Každý z nás túži milovať a byť milovaný. Láska je dôležitou súčasťou života každého jedného z nás, no neraz sa stáva, že keď jej máme málo, začneme si ju idealizovať, čo je neskôr len na škodu.

Možno ste aj vy dospeli do bodu, kedy ste si uvedomili, že váš vzťah nie je taký, ako ste si predstavovali. Keďže nikto z nás nie je dokonalý, ani naše vzťahy také nie sú. Okrem toho, ľudia neradi rozprávajú o svojich problémoch, aj keď šťastné obdobia vedia preberať stále dookola. Preto môžete mať neraz pocit, že všetkým ostatným sa vo vzťahu darí, len vy zlyhávate.

Článok pokračuje pod videom ↓

No nie je to tak. Existujú veci, ktoré vám o vzťahoch síce iní nepovedia, no my áno. Tu sú…

Nezhodnete sa na všetkom

Každý z nás túži po blízkosti a dôvernosti, no niekedy skrátka chýbajú. Možno vás to bude hnevať a budete to sa snažiť svojej polovičke vysvetliť, no žiaľ, nie vždy vás pochopí. Platí to aj naopak a nie je to len o pocitoch, ale aj o názoroch a postojoch. Rátajte s tým, že aj keď si skvele rozumiete a máte veľa spoločného, nezhodnete sa na všetkom. To ale neznamená, že by ste spolu nemali byť. Ide o to, že obaja máte iný uhol pohľadu a iné skúsenosti s tou istou záležitosťou, čo je celkom bežná a normálna vec.

Unsplash.com/Joshua Ness

Neverte sociálnym sieťam

Na sociálnych sieťach ukazujeme len to najlepšie, delíme sa o nezabudnuteľné zážitky a zabúdame na to, že ostatní to majú podobne – na web dajú len to pozitívne. Keď to sledujete, ľahko sa môžete začať porovnávať a nadobudnúť dojem, že váš vzťah je fádny a nezaujímavý. Je to však falošný obraz. Čo vám sociálne siete nepovedia je to, že každý pár prechádza krízou, nezhodami, hádkami a rôznymi inými problémami. Nenechajte sa nachytať dokonalým obrazom, ktorý o sebe niektorí ľudia prezentujú – je to len jedna strana mince.

Príťažlivosť nie je láska

Hoci milujete svojho partnera a nevymenili by ste ho za nikoho na svete, to ešte neznamená, že vás nemôže priťahovať aj niekto iný. Vtedy je čas oddeliť si lásku od príťažlivosti a uvedomiť si, čo je pre vás ozaj dôležité. V prvom rade dostaňte pod kontrolu svoje pocity a myšlienky. Uvedomte si, že fyzická príťažlivosť ešte nie je všetko, a že aj keď máte hlavu plnú niekoho tretieho, predsa vám nestojí za to, aby ste mu obetovali celý váš aktuálny vzťah. Majte sa na pozore pred situáciami, v ktorých by ste sa nemuseli dostatočne ovládať – predídete tak zbytočným problémom a zraneniam.

Unsplash.com/Jake Davies

Hádka je normálna vec

Žiaden vzťah nie je dokonalý, skôr naopak, každý vzťah je nedokonalý. Aj keď kvôli tomu vzniká množstvo hádok a nedorozumení, nie je to nič katastrofálne. Takisto je prirodzené, že vás bude vaša polovička miestami vytáčať do nepríčetnosti, a že jej budete mať občas po krk. Takže keď na vás prídu ťažké dni a vy budete mať chuť so všetkým skončiť, nadýchnite sa a uvedomte si, že je to len zlé obdobie, ktoré časom prejde. A nezabúdajte na to, že aj hádať sa treba vedieť s láskou, rešpektom a bez prehnaných emócií.

Aj nuda je súčasťou vzťahu

Tak, ako my sami, aj naše vzťahy prechádzajú rôznymi obdobiami. Začína to romantikou a vzrušením, no tie časom opadnú a vystrieda ich  každodennosť a  nuda. S tým, že sa váš vzťah stabilizuje, sa spája aj istá rutina, ktorú nikto z nás nemá rád. Ak ste práve v tejto fáze vzťahu, môžete si vydýchnuť, pretože to je signál toho, že sa posunul od prvotného nadšenia k niečomu pevnejšiemu. Našťastie, ani nuda netrvá večne. Vezmite ju ako výzvu a okrem toho, že budete pokračovať v zabehnutom režime, sa nebojte byť spontánni. Keď jeden druhého milujete, prídete na to, ako prekonať aj apatiu. Kľúčom k tomu sú maličkosti.

pexels.com

Na vzťahu treba pracovať

A žili šťastne až do smrti… Takýto rozprávkový koniec by sme chceli vo vzťahu zažiť asi všetci, no pravdou je, že stojí veľa námahy a každodenného úsilia sa k nemu dopracovať. Zakaždým, keď zdoláte jednu výzvu, príde ďalšia a hoci sa to javí ako nekonečné pechorenie sa s problémami, pravdou je, že práve v tom je ukrytá celá tá krása. Mnohé páry, ktoré spolu prežili celý život vám povedia, že ich vzťah je výnimočný práve preto, že to spolu nevzdali aj napriek všetkým problémom a ťažkostiam, ktorým museli čeliť.

Sexuálna vášeň sa mení

Ak ste sa zo začiatku nevedeli od seba odtrhnúť a teraz je pre vás sex akoby na druhej koľaji, nerobte si z toho ťažkú hlavu. Značí to, že aj váš vzťah už nie je len o prvotnej zamilovanosti a vzrušení ale aj o veciach, ktoré sú dôležitejšie. Možno práve teraz potrebujete čas a priestor, aby ste prebrali dôležité otázky týkajúce sa vašej spoločnej budúcnosti. No dobrá správa je, že sexuálna energia nielen klesá, ale aj stúpa, takže ani obdobie útlmu nebude trvať večne.

Sústreďte sa na seba a svojho partnera

Čo funguje u iných, nemusí fungovať u vás, a preto by ste mali všetky tie dobre mienené rady brať s rezervou. Hlavne sa neporovnávajte s inými. Každý človek je osobnosť a preto sú aj jeho vzťahy jedinečné a nenapodobiteľné. Majte to na pamäti a hľadajte si so svojou polovičkou svoju vlastnú cestu. Lebo len vy dvaja môžete vedieť, čo je pre vás najlepšie a čo naozaj chcete.

Unsplash.com/Seth Reese

Zraniteľnosť môže váš vzťah posilniť

Keď sme vo vzťahu, máme strach ukázať svojej polovičke niektorú zo svojich svojich slabín, lebo sa veľmi obávame jej reakcie. Neraz sa snažíme javiť ako tí najlepší, no pravdou je, že aj nedokonalosti sú nám, ľuďom, vlastné. O lásku toho druhého sa nemusíte báť, lebo keď niekoho naozaj milujete, ste ochotní milovať všetky jeho súčasti. Ak to risknete a podelíte sa aj o svoje slabiny, môžete vo svojom partnerovi nájsť skutočnú oporu, váš vzťah to posilní a vy budete o niečo spokojnejší a vďačnejší za to, čo máte.

Už to nie je len o vás

Nie je to o tom, že by ste mali stratiť svoju nezávislosť, ale hlavne o tom, že by ste sa s partnerom mali zhodovať na tom, o čo vám vo vzťahu ide a kam ho chcete raz posunúť. Je len výhodou, ak zdieľate podobný hodnotový rebríček a názory na dôležité témy. Zároveň by ste už nemali myslieť len na seba, ale aj na toho druhého, lebo aj v tom je skutočná jednota. Nie je ľahké sa k nej dopracovať, no aj ona prispieva k tomu, že z vás oboch bude harmonický a šťastný pár.

Unsplash.com/Tyler Nix

Aj maličkosti môžu rozčuľovať

S týmto sa určite stretne každý, kto je vo vzťahu. Drobnosti, ktoré ste ako zamilovaní považovali za nepodstatné a blahosklonne ste ich prehliadali, vás môžu neskôr poriadne iritovať. Hoci toho druhého milujete, niektoré veci vás dokážu neuveriteľne vytočiť. Aj to patrí ku vzťahu, no je dôležité, aby ste o tom spoločne diskutovali. Niektoré zlozvyky, podobne ako vy, nebude vaša polovička schopná odstrániť ihneď a niektoré sa budete musieť naučiť tolerovať. Nenechajte sa však odradiť týmito detailmi a myslite aj na to, čo na tom druhom milujete.

Pozri aj: Tieto 3 tajné signály vám prezradia, či je do vás niekto skutočne zamilovaný

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov