"Bude to lepšie," či "Som v pohode." To sú len malé ukážky toho, aké formy sebaklamu denne používame. Podceňujeme silu popierania a to sa nám môže vyposmtiť.

Pokiaľ ide len o podporu našej prokrastinácie či zakrývanie ľahkej depresívnej nálady, nie je to až také hrozné. Problém je, že sebaklam mnohých ľudí udržuje v toxických vzťahoch, ničí im život a bráni im, aby našli svoje šťastie. Máme na mysli najmä ženy, ktoré klamú samy seba a zatvárajú oči pred skutočnosťou, že ich partner je manipulátor či narcista s psychopatickými rysmi.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mnohé obete zneužívania a násilia sú uzavreté v bublinách, ktoré si samy vytvárajú. Možno si poviete, že sú hlúpe a naivné, no nesúďte ich, nemajú to ľahké. Zaľúbili sa do niekoho, pri kom verili, že je to dobrý človek.

Predstavte si, ako by ste sa cítili, keby ste zistili, že vaša milovaná osoba nie je taká, ako ste si mysleli. Boli by ste sklamaní a nechceli by ste tomu veriť. Hľadali by ste ospravedlnenie a v dobrej viere by ste samých seba presviedčali o opaku. Všetci predsa chceme veriť, že svet okolo nás nie je až taký zlý. Len silné osobnosti dokážu tvrdej realite čeliť bez toho, aby si ju prikrášľovali. Mnohé zneužívané ženy na to nemajú dosť síl, a preto ich, prosím, nesúďte.

Unsplash.com/Guilherme Stecanella

Toto sú 4 najčastejšie frázy, ktorými sa zneužívané ženy udržiavajú v sebaklame…

„Ak ho budem dostatočne milovať, kvôli mne sa zmení.“

Láska robí s ľuďmi divy. O toto tvrdenie sa opiera aj viera mnohých žien, že všetky nedostatky svojho partnera vyliečia tým, že mu budú dávať najavo svoju lásku a bezpodmienečne ho prijímať. Žiaľ, neuvedomujú si, že takáto terapia je v prípade narcistov a manipulárotov odsúdená na neúspech.

Bezvýhradná akceptácia, žiadne výčitky a milé správanie len sýtia narcistické rysy osobnosti, čím sa kruh uzatvára. Pravdou je, že ľudia s týmito psychopatologickými črtami osobnosti si ani len nevšimnú, že im dávate niečo naviac. Berú to ako samozrejmosť a chcú stále viac a viac, bez ohľadu na to, že tým toho druhého vlastne pohlcujú.

Unsplash.com/Soroush Karimi

„Je to len ťažké obdobie, ktoré raz prejde.“

Charakter človeka sa najlepšie ukáže v ťažkých a nepredvídateľných situáciách. Aj keď je prípustné, že v skratových situáciách sa skratovo správame aj my, nemalo by to byť pravidlom ani ospravedlnením na niečie dlhodobé výstrelky. Ak niekto nemá dôvod na to, aby sa správal kruto a arogantne (a tých je väčšinou veľmi málo), potom niečo nie je v poriadku a určite to len tak ľahko neodznie.

„Nie je sám sebou. Predtým sa tak nesprával.“

Skôr naopak – čím dlhšie niekoho poznáte, tým menej sa pri vás kontroluje a tým viac je sám sebou. Nenechajte sa klamať sladkými rečami ani spomienkou na to, aký bol kedysi niekto milý a už vonkoncom neklamte samy seba.

Unsplash.com/Brooke Cagle

Ak sa o vás niekto nezaujíma a denno-denne si ide len za svojím, nemali by ste ho ospravedlňovať ale skôr prijať to, že daný človek je skrátka taký. Potom by malo nasledovať rozhodnutie, či stojí za to, aby vo vašom živote zostal alebo nie. Nikomu nie ste nič dlžní a máte právo povedať ‚nie‘ aj za cenu toho, že vám niekto povie, že to nechápete, alebo že preháňate.

„Nemôžem to s ním vzdať.“

Je rozdiel vzdať sa a prísť na to, kde sú vaše hranice. Sú to dve odlišné veci. V prvom prípade tomu druhému ani nedáte šancu, v druhom prípade si v určitej fáze uvedomíte, že to už stačí. Mnoho žien má strach povedať ‚dosť‘ a odísť. Majú pocit, že zlyhali, že sa dostatočne nesnažili, alebo že neboli dosť dobré. A tak ďalej hrajú manipulátorovu hru o tom, že mu musia niečo dokazovať.

Pravdou je, že nemusia. Nájsť v sebe odvahu a silu odísť nie je ľahké, no je to jedinou cestu k oslobodeniu. Zlyhanie však spočíva práve v tom, že po sebe nechávajú ďalej šliapať, že tolerujú ponižovanie, neúctu a zlé zaobchádzanie.

Unsplash.com/Aditya Saxena

Ak ste sa v niektorej z týchto fráz našli, potom by ste mali vedieť, že je čas na zmenu. Možno máte strach a neveríte, že to dokážete, no nenechajte sa tým odradiť. Nikto nemá právo vás využívať či dokonca zneužívať. Ak sa preto rozhodnete, dokážete sa oslobodiť z toxických vzťahov a od ľudí, ktorí vám ničia život. Požiadajte o pomoc a domáhajte sa jej tak dlho, kým ju nedostanete. Máte na to právo tak, ako nikto nemá právo ničiť vám život. Pamätajte na to a stopnite túto sebadeštrukčnú misiu, ktorá nikam nevedie.

Pozri aj: Toto je najjednoduchší spôsob, ako odhaliť, či vám niekto klame alebo nie

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov