroda

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov