Depresia nie je “stav mysle”, depresia je choroba. Choroba, ktorú niekomu môžete nesprávne zvolenými slovami ešte zhoršiť…

Depresia zmení človeku, ktorého zasiahne, naozaj celý jeho život. Preciťuje neopísateľné pocity smútku, bezradnosti a skazy. Tie sa však ešte prehĺbia, keď niekto dostatočne nepremýšľa nad tým, čo hovorí, a človeku trpiacemu depresiou povie niektorú z nasledovných 6 viet. 

Článok pokračuje pod videom ↓

“Snažíš sa ty vôbec?”

Kto depresiou nikdy netrpel, nepochopí, aké pocity v človeku vyvoláva. Tento stav by si dobrovoľne nikto, naozaj nikto sám nevybral. Je to ochorenie, ktoré si vyžaduje odbornú liečbu. Tá je však dlhodobá, preto niekedy ľudia v okolí človeka trpiaceho depresiou môžu mať mylný pocit, že sa “nesnaží”.

“Všetko je len v tvojej hlave.”

Áno, asi tak, ako zápal slepého čreva alebo otvorená zlomenina kosti. Depresia, tak, ako aj iné psychické ochorenia, nie je “len v hlave”. Podceňovať ju je veľkou chybou, ktorou človeku, ktorý ňou trpí, veľmi ubližujete.

pexels.com

“Myslel/a som si, že si silnejší.”

Ľudia s týmto typom pripomienok sú zvyčajne ľudia, ktorí sa sami vyhýbajú konfrontácii s vlastnými emocionálnymi problémami. O problémoch iných ľudí nechcú ani len počuť, pretože im pripomínajú tie ich vlastné. Tie, ktoré možno už mesiace či roky nedokážu vyriešiť.

“Ale no tak, sú ľudia, ktorí majú väčšie problémy…”

Málokedy vidíme,čím si človek trpiaci depresiou musel prechádzať posledné roky. Nevidíme, čo sa odohrávalo v jeho mysli posledných pár mesiacov. Veľakrát vidíme len tú povestnú “poslednú kvapku”. Preto niekedy vzniká (opäť) mylný dojem, že ide o “slabocha”.

pexels.com

“Nikto predsa nikdy nepovedal, že život je fér.”

Človek, ktorý povie túto vetu, sa pravdepodobne medaily za empatiu nedočká. Depresia paralyzuje prirodzenú schopnosť človeka vidieť veci aj z tej svetlejšej stránky. Netrápte ho a túto vetu si radšej odpustite.

“Je to príležitosť, aby si sa stal silnejším.”

…prípadne “Je to skúsenosť, vďaka ktorej sa naučíš naozaj veľa,” a podobne. Keď budete ako otvorená kniha motivačných citátov, svojmu blízkemu tým naozaj nepomôžete, skôr naopak. Človek trpiaci depresiou vidí aktuálne len svoje problémy, ak mu chcete pomôcť, nezastierajte ich a porozprávajte sa s ním o nich.

Pozri aj: 16 mrazivých interpretácií domu až desivo presne zachytáva duševné poruchy, ktorými trpia ľudské duše

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov