Bavila vás na základnej škole skôr matematika či kreslenie? Máte pocit, že inklinujete skôr k rozumu či k emóciám? Nasledujúce krátke testy vám možno prezradia, prečo je to tak.

Zaberie vám to 5 minút a nepotrebujete ani pero či papier. Jednoducho sa zadívajte na nasledovné obrázky a pri odpovedaní na otázky buďte úprimní. Na konci zistíte, čo vaše odpovede naznačujú.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Zamerajte sa na nasledujúci obrázok. Čo na ňom zbadáte ako prvé?

learning-mind.com

#2 Ktorými schodmi by ste vyšli hore a ktorými zišli dole ?

learning-mind.com

#3 Na obrázku sa nachádza hlava človeka. Ako rýchlo ju nájdete?

learning-mind.com

#4 Otáča sa dievča na obrázku v smere hodinových ručičiek alebo naopak ?

learning-mind.com

 

A čo vaše odpovede naznačujú?

Obrázok č. 1

Ehm, v prípade, že ste potrebovali viac ako 3 sekundy na to, aby ste našli na obrázku delfíny, máte vcelku „dirty mind“.

Robím si srandu. Ale možno by stálo za uváženie,  či dnes večer nestrávite nejak… romanticky.

Štúdie totiž preukázali, že deti nedokážu identifikovať na tomto obrázku pár, a to z dôvodu, že v ich primárnej pamäti sa nenachádza tento druh obrazov, takže miesto neho nájdu skôr 9 delfínov.

learning-mind.com

Obrázok č. 2

Väčšina z tých, ktorí sa pozrú na tento obrázok, má tendenciu vybrať sa hore schodami naľavo. Na cestu dole si potom vyberú tú pravú stranu. Prečo je to tak ? Táto reakcia je pravdepodobne ovplyvnená západným spôsobom čítania „zľava-doprava“, zatiaľ čo tí, ktorí čítajú „sprava-doľava“, napríklad ako Arabi, majú tendenciu reagovať opačne.

Obrázok č. 3

Ak sa vám podarí nájsť hlavu muža do troch sekúnd, potom je vaša pravá hemisféra vyspelejšia než u priemerného človeka.

Ak ste ho našli do minúty, patríte v tomto medzi priemer. Ak vám to trvalo ešte o čosi viac, vašou silnejšou stránkou bude skôr ľavá časť mozgu.

Obrázok č. 4

Ak vidíte, že dievča sa otáča v smere hodinových ručičiek, potom momentálne používate pravú hemisféru. Ak vidíte, že sa otáča v protismere hodinových ručičiek, aktuálne máte „aktívnejšiu“ ľavú hemisféru.

Pravá hemisféra predstavuje ľudí s umeleckým vkusom. Ľavá hemisféra, naopak, súvisí s racionalizmom a všeobecne organizovaným matematickým myslením.

Ak dokážete vidieť oba smery otáčania, pravdepodobne budete mať veľmi vysokú hodnotu IQ. Hoci to nie je dôkaz, každý, kto môže vidieť oba smery, určite má rovnováhu medzi organizovaným myslením a (chaotickým) kreatívnym myslením.

Pozri aj: Celý život ste možno používali svoj mozog zle. Otestujte sa, či to tak naozaj je

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov