Komunikácia je základom každého funkčného a dobrého vzťahu.

Mnoho vzťahov stroskotá práve na tom, že majú problém s komunikáciou. Buď je u nich komunikácia na nulovej úrovni, alebo na veľmi slabej, takže akákoľvek konverzácia sa stáva bezvýznamnou. A pri tom komunikácia je naozaj kľúčová. Našťastie pre vás, nikdy nie je nič stratené a všetko môžete kedykoľvek vylepšiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

A týchto 12 typov ohľadom lepšej komunikácie vám môže naozaj pomôcť.

#1 Dajte si obaja záväzok

Dajte si obaja záväzok, že sa budete snažiť viac. Možno sa vám to zdá vtipné, no niekde začať musíte. Vzťahy sú vždy o rovnováhe a preto, ak chcete niečo vylepšiť, musia sa na tom podieľať obe strany. To, že sa pokúsite snažiť sa obaja, je naozaj skvelý začiatok.

#2 Nájdite správny čas

Opýtajte sa sami seba, kedy je ten najvhodnejší čas na to, aby ste sa mohli porozprávať. Možno vám celá vec s komunikáciou doteraz zlyhávala, pretože ste sa nemohli sústrediť. Preto si musíte určiť a nájsť, kedy bude ten najsprávnejší čas.

#3 Vytvorte okolo seba bezpečie

Ľudí spája, ak im ponúknete svoj čas, pozornosť a budete ich aktívne počúvať. Vtedy cítia, že ste na jednej lodi, že ste ako tím. A keďže vaše konverzácie sú naozaj veľmi osobné či intímne, vytvorte okolo seba čo najbezpečnejšie miesto. Uvidíte, že potom pôjde všetko ľahšie.

unsplash.com

#4 Žiadne nápady = zlé nápady

Pamätajte si, že pri konverzácii, ktorá vás má oboch niekam posunúť, je dôležité vyjadriť svoj názor, vyjadriť svoj súhlas či nesúhlas a následne o tom diskutovať. Tým, že budete ticho, no v duchu budete trpieť či nadávať, sa rozhodne nič nevyrieši. Povedzte to nahlas.

#5 Naučte sa neskákať druhému do reči

Pre niektorých je to možno ťažšie než pre iných, no pokiaľ ide o komunikáciu, je to naozaj vlastnosť, ktorú by ste sa mali naučiť. Najskôr si toho druhého vypočujte, vypočujte si všetko, čo má na srdci a až potom rozprávajte vy.

#6 Dávajte pozor na svoj tón a reč tela

Sarkazmus, uštipačné poznámky, prekrúcanie očami alebo prílišná, až nevhodná gestikulácia určite nie sú tou správnou cestou. Nevyskakujte a nedramatizujte. Pokiaľ chcete naozaj niečo vyriešiť, potom sa musíte upokojiť.

#7 Nesnažte sa tomu druhému čítať myšlienky

Ľudia to nedokážu. A nedokážete to ani vy. Neviete, čo prechádza tomu druhému hlavou. Tak sa o to ani nesnažte. Nevyvodzujte skoré závery a nepremýšľajte nad žiadnymi konšpiračnými teóriami.

#8 Niekedy musíte súhlasiť s nesúhlasom

Nie je iba vaša pravda. Nie iba to vaše je správne. Skúste sa na vec pozrieť z rôznych uhlov a objektívne a potom prehodnoťte celú situáciu.

unsplash.com

#9 Doprajte si čas

Ak spoločne riešite nejakú vážnu vec, opýtajte sa samých seba, či sa musíte rozhodnúť ihneď. Nemôžete si to najskôr premyslieť? Ak áno, potom si doprajte čas. Veci totiž s odstupom času vyzerajú naozaj inak.

#10 Informujte vášho partnera aj o vašich potrebách

Každý z nás má isté potreby. Prestaňte sa už hrať na obetného baránka a aj vy povedzte na rovinu, čo vám vadí, čo potrebujete a naopak. Pamätajte, kto nič nepovie, ten nič nemá.

#11 Nehanbite sa priznať si chybu či ospravedlniť sa

Všetci sme len ľudia a každý z nás sa môže mýliť. Nebojte sa priznať si svoju chybu a ak je to potrebné, ospravedlňte sa. Buďte pokorní a uvidíte, že všetko sa dá vyriešiť aj jednoducho.

#12 Nechoďte proti sebe, porazte problém spolu

Pamätajte, ak nastane vo vzťahu nejaký problém, to neznamená, že ste to vy s vaším partnerom, ktorí idú proti sebe. Ste to vy a váš partner a obaja spoločne idete proti problému. Preto by ste mali ťahať za jeden povraz.

unsplash.com

Pozri aj: S jeho príchodom sa všetko zmení. Toto je 6 dôvodov, prečo sa na ten správny vzťah oplatí čakať

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov