Všetci máme radi spoločnosť príjemných ľudí, ktorí sú autentickí, dobre naladení a majú určitú nenapodobiteľnú charizmu. Vieme sa pri nich ľahšie uvoľniť a sme radi, keď ich máme pri sebe.

Aj šarm sa však dá do istej miery naučiť a natrénovať. Niekomu to ide prirodzene a s ľahkosťou, iný s tým má chvíľu problém, no každému z nás do istej miery záleží na tom, ako pôsobí na iných. Ak aj vy chcete patriť k dobrým spoločníkom, ktorí sú obľúbení, mali by ste si osvojiť niekoľko tipov, ktoré sme pre vás pripravili.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu sú…

Prítomný okamih

Čo si najviac vážite na svojich priateľoch? Azda to, že sa vám vedia venovať a obetovať vám kúsok, niekedy kusisko zo svojho času, a nič za to nechcú. Vedia tu jednoducho byť pre vás, keď cítia, že to potrebujete. Často odsunú na okraj svoje záujmy a jednoducho si s vami sadnú ku káve, vnímajú vás a vy cítite, že tu sú pre vás.

Do istej miery je to umenie – byť s niekým v danej situácii, vnímať ho a venovať mu svoju plnú pozornosť. Na druhej strane, takýchto ľudí máme najradšej. Iste, nie vždy je to možné, no skúste venovať niekomu čas a snažiť sa byť v danej situácii na jeho/jej vlne. Odložte svoje problémy a starosti a nechajte sa unášať rozhovorom. Uvidíte, že si to ten druhý všimne a ocení to.

Unsplash.com/Kristopher Roller

Schopnosť počúvať

Nadviažeme na prvý bod a len dodáme, že nie je počúvať ako počúvať. Keď máte hlavu plnú vlastného života a vecí, ktoré potrebujete riešiť, asi ťažko niekomu venujete dostatok pozornosti. Ľudia to väčšinou vedia vycítiť. Keď ste duchom niekde inde, pokúste sa dať svoje starosti stranou, alebo sa o tom s tým druhým porozprávajte, alebo si, ideálne, doprajte čas, aby ste vyriešili to, čo potrebujete.

Hovorí sa, že máme dvoje uší a jedny ústa preto, aby sme dvakrát viac počúvali ako hovorili a je v tom aj kus pravdy. Nikto nemá veľmi rád ľudí, ktorí neustále hovoria len o sebe. Niekedy je fajn len tak sa zastaviť a vnímať toho druhého. Ľudia sa radi počúvajú a keď cítia, že majú pri sebe niekoho, kto im načúva, dokážu o sebe prezradiť aj to, čo by inak nepovedali.

Sebaistota

Obľúbení ľudia sú si plne vedomí svojich kvalít aj nedostatkov a neboja sa oboje ukázať iným. Sú radi, že sú tým, kým sú a možno aj kvôli tomu sú takí charizmatickí. Uvedomujú si vlastnú hodnotu i to, že všetci sme len ľudia s chybami a preto sa neboja komunikovať s inými. Sú sebaistí, lebo prijali samých seba a vedia, že v sebe majú dosť sily a potenciálu na to, aby zvládli všetko, čo im príde do cesty. V ostatných nevidia konkurenciu ale nových ľudí, ktorí ich môžu obohatiť a niekam posunúť, a preto dajú každému, s kým sa stretnú, šancu.

Unsplash.com/Štefan Štefančík

Autentickosť

Obľúbení ľudia sa neboja byť sami sebou, lebo už dávno prijali samých seba takých, akí sú, aj so svojimi chybami a nedostatkami. Prišli na to, že najlepší budú, keď sa nebudú na nič hrať a budú konať v súlade s tým, čo si myslia a čo cítia. Neboja sa negatívnej spätnej väzby, ani toho, že s nimi nebudú všetci súhlasiť. Za svojimi názormi si pevne stoja a vedia ich v pravej chvíli vyjadriť. A navyše, neriešia, či ich ostatní prijímajú alebo nie, je pre nich totiž dôležitejšie, aby nestratili samých seba, než aby neprišli o náklonnosť ľudí.

Nesúdiť

Všetci sme len ľudia, všetci sa mýlime a každý z nás neraz šliapne vedľa. Je jednoduché niekoho posudzovať a odsúdiť ho za jeho správanie, no správne je snažiť sa tých druhých pochopiť. Ale to dokáže len ten človek, ktorý si uvedomuje, že to, čo sa stalo niekomu inému, sa môže stať aj jemu, lebo aj on môže urobiť chybu.

Niekedy nás svrbí jazyk a máme sto chutí zo seba vypustiť kritiku na iných. Vtedy by sme si do neho mali radšej zahryznúť a snažiť sa vcítiť do kože toho druhého. Život každého z nás je predsa o tom, že sme raz dole a raz hore. A okrem toho, inšpirovať vás môže tak chudobný starček, ako milionár.

Unsplash.com/Lesly Juarez

Zmysel pre blízkosť

Každý sme iný a každý z nás má iné hranice. Niekomu vadí, keď ho doposiaľ neznámy človek objíma, no nerobí mu problém rozprávať sa o osobných veciach. Iný si zas všíma, či je niekto galantný, aké má záujmy či názory. Ľudia sú rôzni a každému z nich sa môžete priblížiť jedinečným spôsobom. Niekedy je to náročné, no s troškou cviku prídete na to, ako. Dôležitá je nesporne reč tela, ktorá vám dokáže veľa prezradiť o preferenciách či sympatiách iných ľudí. Nemusíte mať načítané hordy kníh, stačí, keď budete všímavejší a intuitívne na to prídete aj sami. A nepodceňujte ani silu dotyku.

Malá rada na záver: Snažte sa byť pozitívne naladení, pretože najobľúbenejší sú veselí a príjemní ľudia.

Pozri aj: Chceli by ste pôsobiť maximálne atraktívne? Bývalý agent FBI má pre vás 10 tipov, ako na to

mesmerizongwords
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov