Rozlúčky či už dlhodobé alebo nie, sú ťažké pre všetkých.

Naše emócie sú po rozchode rozbúrené a stres, ktorý v danom momente prežívame má priamy vplyv aj na naše telo. Niektoré z príznakov si na sebe možno spozoroval aj ty.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Úzkosť a problémy so spaním

My ľudia sme „naprogramovaní“ tak, že potrebujeme ľudský kontakt (áno, dokonca aj introverti – pozn. red. ) Keď  ho stratíme, bolí nás to a spôsobuje úzkosť. Podľa vedeckých štúdií bolesť po rozchode aktivuje tú istú časť mozgu, ktorá je stimulovaná aj pri závislosti na kokaíne.

#2 Bolesť v hrudi

Štúdie taktiež preukázali, že po rozpade vzťahu ľudia dostávajú nervové signály, ktoré pociťujú ako skutočnú fyzickú bolesť. Tie isté signály dostáva mozog od tela napríklad v momente, keď sa oblejete horúcim čajom. V našom prípade sa tieto signály v mozgu projektujú do bolesti v hrudi alebo srdca. Osoba, ktorá ma reálne problémy so srdcom môže pod vplyvom stresu dostať arytmiu alebo infarkt.

Pixabay

#3 Problémy s pleťou

Okrem toho, že v čase keď sme v depresii  sa o seba vo všeobecnosti menej staráme, stav pokožky sa zhoršuje aj kvôli stresovým hormónom. To môže viesť nie len k akné ale napríklad aj k vypadávaniu vlasov.

#4 Bolesti svalov

V stave depresie sme viac náchylní na zranenie ako obvykle. Rovnako aj stres spôsobuje svalové kŕče či stiahnutie svalov, čo spôsobuje bolesti v rôznych častiach tela.

#5 Strata chuti do jedla a výkyvy hmotnosti

Po rozchode veľa z nás stráca chuť do jedla. Avšak z dlhodobého hľadiska možno viacerí z nás zbadali nárast hmotnosti. Prečo? Pre veľa stresu sa bunky stávajú oveľa menej citlivé na inzulín a tak ho telo začne o to viac vylučovať, čo urýchľuje hromadenie tukov. Pribúdanie hmotnosti môže byť taktiež spojené s nedostatkom spánku a  fyzického pohybu. Nakoniec stres narušuje tráviaci trakt, ktorý spôsobuje bolesť brucha a hnačku.

Pozri aj: Túžite po pevnom vzťahu, ktorý len tak niečo nezlomí? Osvojte si s partnerom týchto 5 zvykov

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov