Niektorí ľudia toho jednoducho vidia, cítia či počujú viac...

J.B Rhine, úspešný psychológ z Duke University v Severnej Karolíne, zaviedol pojem mimoriadne senzorické vnímanie. Podľa jeho slov ním disponujú mimoriadne citliví a vnímaví jedinci, ktorí toho jednoducho dokážu vidieť, počuť či cítiť viac, bež  ostatní ľudia. Disponujú totiž akýmisi „extra zmyslami“, a to bez toho, aby si to vôbec uvedomovali. Najčastejšie sa u ľudí vyskytujú tieto 3 prípady mimoriadne senzorického vnímania. Disponujete niektorým z nich aj vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Schopnosť „vidieť“ aj v úplnej tme

Niektorí ľudia vidia v tme horšie, iní zas lepšie. Univerzita v Rochesteri však dokázala, že niektorí ľudia nestrácajú schopnosť orientácie ani v absolútnej tme. Je to spôsobené práve mimoriadne senzorickým vnímaním, ktoré im aj pri nulovej viditeľnosti umožňuje orientovať sa napríklad pomocou čuchu, sluchu či schopnosti vycítiť, že sa blížia k nejakému predmetu.

pexels.com

#2 Schopnosť „počuť“ rozdiel medzi teplou a studenou vodou

Áno, je to neuveriteľné, ale niektorí ľudia dokážu skutočne len podľa zvuku určiť, či je tečúca voda horúca alebo studená. Vedci tvrdia, že to možné je, a to kvôli tomu, že v studenej vode je viac molekúl a je viac viskózna. Naopak, horúca voda má tendenciu „bublinkovať“ viac, takže je aj pri rovnakom prúde o čosi hlučnejšia.

#3 Schopnosť „vycítiť“ zdravotný stav

Iní ľudia zas majú schopnosť „vyčuchať“, ako na tom zdravotne ste. Dokážu vycítiť prítomnosť nejakej choroby, no rovnako aj špeciálnu látku, ktorú telo produkuje tesne pred smrťou. Vykonaných však už bolo aj viacero výskumov, kde sa potvrdilo, že čuchom je možné odhaliť aj isté povahové črty jedinca – a to na základe potu, ktorý produkuje.

Ako teda môžete vidieť, niektorí ľudia dokážu svoje zmysly využiť naozaj nad rámec možností, aké si dokážeme predstaviť. Máte aj vy nejakú osobnú skúsenosť s mimoriadne senzorickým vnímaním?

Pozri aj: Podľa čuchu si vyberáme partnera. Takto na nás psychologicky vplývajú naše zmysly, ktoré nemôžeme oklamať

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov