Klamať dokážu už deti od útleho veku.

Každý dokáže klamať, len málokto však dokáže rozoznať pravdu od lži a držať si od tela človeka, ktorý je patologickým klamárom. Odborníci však tvrdia, že každého klamára je možné odhaliť. Stačí sa len pozorne dívať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeli ste, že ľudia, ktorí klamú, nedokážu príliš dobre zahrať emócie, ako napríklad smútok, hnev či strach? Vedci Stel a Dijk sa rozhodli, že vykonajú experiment. Požiadali skupinu ľudí, aby ohodnotili emócie na tvárach ľudí, nechceli však od nich, aby odhadli, či niekto klame alebo je úprimní. Účastníkov požiadali, aby na škále určili, do akej miery je emócia vyjadrovaná daným človekom autentická.

unsplash.com

V ďalšom experimente sledovali účastníci video záznam bez zvuku, v tomto prípade však boli požiadaní, aby sa pokúsili odhaliť klamára. Na zázname boli zachytené dve skupiny ľudí. Jedna z nich pozerala rozprávku, ktorá v nich mala vyvolať pozitívne emócie a druhá pozerala film, ktorý mal vyvolať negatívne emócie. Následne boli „herci“ požiadaní, aby vyjadrili, aké emócie v nich film vyvolal, pričom niektorí klamali, iní zas hovorili pravdu.

Výsledky experimentu ukázali, že ľudia nedokázali spoľahlivo určiť, či niekto klame alebo hovorí pravdu. Okrem toho, presnejšie dokázali na tvári človeka odhadnúť pociťovanú negatívnu emóciu, čo potvrdzuje domnienku, že negatívne emócie je náročnejšie „sfalšovať“, ako tie pozitívne.

Odborníci si však myslia, že svoju úlohu zohráva aj fakt, že negatívne emócie na iných ľuďoch hodnotíme a vnímame iným spôsobom, ako pozitívne. Napríklad, oveľa viac si zapamätáme z futbalového zápasu v prípade, ak náš obľúbený tím prehral a cítili sme sa smutne alebo nahnevane. Keď sme v dobrej nálade, naše hodnotenie situácie je menej presné a zapamätáme si menej.

unsplash.com

Ako tieto poznatky využiť vo svoj prospech? Nezameriavajte sa na to, či osoba hovorí pravdu alebo nie, sústreďte sa na to, či emócia, ktorú osoba vyjadruje, je autentická a do akej miery. Až potom porovnávajte emóciu, ktorú vnímate so slovami, ktoré osoba hovorí. Nehľaďte len na to, čo niekto cíti a hovorí, vnímajte aj to, ako sa cítite vy. Keď vám niekto ublížil a hovorí vám, že ho to mrzí, máte skutočne taký pocit? Vyjadruje to daná osoba pocitmi aj slovami?

Stať sa odborníkom na odhaľovanie klamstiev je čoraz náročnejšie, veríme však, že to zvládnete a pri najbližšej príležitosti sa nenecháte oklamať.

Pozri aj: Milosrdná lož neexistuje. Týchto 10 faktov o vplyve klamstiev na naše duševné zdravie vás zrejme prekvapí

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov