Aj keď sú len málokedy ako z reality show či telenoviel, hádky a napäté situácie zažil vo vzťahoch už každý. Jednoducho patria k životu. Čo však s tým, keď sa hádky zmenia na  každodennú realitu?

Niektorí možno povedia, že je vtedy čas navštíviť vzťahového terapeuta, iní sa ho snažia svojim priateľom nahrádzať a ďalší sa vďaka radám iných len zacyklujú vo svojich problémoch. Čo vtedy teda robiť? Veď u nás na Slovensku nie je „móda“ riešiť vzťahové problémy so psychológom, psychiatrom či terapeutom. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Nechajte sa inšpirovať týmito 6 terapeutickými cvičeniami, ktoré zvládnete aj sami a v pohodlí svojho domova. 

Operte si špinavú bielizeň

Ako dlho by ste chodili v tom istom oblečení – deň, týždeň či dva? Netrvalo by dlho a vaše šaty by sa zašpinili a začali by páchnuť. Podobne je to aj so vzťahom; každý deň sa nájde niečo, čo vás na tom druhom podráždi, rozčúli či znechutí. Sú to drobnosti, no väčšinou sa spoja v jeden celok a neraz vytvoria veľký problém.

pixabay.com

Čo sa s tým dá robiť? Robte „údržbu“ a raz do týždňa si so svojou polovičkou sadnite a jeden druhého sa spýtajte: „Čo som tento týždeň urobil/a zle a ty si kvôli tomu mal/a pocit, že ťa nemilujem, že si ťa nevážim a nerešpektujem ťa?“. Prvá odpoveď, ktorú dostanete, je také to klasické uistenie, že všetko je v poriadku, no neverte tomu, takí dokonalí nie sme. Pýtajte sa ďalej a keď dostanete odpoveď, počúvajte na plné uši, pretože tieto informácie sú pre vás veľmi dôležité. Snažte sa o nápravu a takúto vzťahovú očistu si doprajte pravidelne.

Vytvorte si svoj zoznam

Zoznam miest, ktoré by ste chceli spolu navštíviť, zoznam filmov, ktoré máte radi, či zoznam aktivít, pri ktorých sa obaja bavíte. Z času na čas, keď máte pocit, že sa vám do vzťahu vtiera nuda a ponorková choroba, oprášte niektoré z položiek a skúste vybočiť z rutiny.

Vyriešte si to ešte pred spaním

Poznáte zásadu „Nech slnko nezapadá nad vašim hnevom“? Dokonale platí v partnerskom živote. Hádku, ktorú ste načali aj dokončite a nenaťahujte ju až do ďalšieho dňa, aj keď vás to stojí veľa síl. Nedoriešené veci totiž vzbudzujú horkosť a tá sa rýchlo mení na odpor. Ak vás oboch ovládajú silné emócie a cítite, že to dnes neskončíte, nech by ste akokoľvek chceli, dajte si pauzu v hádaní, nechajte emócie opadnúť a na druhý deň sa do toho pustite s chladnou hlavou.

Unsplash.com/Everton Vila

Hodina úprimnosti

Často máme vo vzťahoch pocit, že dávame viac, že sa viac obetujeme, že sme pozornejší a všímavejší. To isté očakávame od svojho partnera, no občas máme pocit, že nedodržiava svoju časť tejto nepísanej dohody. Aby ste tomu mohli zabrániť, potrebujete čas úprimnosti, počas ktorého jeden druhému poviete, čo nemáte radi, čo vám na tom druhom vadí a čo by ste zmenili. Ostatne, ako vám môže vaša polovička dať to, čo chcete, ak nemá ani poňatia, čo to je?

Pravidelne sa spolu stravujte

Pri jedle sa už oddávna prehlbujú a utužujú medziľudské vzťahy. Prečo to nevyužiť vo svoj prospech? Obaja predsa jesť musíte! Čo keby ste si aspoň raz do týždňa niečo spolu uvarili a spolu sa najedli?

Unsplash.com/Soroush Karimi

Bavte sa spolu

Keď ste si už vydiskutovali, čo vám na tom druhom vadí, aké krivdy ste urobili, či vnímali a obaja máte pocit, že teraz je už naozaj všetko v poriadku, nezabudnite ani na zábavu. Tá by mala nasledovať po ťažkej práci a byť tak trochu za odmenu. Každopádne, aj ona vie pomôcť spevneniu vzájomného puta. Skúste urobiť niečo, po čom túžite, no sami ste na to nikdy nenabrali dosť odvahy.

Pozri aj: 5 typov ľudí, ktorý vás zrania ešte predtým, než nájdete lásku svojho života

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov