Vzťahy sú veľmi komplikovaná téma. Niekedy máme pocit, že po poslednej búrlivej hádke nastane rozchod a stane sa presný opak.

Horšie, než obdobie hádok a konfrontácií je obdobie, ktoré pripomína ticho pred búrkou. Vy aj váš partner ste navonok úplne v pohode, no vo vnútri cítite, že nie všetko je v poriadku. Niekedy z toho vzíde konštruktívna hádka, inokedy to odíde do stratena, rovnako ako váš partner. Dôvod? Vzťah s vami preňho prestal byť dôležitý.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je osemnásť znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, ako ste na tom vy a váš partner.

Nemá na vás čas

Je iné, keď nie ste spolu, pretože to v tejto chvíli nie je možné, ako keď sa stretávate čoraz menej, lebo je náhle zaneprázdnený a nevie si na vás nájsť ani 5 minút. A keď ste spolu a máte čas na rozhovor,ani vás poriadne nepočúva, alebo sa vyhovára na náhle povinnosti a problémy, ktoré musí riešiť. Je dôležité rozlišovať medzi zaneprázdnenosťou a výhovorkami, no pamätajte, že kto chce, čas si nájde.

Unsplash.com/Jacob Ufkes

Je nerozhodný

Nerozhodný v tom zmysle, že raz ste na pokraji rozchodu a inokedy vám dáva najavo, že ste jeho životná láska. Neustále sa pohybujete medzi týmito dvoma protipólmi a váš vzťah je pre vás skôr záťažou, ako oporou. Ak máte pocit, že váš partner si nie je istý, či s vami chce byť vo vzťahu, povedzte mu to a ak ani potom nezaujme jasné stanovisko, radšej odíďte. Nestojí vám predsa zato investovať čas a energiu do niekoho, kto si nie je istý, či mu na vás záleží.

Stavia sa do centra pozornosti

Máte pocit, že váš vzťah nie je o vás oboch, ale iba o vašej polovičke? Nuž, mali by ste si uvedomiť, že vo vzťahu by ste mali byť obaja rovnocenní, ako v prijímaní, tak aj v dávaní. Samozrejme, sú obdobia, kedy sa viac pozornosti dostáva jednému z vás, no ak je to tak stále, váš vzťah už nie je zdravý.

Obviňuje vás

Aj keď to nie je vaša chyba, partner vás obviňuje z každodenných, ale aj väčších problémov, s ktorými sa vo vzťahu boríte. Okrem toho si nevie, alebo skôr nie je ochotný priznať svoje vlastné chyby a prešľapy. Váš vzťah sa podobá na boj, nie na konštruktívnu hádku. Jeden je víťaz a druhý porazený. Čím viac ustupujete, tým viac sa vaša identita vo vzťahu stráca. Ak by vášmu partnerovi na vás záležalo, dbal by na to, aby ste vždy dospeli ku kompromisu, ktorý je prijateľný pre obe strany.

Správa sa k vám arogantne

Arogantne nemusí nutne znamenať násilne a vulgárne. Ak vás niekto ľúbi, mal by vám to nie len povedať, ale v prvom rade dávať najavo svojím správaním. Ak je medzi slovami a skutkami rozdiel, niečo nie je v poriadku. Ďalšia vec sú vaše pocity. Cítite voči vášmu partnerovi plnú dôveru a máte pocit, že ste s ním v bezpečí? Odpoveď na túto otázku je pre váš vzťah dobrým zrkadlom.

Unsplash.com/Alex Jones

Nerešpektuje vás

Vás ani vaše hodnoty, záľuby, sny a ciele. Pre vás sú možno všetkým, no pre vášho partnera neznamenajú nič. Nečíta sa to dobre, no omnoho nepríjemnejšie je, ak to vo vzťahu pociťujete na vlastnej koži. Ak si váš partner neváži veci, na ktorých vám záleží – či už ide o náboženské presvedčenie alebo len o malý darček od starého kamaráta,  potom s ním nemusíte zostať. Mali by sme rešpektovať všetkých a hlavne samých seba.

Nepodporuje vás

Keď prídu problémy alebo náročnejšie obdobie, máte pocit, že vaša polovička vás v tom necháva a nekryje vám chrbát. Podpora a pomoc je vo vzťahu taká dôležitá, ako voda pre rastliny. Bez nej nie je možný rast a rozvoj. Pod podporou treba chápať oveľa viac, ako milé a chápavé slová, spoločné aktivity, aj keď aj to patrí k tomu. Podpora znamená snažiť sa o dobro a šťastie toho druhého.

Posúva vás na druhú koľaj

Druhá koľaj, druhé husle… Nech to nazvete akokoľvek, ak sa vo vzťahu cítite ako outsider, alebo ako niekto menejcenný, mali by ste si uvedomiť, že klesáte ku dnu a v žiadnom prípade vám aktuálne partnerstvo neprospieva. A nie je to vaša vina.

Cítite sa zbytočne

Každý z nás si zaslúži a zároveň aj potrebuje dostávať pozitívnu spätnú väzbu. Niekedy stačí pár slov, malý darček alebo pochvala pred ostatnými. Ak vás váš partner nevie takýmto spôsobom oceniť, je pochopiteľné, že sa cítite menejcenne a zbytočne. Je na mieste, aby ste sa samých seba opýtali, či je to skutočne v poriadku a či vám takýto vzťah vyhovuje. Ak ste s niekým, kto si nevšíma na vás to dobré a vidí len to negatívne, škodíte len samým sebe, jemu nie.

Unsplash.com/Jeremy Thomas

Ospravedlňuje sa bez ľútosti

Slovo prepáč je preňho len obyčajné slovo, ktoré nič dôležité neznamená. Nemá problém zopakovať tie isté chyby viackrát a neskôr ich zahladí falošnou ľútosťou. Byť s takýmto človekom môže byť pre vás veľmi škodlivé,  a koniec koncov, ani vám to za to nestojí.

Snaží sa zmeniť vás

Keď ste s človekom, pre ktorého vzťah s vami nie je prioritou, môžete mať pocit, že ste niekto iný. Keď ste s niekým, komu na vás úprimne záleží, môžete si dovoliť byť sami sebou. Je len na vás, čo si vyberiete, no myslite pritom na dôsledky.

Sex áno, intimita nie

Zaručeným ukazovateľom toho, že vášho partnera prestal zaujímať vzťah s vami je, keď mu ide len o sex a vaše pocity, názory a vôbec, vaša osobnosť, ho nezaujímajú. Láska nie je definovaná sexom. Sex je súčasťou vzťahu, no určite nie je jeho podstatou. Nezabúdajte na to.

Podvádza vás

Ak vás niekto naozaj ľúbi, bude schopný uprednostniť vaše dobro a šťastie pred svojím vlastným. Nie zakaždým, no v zásadných situáciách určite áno. Inak povedané, ak vás skutočne ľúbi, nebude vás podvádzať. Ak sa tak už stalo, dobre si rozmyslite, kto a prečo vám stojí za to, aby ste mu dali druhú šancu.

Nechráni vás

Nemusí vás zachrániť z horiacej budovy ani byť rytierom v jasnej zbroji, chrániť niekedy znamená pripomenúť tomu druhému, kto je a pomôcť mu opäť si nájsť svoje miesto v živote. Ak vás partner nechráni a ani sa o to nesnaží, je na mieste predpokladať, že rovnaký postoj má aj ku vzťahu s vami.

pexels

Nepamätá si, o čom ste rozprávali

Keď nám na niekom záleží a je pre nás dôležitý, počúvame ho ozaj pozorne a často hlceme každé jeho slovo. Ak je nám niekto ukradnutý, stačí, že sa budeme tváriť, že počúvame. Ako to zistiť? Položte náhodné otázky, nie príliš jednoduché, ale ani príliš detailné. Ak sa opakovane stane, že dotyčný na ne nevie odpovedať, niečo nie je v poriadku…

Váš vzájomný vzťah vás zraňuje

Túto skutočnosť si nie je ľahké priznať, no keď vás partner psychicky zraňuje a spôsobuje vám smútok, mali by ste odísť. Nie ste predsa masochista ani samovrah, ktorý by v mene neopätovanej lásky obetoval všetko. Pravdou je, že sa to nevypláca, lebo scény z romantických filmov v reálnom živote nefungujú. Takže, neklamte samých seba.

Stará sa len o seba

Sobotňajší žúr, výlet s priateľmi, pozeranie filmov… Spoločných aktivít sa zúčastňujete obaja, no váš partner ich plánuje a organizuje podľa seba a s ohľadom na vlastné predstavy. Neobťažuje sa tým, aby sa vás opýtal na vašu predstavu, alebo aspoň na to, ako by ste chceli tráviť spoločný čas. A dá vám najavo, že ak sa vám niečo nepáči, problém je vo vás, on sa predsa snaží a vy to neviete oceniť.

Má problém so záväzkami

Necháva si akoby zadné dvierka a na isté vážne témy sa nechce baviť a neustále sa im vyhýba. Používa rôzne výhovorky na to, aby nemusel priznať pravdu – svoju budúcnosť si s vami neplánuje.

Unsplash.com/Felix Russell-Saw

Čo je základným znakom toho, že sa váš vzťah chýli ku koncu? Máte pocit, že vášho partnera poriadne nepoznáte. Budete cítiť, že kedysi ste si boli veľmi blízky, no z tých čias ostali už len spomienky. Pamätajte, že aj keď je rozchod bolestivý, určite bolí menej, ako vzťah s niekým, pre koho ste len možnosťou, nie voľbou.

Pozri aj: Aké to je, milovať niekoho, kto má úzkostnú myseľ a neustále nad niečím premýšľa?

adorablequotes4u
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov