Čo sa dá ešte považovať za zdravé priateľstvo, a čo už prekračuje hranicu?

Nie sú nijaké presné pravidlá, ktoré by definovali dokonalé priateľstvo. Vlastne, žiadne priateľstvo nie je úplne dokonalé a musí čeliť rôznym problémom. Ale viete, čo je najlepšie? Je na vás, aby ste sa rozhodli, či priateľstvo, ktoré s daným človekom máte, je zdravé alebo nie. Okolo nás je totiž veľmi veľa ľudí, ktorí sa tvária ako najlepší priatelia, no v skutočnosti to iba predstierajú. Ak máte pocit, že práve v takomto type priateľstva zotrvávate, pozrite sa na týchto 7 vecí, ktoré podľa odborníkov sú normálne a 7 vecí, ktoré nie sú. Ale nezabúdajte, každý si v kamarátstve nastavuje svoje vlastné hranice.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo je normálne?

Ak máte pocit, že vy a vaši priatelia sa niekedy správate čudne, nemajte strach. To, že môžete s niekým „blbnúť“, je celkom bežný prejav zdravého a skvelého priateľstva. Čo je teda podľa odborníkov v priateľstve ešte normálne?

#1 Hovoríte si o všetkom

Svojmu priateľovi hneď napíšete, čo ste mali na obed, alebo koho ste dnes v meste stretli a aj z obyčajnej situácie vykreslíte napínavý príbeh. Zdá sa vám to povedomé? Je to preto, že ak máme skvelých priateľov, chceme, aby všetko prežívali s nami.

#2 Polovica vašich vecí je v jeho dome

Zatiaľčo iní ľudia si môžu myslieť, že je to divné, ak sa často navštevujete, alebo si požičiavate veci, je to úplne normálna súčasť priateľstva. Niekedy sa dokonca riadite heslom: čo je moje je aj tvoje.

#3 Dokážete si čítať myšlienky

V preplnenej miestnosti dokážete spolu komunikovať bez slov – stačí vám jeden pohľad na vášho priateľa a hneď viete, čo si myslí. A zväčša si to isté myslíte aj vy. Je medzi vami jednoducho spojenie, ktoré vám doslova umožňuje čítať myšlienky.

unsplash.com

#4 Podporujete sa

Nech nápad vášho priateľa znie akokoľvek šialene, vy ste tu vždy na to, aby ste ho v ňom podporili. Nenecháte ho predsa, aby všetky hlúposti robil sám.

#5 Nikdy neprezrádzate tajomstvá

Ak vám raz priateľ povie, že to musí ostať len medzi vami, urobíte všetko, čo je vo vašich silách, aby bolo jeho tajomstvo v bezpečí. Rovnako to platí aj opačne. Jednoducho je medzi vami veľmi silná dôvera a viete, že medzi sebou si dokážete povedať všetko.

#6 Ste k sebe úprimní

Váš priateľ je ten, kto by vám mal povedať, že vaše vlasy dnes vyzerajú hrozne, alebo že vám tu vyrážku na tvári vidno aj napriek poriadnej vrstve makeupu. Takáto úprimnosť je znak toho, že si všímate jeden druhého a naozaj vám na sebe záleží.

#7 Máte sa úprimne radi

Iní ľudia si môžu myslieť, že je to čudné, ak sa niekedy držíte za ruky alebo si sedíte na kolenách. Sú to však úplne normálne emócie a prejavy, ktoré hovoria, že máte druhú osobu radi.

unsplash.com

Čo nie je normálne?

Ako už bolo veľakrát spomenuté, je ťažké definovať veci, ktoré nie sú normálne, pretože každý priateľstvo vníma inak. No tieto návyky by sme určite mohli zaradiť do kategórie „nezdravé“.

#1 Ozvú sa len vtedy, keď potrebujú pomoc

Samozrejme, že je v poriadku, ak priateľ požiada o pomoc, keď ju potrebuje. Ale nie je v poriadku, ak si na vás nikdy nenájde čas – teda okrem toho, keď od vás niečo potrebuje.

#2 Väčšinou sa vykašlú na vaše spoločné plány

Náhoda? Alebo kúzlo? Jednoducho vždy, keď sa na niečom dohodnete, váš „priateľ“ z nejakých dôvodov nemôže prísť. A čo je ešte horšie, svoju neprítomnosť vysvetľuje úplne absurdnými historkami.

unsplash.com

#3 Chodia von bez vás

V opačnom prípade sa stáva, že vaši priatelia vždy niečo podniknú, no bez vás, a to trochu zamrzí. Aký priateľ predsa opustí svojho priateľa? Určite by ste mali celú vec prehodnotiť.

#4 Nemáte z vášho stretnutia dobrý pocit

Po stretnutí s priateľom by ste sa mali cítiť sviežo a šťastnejšie, než predtým. No ak je jeho osobnosť taká veľká, že na vaše myšlienky, požiadavky či potreby už neostáva miesto, možno to nie je až také dobré priateľstvo.

#5 Cítite, že vás neustále kritizujú a súdia

Opäť platí, že podpichovanie k priateľstvu jednoducho patrí. No v zdravom priateľstve by ste nemali mať pocit, že ste súdení, a že tieto posmešky sú nepríjemné.

unsplash.com

#6 Nepodporujú vaše ciele

Nie každé priateľstvo je plné lásky a porozumenia, ale ak si z vás „priatelia“ robia srandu, že nemáte šancu dosiahnuť svoje ciele a vždy ste terčom posmeškov, potom sa sami zamyslite, či je toto priateľstvo správne.

#7 Ohovárajú vás a klamú

Za vaším chrbtom o vás trúsia nepravdivé klebety a s veľkým úsmevom vám budú klamať priamo do tváre. Nuž, toto veru nie je definícia zdravého priateľstva.

Pozri aj: Toto je 7 typov ľudí, ktorí sa tvária ako vaši priatelia, no v skutočnosti sú presným opakom

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov