Ríša Achajmenovcov (ako sa Perzská ríša zvykne nazývať) bola v trestaní naozaj kreatívna a rovnako neúprosná.

Ak nerozumiete, kam sa podela prvá časť, nájdete ju tu. Ak ste si ju ale už čítali a mysleli ste si, že horšie to už byť nemôže, tak vás v nasledujúcich riadkoch vyvediem z omylu.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Udusenie popolom

Jedným z najhorších spôsobov úmrtia, ktorý by ste mohli zažiť, avšak s minimálnou pravdepodobnosťou aj prežiť, bolo udusenie popolom. Tento trest bol vyhradený výsostne pre tých najhorších zločincov, obvinených z velezrady a útokov proti Bohom. Slúžila im na to 23 metrov vysoká veža naplnená popolom a vybavená kolesami.  Na jej vrchole sa nachádzala posuvná plošina, z ktorej bol previnilec hodený do stredu veže. Pád pomedzi  kolesá mu teda polámal kosti, avšak popol ho udržal nažive dostatočne dlho na to, aby si „užil“ pomalú a krutú smrť. Pomocníci roztočili kolesá, ktoré zapríčinili to, že popol začal cirkulovať okolo nosa a úst obete. Tá sa nadýchla a dusila popolom, až kým neumrela. Týmto druhom popravy umrelo niekoľko ľudí a dokonca sa vyskytuje aj v Biblii. V nej bol istý židovský kňaz zabitý Peržanmi práve v takejto veži. Keď umrel, jeho rodina ho nemohla pochovať, a to, ako Biblia hovorí, bolo presne to, čo si zaslúžil.

#2 Pripútanie dokaličených tiel k bráne

V Perzii a okolitých národoch  bolo bežné týrať rebelov odrezaním nosov alebo uší. Toto brutálne zaobchádzanie napriek tomu nebolo vždy smrteľné. Niekedy ich udržali pri živote, no niekedy to bolo ešte horšie ako smrť. Keď sa ľudia búrili proti kráľovi  Dariusovi, lebo z neho boli znechutení, uistil sa, že každý bude vedieť, čo sa mu stane, ak sa obráti proti nemu. Zhromaždil vodcov rebelov a odrezal im nos, uši aj jazyk a vydlabal každému jedno oko, avšak stále ich nezahubil. Títo vodcovia boli priviazaní k prednej bráne jeho hradu, takže každý, kto chodil okolo, videl ich zničené telá. Ich poručíci mezdičasom  boli sťatí a ich hlavy viseli z mestskej pevnosti. Boli tam ponechaní niekoľko týždňov, vysmievaní a bití ľuďmi, ktorí kráčali okolo, pozerajúc sa na ich pozostatky. Keď už nemohli viac zniesť, bolo im dovolené umrieť.

#3 Človek ako potrava pre hmyz

Skafizmus je asi jeden z najznámejších perzských trestov, preto ani tento zoznam by bez neho nebol kompletný. Tento druh týrania bol špeciálne určený pre ľudí, ktorých kráľ neznášal. Obeť bola vyzlečená do naha a vložená do vnútra kmeňa stromu, zatiaľ čo jej končatiny vytŕčali von.  V inom prípade bola priviazaná k lodi, tvárou nahor. Následné kŕmenie mliekom a medom spôsobilo zažívacie problémy, vďaka čomu sa človek stal doslova pochovaný vo vlastných výkaloch.  Trýznitelia však namazali med aj na vystavené časti tela obete, aby prilákali hmyz. Zatiaľ čo chrobáky pomaly jedli jej mäso, osy ju mučili žihadlami, kým jediným prianím obete bola smrť. Trýznitelia pokračovali v nútení konzumácie, aby obeť udržali nažive tak dlho, ako to bolo možné. Po niekoľkých dňoch sa myseľ obete začínala zhoršovať, ale telo stále žilo. Trvalo týždne, kým sa telo konečne vzdalo a zomrelo. Prvý zaznamenaný prípad trval 17 dní, kým prosby a modlitby obete boli vyslyšané.

pixabay.com

#4 Do tretice všetko…

Niektorí ľudia si podľa Peržanov zaslúžili viac ako jednu smrť. Ak bol ich čin dostatočne hrozivý, nestačilo ich zabiť len raz. Museli ich zabiť rovno trikrát, kým im dovolili posledný raz naozaj vydýchnuť. Obete vlastne nezomreli, skôr prešli agóniou smrti trikrát. Keď eunuch nahneval ženu Kyrosa Veľkého, vydlabala mu oči z hlavy. Potom, keď sa zotavil, stiahla ho z kože a keby mu náhodou bolo málo, po následnom ošetrení ho ukrižovala. Toto nebol jediný takýto prípad. Po tom, čo sa vojak snažil si pripísať zásluhy za vraždu Kyrosa mladšieho, pričom ho len zranil v boji, kráľ si objednal jeho popravu. Vstúpila do toho kráľova matka s presvedčním, že ak ho prenechajú jej, vinník dostane tú správnu odmenu za jeho odvážne slová. A tak ho najprv natiahla na koleso na desať dní. Potom mu vydlabala oči a nakoniec ho dorazila tým, že mu naliala roztavenú mosadz do uší.

#5 Roztavené zlato priamo do hrdla

Keď bol  rímsky cisár Valerián chytený perzskými vojakmi, postihol ho trpký koniec.  Perzský cisár Shapur I. držal Valeriána ako jeho osobného otroka a vystavoval ho pred svojou armádou. Ruky a nohy spútané, zaobchádzajúc s ním ako so psom, ponižoval ho každým možným spôsobom. Napríklad predtým, ako nastúpil na svojho koňa, Shapur donútil Valeriána zísť na štvornožky, aby ho mohol použiť ako ľudský stupienok. Keď bol Shapur znudený, tak ho jednoducho zabil a vylial roztavené zlato do jeho hrdla.  Valerián bol stiahnutý z kože a jeho telo  bolo vystavené v perzskom chráme ako ľudská trofej zo zlata a ľudských pozostatkov.

Pozri aj: Trhanie tiel pomocou stromov či naservírovanie vlastného dieťaťa ako večere. Toto je 5 najkrutejších starovekých perzských trestov

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov