Rozchod môže byť zložitý a ťažký. No takto sa cez neho podľa psychológov dostanete najrýchlejšie.

Prekonať rozchod môže byť naozaj veľmi náročné a bolestivé. Každý na túto situáciu reaguje odlišne a preto je tak ťažké určiť iba jeden liek na bolesť. Ale nestrachujte sa, existuje množstvo tipov a trikov, ktoré odporúčajú sami psychológovia. Netvrdia, že budú fungovať na každého, alebo, že sú to odpovede na všetky otázky, ale tu je aspoň 6 overených spôsobov, ktoré vám pomôžu dostať cez rozchod rýchlejšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zahoďte ružové okuliare

Berte váš vzťah taký, aký bol, či už bol dobrý, alebo zlý. Odolajte tendencii idealizovať ho. Čím viac ho budete vo vašej hlave idealizovať, tým ťažšie sa budete pohýnať smerom vpred. Zahoďte teda už tie ružové okuliare, ktoré ešte stále nosíte na očiach a porozmýšľajte skôr nad vecami, ktoré vo vzťahu nefungovali. Nakoniec si uvedomíte, že jeho ukončenie bolo to najlepšie riešenie.

Nasaďte si okuliare na čítanie

Toto pravdepodobne nie je tip, ktorý ste čakali, no teraz si pripravte svoje okuliare na čítanie a ponorte sa do kníh. Niekedy nedostaneme návod presne naservírovaný na tanier, niekedy si musíme pomôcť sami. Skúste aj vy prepadnúť čítaniu a uvidíte, že hlavní hrdinovia sa veľakrát stretávajú s podobnými situáciami ako vy a ktovie, možno sa od nich inšpirujete.

Vyrozprávajte sa

Psychológovia tvrdia, že jedna z najlepších vecí, ktorú môže niekto urobiť, je porozprávať o svojich pocitoch týkajúcich sa straty svojim blízkym, či už priateľom alebo rodine. Dohodnite sa so svojím najlepším priateľom na spoločnej večeri a popri rozhovore počúvajte aj sami seba. Možno sa dokonca naučíte aj niečo o sebe. Niekedy to stačí iba povedať nahlas, aby nám došli jednotlivé súvislosti.

pexels.com

Nevyvádzajte

Je dobré identifikovať všetky svoje pocity, aj tie impulzívne, tmavšie alebo nahnevanejšie, no nenechajte sa nimi úplne ovplyvniť. Samotné „vyvádzanie“ môže zahŕňať nadmerné pitie, prejedanie sa, utrácanie peňazí alebo posielanie správ bývalým, či jeho stalkovanie na sociálnych sieťach. Aj napriek tomu, že to môže znieť ako dobré chvíľkové uspokojenie, určite by ste to nemali robiť. To isté platí aj pre drastické zmeny vášho vzhľadu, ako napríklad nový strih, farba vlasov či tetovanie. Čas príde aj na nové veci, no neunáhlite sa a počkajte, až sa budete cítiť stabilnejšie.

Všetko si zapíšte

Viesť si denník môže byť pre niektorých ľudí veľmi užitočné. Zapisovanie vám môže pomôcť utriediť si všetky myšlienky a vaša hlava tak môže byť o to čistejšia. Aj napriek modernej dobe, v ktorej žijeme, nepodceňujte silu obyčajného papiera a ceruzky. V konečnom dôsledku to bude oveľa prospešnejšie pre vaše duševné zdravie.

Poriadne sa pozrite do zrkadla

Rozchod je ťažké obdobie. Vieme. Ale skúste všetku tú bolesť pretaviť na zdroj svojej sily. Berte to ako príležitosť dozvedieť sa niečo o sebe, kto vlastne ste. Nevrhnite sa bezhlavo do nového vzťahu. Doprajte si čas a až keď si budete istí sami sebou, až keď budete znovu silní a oboma nohami budete stáť na pevne na zemi, až vtedy budete pripravení začať novú etapu.

Pozri aj: Týchto 9 znakov je dôkazom toho, že vás niekto sexuálne priťahuje, ale nie ste doňho zamilovaní

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov