Uniknúť z reality je občas lákavá ponuka. Daydreaming alebo snívanie s otvorenými očami je zaručená technika ako to dosiahnuť. Je však takéto ulietavanie vždy prínosné? Nemôže nám, naopak, skôr ublížiť?

Ležíte na pláži, kde niet množstvo povaľujúcich sa turistov. Kde tu sa na breh mora zatúla korytnačka veľká ako vaša hlava. Pokožka má konečne zdravú farbu a vy sa chystáte osviežiť sa v príjemne studených morských  vodách, keď tu zrazu zazvoní telefón. Vy si uvedomíte, že o hodinu máte deadline, tak by ste si mali švihnúť s dokončením dôležitých úloh. A ak nechcete ochorieť, nebolo by na škodu vrátiť sa do reality, v kancelárii konečne zavrieť okno a radšej prikúriť.

Článok pokračuje pod videom ↓

 

Snívaním proti stresu

Fantazírovanie v hlave počas bežného dňa vám veľakrát umožní odísť tak ďaleko, ako si len viete predstaviť. A to doslova. Zároveň vám však pomôže vyčistiť hlavu a nadobudnúť silu na splnenie ďalších povinností, vďaka čomu budete produktívnejší. Nejedenkrát môže poslúžiť ako úspešná taktika na odbúranie stresu po náročnom dni, ale aj po hádke s blízkymi. Umožňuje totiž vašej mysli putovať naozaj kade-tade. Dovolí jej zabudnúť na realitu a vám pomôže udržať si zdravý rozum aj v prípade, že zažívate traumatickú udalosť. Okrem toho vám poskytne priestor, vďaka ktorému sa budete môcť vrátiť k situácii s novým riešením aj s potrebným nadhľadom.

Nielen produktivita ale aj kreativita

Tiež sa často zamyslíte nad tým, ako asi vznikajú veľkolepé príbehy, ako napríklad Harry Potter či Pán prsteňov? Autori týchto svetov to pripisujú práve občasnému zasnívaniu sa. Počas neho vaša, a teda aj ich myseľ takpovediac prechádza rôznymi časťami mozgu, v ktorých zbiera informácie, ktoré následne spája. A ako vidíte, občas z toho vznikajú fakt skvelé nápady.

pixabay.com

Nič nie je len biele alebo čierne

Jedným z dôvodov, prečo nemožno túto činnosť označiť za dokonalú je, že má aj svoje negatívne stránky. Kto by to bol povedal. Aké konkrétne negatíva máme na mysli? V prípade, že touto aktivitou strávite veľa času, môže sa stať, že zabudnete na dôležité veci. Vaša pozornosť rapídne klesne a všetky už spomínané prínosy môžu vyjsť navnivoč. Utrpieť preto môže aj váš nočný spánok. Podľa štúdie z Kalifornskej univerzity neschopnosť zastaviť tok myšlienok je jednou z najčastejších príčin insomnie. V takom prípade by ste miesto prehadzovania sa na posteli mali začať s relaxačnou činnosťou, ktorá váš mozog pripraví na spánok. Jednou z nich môže byť aj čítanie.

pixabay.com

Hoci ide skôr o spontánnu aktivitu, neznamená to, že si na ňu zámerne nemôžete vyčleniť čas. V takom prípade môže slúžiť aj ako kvalitný nástroj na vizualizáciu svojej budúcnosti.  Netreba to však preháňať. Slovné spojenia všetko zlé je na niečo dobré a všetkého veľa škodí sa možno v mysliach používateľov stali prázdnymi odrhovačkami či akýmisi klišé, avšak to im na pravde neubralo. Utiecť občas na iné miesta či do odlišných svetov nie je na škodu, no nemali by sme zabúdať, že život sa odohráva TU a TERAZ. A budúcnosť vytvoríme skôr konaním činov, než čumením do steny.

Pozri aj: Známy psychiater popísal 10 pravidiel, ktorými sa riadia šťastní a vyrovnaní ľudia. Dodržiavate ich aj vy?

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov