Robili ste ich doteraz aj vy?

Bez ohľadu na to, či ste na pracovnom pohovore, sedíte v škole, ste na oslave alebo sa rozprávate s niekým, koho vidíte po prvýkrát v živote, fakty hovoria, že až 58% informácií odovzdávate neverbálne – teda rečou vášho tela. Preto je dôležité, aby ste sa vyhli týmto 10 chybám.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zlé držanie tela

Je vedecky dokázané, že ak ste zhrbení, máte nielenže horšiu náladu, ale oberáte sa aj o sebavedomie. Ak stojíte alebo chodíte zhrbene, pôsobíte tiež nedôveryhodne a spochybniteľne. Vystrite sa a uvidíte, ako sa razom zlepší aj vaša nálada.

Zlá pozícia nôh a chodidiel

brightside.me

To, v akej polohe máte pri sedení nohy, napovedá oveľa viac, než by ste si mysleli. Tu je vysvetlenie jednotlivých pozícií z obrázku:

Poloha A hovorí, že ste „snílkom“, ktorý je navyše niekedy až príliš detinský a neistý.

Poloha B hovorí, že ste tvrdohlavý, možno až agresívny či útočný.

Poloha C signalizuje dominanciu a aroganciu.

Poloha D je neutrálnou pozíciou, ktorú by ste mali využívať najčastejšie.

Poloha E by mala byť používaná výhradne nežnejším pohlavím – ženy robí zmyselnejšie a atraktívnejšie.

Prehnané gestá

Keď niečo vysvetľujete, nemusíte predsa nikomu ublížiť. Prehnaná gestikulácia rukami z vás robí niekoho, kto nemá dostatok sebavedomia a profesionality. A tak predsa vyzerať určite nechcete.

Prekrížené ruky

brightside.me

Táto pozícia môže na druhých pôsobiť tak, že o nich a o to, čo vám práve hovoria, nemáte žiadny záujem. Ak máte ruky voľne pozdĺž tela, znamená to, že ste rozhovoru otvorení. Najlepšie však spravíte, ak si dáte ruky za chrbát – tým dokážete svoje zdravé sebavedomie a nadradenosť, no zároveň tým dáte najavo svoju silu a dôveryhodnosť.

Slabé podanie ruky

O slizkej, studenej „mŕtvej rybe“ ste už určite počuli. Takéto podanie ruky je nepríjemné každému a na vašej reputácii vám určite nepridá. Pri podávaní rúk by ste tú svoju určite nemali mať spotenú, priveľmi studenú a váš stisk by nemal byť ani prislabý, ani prisilný. Len tak si získate rešpekt a dôveru ostatných.

Neprimeraný očný kontakt

pixabay.com

Samozrejme je nevyhnutný, no treba vedieť, kde je jeho zdravá miera. Ak by na vás niekto neprestajne „zízal“, asi by ste mali skôr pocit, že ide o nejakého sociopata, než o človeka, ktorému by ste mali dôverovať.

Neusmievate sa a neprikyvujete

Áno, ľuďom stačí naozaj takto málo, aby si vás obľúbili. Úsmev a prikyvovanie sú v oblasti reči tela veľmi silnými zbraňami, ktorými si okamžite môžete druhých získať na svoju stranu.

Pozri aj: Expertka na reč tela prezrádza, ako zistíte, že s vami niekto flirtuje

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov