Počet ľudí trpiacich rôznymi duševnými poruchami neustále narastá. Na vine je však aj samotná spoločnosť, v ktorej žijeme.

Musíme si priznať, že človek v priebehu posledných storočí neuveriteľne spohodlnel. Všetky informácie máme na dosah ruky, s kýmkoľvek sa môžeme spojiť online a potraviny vám už prinesie priamo pre dvere aj kuriér. Máme viac pohodlia, ako ktorákoľvek generácia pred nami. Keď sme ale takto „rozmaznávaní“, prečo počet duševných ochorení neustále rastie?

Článok pokračuje pod videom ↓

Mnoho evolučných psychológov je presvedčených, že nie sme schopní zvládať svet a podmienky, ktoré sme si sami vytvorili. Tvrdia tiež, že miera stresu, ktorú prežívali naši predkovia pri boji o život a tá, ktorú prežívame napríklad pri medziľudských konfliktoch, je rovnaká. To je samozrejme problém, nakoľko je obrovský rozdiel, či zoči-voči čelíte smrti, alebo susede, ktorá vás neodzdravila.

Evoluční psychológovia však zároveň dodávajú, že ľudia sú v dnešnej spoločnosti pod neustálym tlakom, ktorému naši predkovia až v takej miere čeliť nemuseli. Samotná spoločnosť si totiž vytvorila tieto 3 veľké problémy, ktoré sú príčinou neustále narastajúceho počtu ľudí, ktorí trpia depresiou, úzkostnou poruchou, či inými psychickými ochoreniami.

#1: Väčšie príležitosti = väčšia konkurencia

A väčšia konkurencia samozrejme vedie k nezdravej súťaživosti. Vzdelanie, rovnako ako príležitosti na prácu, sú dnes dostupné už naozaj každému. Aby ste sa mohli uplatniť, potrebujete sa odlíšiť tým, že budete jednoducho lepší, ako väčšina. Ako to však dosiahnuť, keď nároky sú už aj tak niekoľkonásobne vyššie, ako pred niekoľkými rokmi, či desaťročiami?

Ľudia preto pracujú oveľa viac, no nie preto, aby aj mali viac, ale len preto, aby udržali krok. To má samozrejme hlboký dopad na úroveň prežívaného stresu a pocitu istoty a bezpečia, ktoré sú pre zachovanie duševného zdravia nevyhnutné. Ľudia sa totiž dnes obávajú, že keď čo i len na sekundu poľavia, ohrozia tým nielen seba, ale aj celú svoju rodinu.

pexels.com

#2: Moderné technológie stanovujú nereálne normy

V online svete je takmer vždy všetko dokonalé. Moderné technológie sa tiež zaslúžili o rozmach sociálnych médií, vďaka ktorým viete všetko o každom. Vidíte, čo ľudia majú, čo nemajú, čo ich trápi, čo im robí radosť. Všetky fotky a obrázky na Facebooku či Instagrame sú však väčšinou natoľko krásne, že človek až neverí, ako môže niekto viesť až natoľko dokonalý život.

Ľudia si však neuvedomujú, že online svet je len ilúzia, ktorá je nakreslená za obrazom reálnej spoločnosti. Mnoho ľudí preto nadobudne pocit, že ak nemajú dokonalé telo, nechodia na drahé dovolenky, nemajú veľký dom a nemajú šťastné manželstvo, v tejto spoločnosti nestoja za nič.

Samozrejme, ak si niekto myslí, že za inými zaostáva, trpí nielen jeho sebavedomie, ale aj celá jeho psychika. Trápi sa myšlienkami, prečo nedokáže byť ako „tí druhí“. Človek sa tak dostáva do labyrintu, ktorý má však veľakrát len jediné východisko: nepríjemné duševné ochorenie.

pexels.com

#3: Prístup k informáciám môže zanechať ľudí zmätených, dezorientovaných a neistých

V dávnych časoch by ste pravdepodobne celý svoj život strávili interakciou len s členmi svojho kmeňa. Členovia celej vašej komunity by tak pravdepodobne mali veľmi podobné skúsenosti, názory, informácie, či nápady.

Určite však viete, aké je diskutovať napríklad o politike s niekým, kto má rovnaký názor, ako vy. Je to síce príjemné, ale nedozviete sa nič nové. Tak to bolo aj v minulosti. Na jednej strane je preto výborné, že človek má dnes k dispozícii takmer neobmedzené množstvo informácií, ku ktorým sa môže dostať kedykoľvek sa mu zachce. Odvrátenou stránkou je však skutočnosť, že prirodzene nejde len o dobré správy.

Svet stále trápia vojny, hlad, násilie, podvody, či prírodné katastrofy. Citlivejší jedinci vnímajú tieto negatívne informácie veľmi senzitívne, čo veľakrát vedie vzniku úzkostných porúch, či depresie.

Nech sa deje čokoľvek, nájdite si vždy čas na seba a na čokoľvek, čo je pre vás tou najlepšou psychohygienou. Telo a myseľ sú ako prepojené nádoby a keď sa budete starať o jedno, automaticky sa vám odmení aj to druhé.

Pozri aj: ČO VIDEL ŠAMAN V PSYCHIATRICKEJ LIEČEBNI? ZÁPADNÁ KULTÚRA POCHOPILA PSYCHICKÉ PORUCHY CELKOM ZLE

psych.sk (Henrieta Balázsová), iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov