Vezmite príležitosti do svojich vlastných rúk…

Niekedy sa dostaneme do situácií, kedy si myslíme, že nezmôžeme už naozaj nič. Je však dôležité vedieť rozlíšiť, kedy na situáciu už naozaj nemáte žiaden vplyv, a kedy sa len predrala na povrch naša naučená bezmocnosť. Preto sa vám určite zíde poznať týchto zopár techník. Pomôžu vám dosiahnuť, čo chcete a možno zistíte, že niekto sa vás nimi už niekedy snažil zmanipulovať. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Senzácie a urgencia

Ak ste si bookovali dovolenku, určite ste si všimli, že na stránkach s hotelmi na vás z každého rohu vyskakuje upozornenie o tom, že v danom zariadení majú už len POSLEDNÚ izbu, a že danú ponuku si práve prezerá asi osemtisíc ďalších ľudí. Samozrejme, ide o klam. Obchodníci sa len snažia dosieliť, aby ste tejto ponuke neodolali.

#2 Prahnutie za stereotypmi

Je dokázané, že človek má vrodenú akúsi nevysvetliteľnú túžbu dosiahnuť to, čo vidí u väčšiny. Keďže to považuje za “správne”, urobí čokoľvek preto, aby to dosiahol – aj keď po tom sám netúži. Nabudúce, keď sa budete chcieť stať niekým iným, spomeňte si na to, odkiaľ táto potreba pochádza a skúste s ňou bojovať.

pexels.com

#3 Technika “väčšej požiadavky”

Je tiež dokázané, že ak chcete, aby vám niekto s niečím pomohol, mali by ste nato ísť nasledovne: najprv ho požiadajte o niečo veľké. Veľmi veľké. O niečo oveľa väčšie, než je to, čo naozaj chcete. Keď dotyčný odmietne (čo samozrejme spraví), bude cítiť pocit viny a vtedy je čas na to, aby ste mu predostreli vašu pravú požiadavku. Je takmer isté, že kvôli výčitkám svedomia bude súhlasiť. Aké manipulátorské, však? Zamyslite sa však nad tým, či už niekedy niekto týmto spôsobom “neprekabátil” aj vás.

#4 Používanie cudzích slov

Ak niekto pri rozhovore s vami používa neprimerane veľa cudzích slov, snaží sa o to, aby vás presvedčil, že ste menej inteligentní. Podvedome vás tak môže presvedčiť o nejakom jeho názore, s ktorým sa však vy nestotožňujete.

pexels.com

#5 Používanie tých správnych výrazov

Podľa výskumu bude váša argumentácia úspešná až v 60% prípadov, ak budete používať slovíčko “pretože”. Dokázalo sa pritom, že na samotnom argumente, ktorý nasleduje po ňom ani tak veľmi nezáleží, nakoľko už samotné slovo má veľmi odôvodňujúci charakter.

Je teda len na vás, či tieto triky využijete na to, aby ste nenaleteli manipulátorom, alebo ich využijete vo svoj prospech…

Pozri aj: 8 znamení, že ste silnou osobnosťou, ktorú je takmer nemožné zmanipulovať

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov