Zdá sa, že jediná veta môže mať veľakrát viacero významov…

Určite ste to už niekedy zažili. S niekým ste sa rozprávali, no niečo z toho, čo vám dotyčná osoba povedala, vás urazilo – aj keď to tak možno nemyslela. Alebo naopak, pravdepodobne ste už aj vy niekoho urazili či zarmútili bez toho, aby ste o tom vedeli. Môže za to to, že rovnakým vetám prikladáme niekedy rozdielny význam. Prezradíme vám, o ktoré vety ide najčastejšie a povieme vám aj to, čím by ste ich mohli nahradiť, aby ste predišli prípadným nedorozumeniam.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 “Nenávidím…”

Ide až o príliš všeobecné vyjadrenie na to, aby niekedy nemohlo spôsobiť nejaké nezhody. Nenávidieť môžete všetko, od šampónu až po genocídu. Ak sa vám niečo až priveľmi nepáči, skúste byť radšej konkrétnejší. Hlavne toto slovo nepoužívajte napr. v kontexte: “Nenávidím, keď robíš…”. Nabudúce radšej skúste povedať: “Mohol by si prosím nabudúce radšej…?”

pexels.com

#2 “Nemal/a som na výber.”

Každý predsa vie, že VŽDY máme na výber minimálne 2 možnosti. Táto veta znie navyše tak, že svoje rozhodnutie sa snažíte ospravedlniť – aj keď vy to tak možno nevnímate. Popretie toho, že ste na výber naozaj mali, vás zbavuje zodpovednosti za vaše rozhodnutia. Skúste radšej povedať niečo v zmysle: “Rozhodovalo sa mi naozaj ťažko, ale nakoniec…”

#3 “Možno to bude znieť hlúpo, ale…”

Opäť sa vopred ospravedlňujete za niečo, čo ste ešte ani nepovedali. Osobu, s ktorou komunikujete, tak vopred pripravujete na to, že idete povedať nejakú hlúposť, alebo niečo irelevantné. Túto vetu radšej úplne vynechajte, pretože ňou ľudí len negatívne ovplyvňujete. Nechajte ich, nech obsah vašich slov zhodnotia sami.

pexels.com

#4 “To nie je fér…”

Vy to možno beriete ako vyjadrenie nesúhlasu s istou situáciou. Áno, možno naozaj cítite krivdu a možno dokonca oprávnene. Ľudia však nemajú radi, keď sa druhí stavajú do role bezbrannej obete. Používaním tejto vety samých seba staviate do pozície človeka, ktorý nie je hoden rešpektu a dôvery.

#5 “Nič v zlom, ale…”

Pravdou je, že aj táto veta má istý skrytý význam. Už ňou samotnou totiž naznačujeme, že to, čo ideme povedať, vlastne zlé je. Je to niečo podobné, ako keby sme niekomu povedali: “Viem, že to, čo ti idem povedať, ti ublíži, ale je mi to naozaj jedno.” Nie je to príliš príjemné, však? V tomto prípade je najlepšie danú vetu ani nenahrádzať, len ju jednoducho prehltnúť. Stále predsa platí: najlepší konflikt, žiaden konflikt.

Pozri aj: Toto je 10 najstrašidelnejších viet, aké kedy vyšli z úst detí

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov