Vy si možno myslíte, že ste iba smutní, no v skutočnosti môže ísť o depresiu.

Ak sa už niekoľko týždňov cítite naozaj zle, je možné, že nejde len o smútok, ale až o miernu depresiu. Je normálne sa cítiť vyčerpane po náročnom dni, no určite by ste si mali dať pozor, ak to takto pokračuje už niekoľko dní za sebou. Je však dôležité mať na pamäti, že smútok a depresia nie sú to isté. Smútok je zvyčajne vyvolaný udalosťou, ktorá je ťažká, desivá, bolestivá či neuspokojivá, kdežto na druhej strane depresia obklopuje vaše myšlienky, pocity a správanie. Ak si chcete overiť, či váš smútok prerástol v depresiu, pravdepodobne budete mať päť alebo viac z nasledujúcich príznakov. Ale jediný spôsob, ako si byť naozaj istý, je samozrejme návšteva odborníka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Celý deň spíte…

Vaša únava či vyčerpanosť môže byť taktiež spojená s depresiou. Spíte dlhšie, než je u vás zvykom a máte problém sa dostať z postele. A dokonca je pravdepodobné, že aj po celom dni strávenom v posteli ste stále unavení.

…alebo nespíte takmer vôbec

Depresia sa môže vydať aj opačným smerom a naopak – spôsobovať nespavosť. Ľahnete si do postele, no nekonečné hodiny „civíte“ na strop, pretože spánok akosi neprichádza.

pexels.com

Nemôžete prestať jesť

Je úplne v poriadku čas od času zhrešiť a dať si niečo poriadne veľké, aj keď ste už plní. No ďalší z príznakov depresie môže byť nenásytnosť. Takže, ak nedokážete zastaviť túžbu po jedle – a hlavne po cukroch, môže to byť spôsobené vaším duševným stavom.

Cítite sa bezcenne a bezvýznamne

Smútok vás môže trápiť niekoľko dní, no depresia sa vás drží ako kliešť aj niekoľko týždňov. V tomto období môžete mať pocit, že ste úplne bezcenní, alebo že o vás vaši blízki nejavia záujem.

Máte zlú náladu

Depresia vás nemusí vždy hodiť do jamy plnej zúfalstva a môžete zažívať aj okamihy šťastia. No aj tak sa väčšinu času cítite smutne, depresívne či beznádejne. Akoby sa celý svet zafarbil na šedo.

Cítite sa spomalene

Depresia môže spôsobiť, že aj vykonávanie obyčajných činností, ako napríklad odpovedanie na email, vás oberie o veľkú časť energie. Fyzické aktivity zahŕňajúce čistenie zubov či šoférovanie sa zrazu môžu zdať nesmierne ťažké. Niektorí ľudia to opisujú, akoby sa cítili spomalene.

pexels.com

Často vám nie je dobre

Veľakrát pociťujete nevoľnosť, čo môže zahŕňať bolesti hlavy, bolesti žalúdka alebo aj letargiu. A jednoducho si neviete vysvetliť, prečo je to tak.

Nejavíte záujem o sex

Vaša túžba po sexe môže neustále klesať. Ale berte na vedomie, že aj taká vec, akou je napríklad znížený záujem o sex je známkou depresie.

Rozhodí vás takmer všetko

Depresia môže viesť aj k tomu, že sa cítite úzkostlivo, nahnevane, podráždene a každá drobnosť vás dokáže poriadne vytočiť či vyviesť z rovnováhy.

Izolujete sa od ostatných

Ak sa cítite iba smutne, pravdepodobne chcete, aby prišli vaši priatelia a rozveselili vás. Ale to je zriedkavo prípad depresie. Vtedy sa cítite „odpojene“ a izolovane od celého sveta. Vynechávate prácu, školu či iné stretnutia, pretože sa jednoducho necítite na to, aby ste vyšli von.

pexels.com

Nerozmýšľate logicky

Keď sme v depresii, máme tendenciu uvažovať nelogicky, iracionálne, a to na základe nepravdivých a nepodložených faktov. Myslíme si, že celý svet sa spikol proti nám, alebo napríklad, že nás nikto nemá rád.

Nedokážete sa koncentrovať

Ak sa depresia naozaj pohráva s vaším mozgom, môžete mať problémy aj napríklad s koncentráciou. V práci alebo pri iných činnostiach je pre vás neskutočne náročné sústrediť sa.

Zabudli ste na to, aké je to zabávať sa

Ak sa už nesmejete, nerobíte veci, ktoré ste milovali, či sa neschádzate s priateľmi, buďte opatrní. Táto strata schopnosti zažiť radosť je príznak depresie, nie smútku.

Pozri aj: Týchto 10 filmov vám priblíži psychické ochorenia lepšie, než ktorákoľvek učebnica

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov