Hovorí sa, že priatelia sú rodina, ktorú si sami vyberáme. To, s kým sme, nás formuje viac, než si myslíme.

Sú známi a sú priatelia. Blízki priatelia. Blízkosť v tomto prípade nemusí nutne znamenať to, že ste spolu denno-denne. Priateľ, aj keď je od vás na míle ďaleko, vám vždy bude na blízku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj vy ste už toľkokrát počuli starú známu pravdu, že priateľov si máme vyberať múdro? Ak tak urobíte, získate niekoho, kto bude stáť po vašom boku, kto vás pochopí a podporí, kto vás rozosmeje i donúti zamyslieť sa, a nie len to…

Každý z nás, nech je akokoľvek silný, nedokáže všetky búrky života ustáť celkom sám a potrebuje cítiť a vnímať, že niekto súcití s jeho problémom. Prečítajte si o 5 typoch priateľov, ktorých by mal mať každý…

Zakorenený strom

Všimli ste si niekedy korene veľkého a košatého stromu? Každý z nás v živote potrebuje človeka, ktorý bude pre neho tým, čím sú pre strom korene. Potrebujete človeka, ktorý vám pomôže znova pocítiť zem pod nohami, človeka, ktorý bude stabilný a nemenný, aj keď sa všetko navôkol zmení.

V živote ste sa už veľa krát dostali a dostanete sa do situácií, kedy sa všetko vôkol vás rúca a vy máte pocit, že padáte. Tento typ priateľa je práve ten človek, ktorý vás zachytí, upokojí vás svojou empatiou a optimizmom, pomôže vám nadobudnúť stratenú sebadôveru a poskytne vám dobrú radu, ako vstať, čeliť problémom a ísť ďalej.

Unsplash.com/Mohamed Nohassi

Inteligent –  Macher

Macher v tom zmysle, že je plný vedomostí a poznatkov z rôznych oblastí života. Ak máte problém pri takej jednoduchej veci, ako je povedzme výber nového telefónu alebo organizovanie akcie pre mnoho ľudí, tento človek vie a rád poradí, čo sa hodí a čo nie, čo je výhodné a čo naopak nie.

V každodenných situáciách vás môže jeho rozhľad tak trochu aj rozčuľovať, lebo vám to pripomína vlastné deficity, no na druhej strane, niekedy môžu byť informácie od tohto človeka impulzom, ktorý rozožne pomyselnú žiarovku vo vašej hlave.

Ambivert

Trochu filozof, trochu blázon, trochu introvert a zároveň veľký extrovert. Človek, ktorý nezapadá do žiadnych schém alebo šablón. Mať takéhoto priateľa môže byť pre vás v mnohom veľmi inšpirujúce a stimulujúce. Rozhovory s ním vám pomôžu získať na akúkoľvek vec celkom iný pohľad. Niekedy je ťažké ho chápať, no len kvôli tomu sa nedajte odradiť, pretože mať priateľa tohto typu vám môže radikálne zmeniť život k lepšiemu.

Unsplash.com/Tiko Giorgadze

Detektor lži

Kto by nebol rád, keby mal pri sebe niekoho, kto dokáže rozlíšiť zlé od dobrého a pravdu od klamstiev? Ďalšou prednosťou, pre niekoho možno nepríjemnou, je jeho úprimnosť. Má tak silne vyvinutý zmysel pre pravdu, že nedokáže klamať a povie vždy to, o čom je z hĺbky duše presvedčený. Jeho slová, myšlienky a názory pre vás môžu byť niekedy nepríjemné, no uvedomte si, že tým vám nastavuje zrkadlo, v ktorom môžete uvidieť svoje chyby, mylné presvedčenia a postoje. Prekonať tento pocit sa však oplatí, pretože tento priateľ vám pomôže získať jednu neoceniteľnú vec – nadhľad.

Šašo

Smiech lieči. Keď sa cítite dobre, vôbec si neuvedomujete hodnotu toho, že vás niekto dokáže rozosmiať. Keď ste v ťažkej situácii a niekto vás úprimne rozosmeje, mali by ste si takého človeka vážiť a nepustiť ho preč zo svojho života. Spoločník, ktorý je schopný vnímať to negatívne a aj napriek vážnosti situácie si urobiť srandu, vám vždy zdvihne náladu, zachráni vás pred zatrpknutosťou a  depresiou. Vážte si človeka, ktorý vám pomocou humoru pomôže na chvíľu uniknúť z niekedy trpkej reality.

Unsplash.com/Lechon Kirb

Vo dvojici sa ťahá vždy ľahšie. Nemôžeme vám garantovať, že v živote sa stretnete s každým z týchto typov priateľov, no garantujeme vám, že vám ich prítomnosť pomôže. Nemyslite však len na seba a keď vo svojom okolí niekoho takého máte, dajte mu najavo, že je pre vás veľmi dôležitý.

Pozri aj: Otvorený list najlepšiemu priateľovi

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov