Až 80 percent myšlienok, ktoré sa nám neustále točia v hlave, má negatívny charakter. Je najvyšší čas s nimi raz a navždy skoncovať.

Dobré myšlienky nás posúvajú dopredu. Tie druhé nás zas nasmerujú presne opačným smerom. Ako však bojovať proti tým nepríjemným prišelcom v hlave, ktorí nám zbytočne ťahajú pozornosť, pričom nič dobré so sebou nenesú? Podľa expertov odohnať negatívne myšlienky nie je také ťažké, akoby sa zdalo. Aj vy môžete vyskúšať aspoň jeden z týchto siedmych overených spôsobov.

Článok pokračuje pod videom ↓

V prvom rade si treba uvedomiť, že s negatívnymi myšlienkami netreba bojovať. Čí viac sa ich budeme snažiť potlačiť, tým viac nám budú liezť do hlavy. Aby sme teda uspeli, musíme zvoliť iný prístup. Spočíva najmä v presmerovaní pozornosti.

#1 Nie všetky negatívne myšlienky sú zlé

Photo by Naqi Shahid on Unsplash

Možno aj vám sa bude zdať, že tento prvý spôsob popiera všetko, čo sme napísali. Ale nie je to tak. Niekedy nám práve negatívne myšlienky môžu veľmi pomôcť. Ukážu nám, že nejdeme správnym smerom. Môžu v nás vyvolávať nepríjemný pocit, vnútorný tlak či iné symptómy. To je ten vnútorný hlas, ktorý nás nikdy nesklame. A rozhodne sa ho oplatí počúvať.

#2 Vypíšte sa z nich

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Toto je stará známa metóda. Ak máte všetkého dosť, vypíšte negatívne myšlienky na papier. Nič neprikrášľujte. Skúste písať naozaj všetko v takom znení, ako vám to našepkáva hlas v hlave. Pomôže vám to pozrieť sa na situáciu s nadhľadom a najmä neveriť všetkej tej negativite.

#3 Choďte sa prejsť

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Neseďte doma, kde na vás doľahne ťarcha štyroch stien. Radšej vybehnite niekam von. Do prírody, dohodnite si stretnutie s priateľmi. Uvidíte, ako sa vám uľaví.

#4 Dajte si poznámku do mobilu

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Aj technológiu môžeme využiť v náš prospech. Do telefónnu si môžete napísať poznámky, ktoré vám v ťažkých chvíľach pripomenú, za čo všetko môžete ďakovať. Za rodinu, prácu, možnosť vstať z postele. Vždy sa nájde množstvo dôvodov.

#5 Nakopnite sa skôr, než otvoríte oči

Photo by Mpho Mojapelo on Unsplash

Váš budík nemusí byť len nudným vyzváňaním. Využite kreativitu. Nastavte si obľúbenú pesničku alebo si nahrajte do audio súboru váš obľúbený citát. Niekomu sa to môže zdať uletené, ale i v tomto prípade účel svätí prostriedky. A ráta sa naozaj každá maličkosť.

#6 Spíšte si zoznam všetkých úloh, ktoré máte pred sebou

Photo by rawpixel on Unsplash

Veľa negatívnych myšlienok venujeme profesijnej oblasti. Niektoré úlohy v nás môžu vyvolať pocit stiahnutého žalúdka, no i stým môžeme niečo urobiť. Ak vás ťažia povinnosti a nemôžete sa uvoľniť, napíšte si zoznam vecí, ktoré máte pred sebou, na papier. Tak budete mať istotu, že na nič nezabudnete.

#7 Viac sa usmievajte

Photo by Frank Marino on Unsplash

Nech sa deje čokoľvek, vždy sa nájde aspoň jeden dôvod, prečo sa usmievať. Už len keď sa pokúsite o úsmev, okolitý svet sa zmení aspoň o niečo k lepšiemu. Je to to najmenšie,čo môžete pre seba urobiť.

Pozri aj: Brazílsky šaman prehovoril o temných stránkach kultu pozitívneho myslenia. Jeho slová vám môžu zmeniť život

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov