Niekedy sa nám zdá, že gentlemani a rytieri už dávno vymreli. No nemali by sme hádzať všetkým mužov do jedného vreca. Veď ani my ženy neradi počujeme, keď nám chlapi povedia, že všetky ženy sú rovnaké.

Aj v dnešnej dobe sa nájdu muži, ktorí vedia, ako sa správať. Možno na seba nepútajú pohľady tým, ako vyzerajú, no keď ste s nimi v kontakte, rýchlo zistíte, že títo páni vedia, ako sa správať. Nie je to len o tom, že vám podržia dvere, keď vchádzate do miestnosti ani o tom, ako sa správajú. Veľakrát je to práve o tom, čo nerobia. Ste zvedaví, o čo ide? My vám to prezradíme.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto 10 vecí gentlemani nerobia…

Nekritizuje váš vzhľad

Pri kritike ide vždy o to, akú formu človek vyberie – lebo slovami môžeme zraniť i pomôcť. Pravý gentleman sa o vzhľade iných nebude neúctivo vyjadrovať ani medzi štyrmi očami a ani pred inými. Uvedomuje si, že každý má občas zlé dni, kedy je vzhľad to posledné, čo chce riešiť. Preto ho ani nenapadne povedať vám, že ste pár kíl pribrali, či to, že by ste so sebou mali niečo robiť, lebo vyzeráte hrozne. Nepotrebuje podkopávať vaše sebavedomie. Ak už aj chce vyjadriť kritiku, povie ju jemne a bez výsmechu. Nechce vás predsa zhodiť, ale skôr upozorniť na to, že si všimol, že sa s vami niečo deje.

Unsplash.com/Štefan Štefančík

Nenarúša vám súkromie

Každý máme právo na súkromie, a to, že ste s niekým vo vzťahu, ho ešte neoprávňuje na to, aby vám narúšal váš osobný priestor. Neliezť tomu druhému do správ či mailov, to nie je len vecou gentlemanstva, ale aj známkou vyzretej osobnosti a vzájomnej dôvery vo vzťahu. Mali by ste k sebe byť navzájom natoľko úprimní, že sa dokážete porozprávať aj o nepríjemných veciach a povedať si pravdu bez toho, aby ju ten druhý musel zisťovať tým, že sa vám bude hrabať v mobile.

Nezhadzuje túžby a sny iných

Skutočný muž sa nebude vysmievať z plánov svojej partnerky, ani jej nepovie, že jej sny sú nereálne. Hoci si uvedomuje, že niektoré ciele bude náročné dosiahnuť, radšej ju podporí, miesto toho, ako by ich zavrhol. Smiať sa zo snov iných alebo podkopávať niečiu sebadôveru je väčšinou znakom toho, že daný človek nemá takmer žiadne ciele, pre ktoré by sa zapálil a jeho sebavedomie je také nízke, že sa nezmôže na nič lepšie, ako zhadzovať iných.

Unsplash.com/Timo Stern

Nenecháva vás v neistote

Len ľudia, ktorí si nie sú istí sami sebou, sa boja robiť rozhodnutia a potrebujú si neustále niečo dokazovať. Ak máte po svojom boku skutočného muža, nebude vás nechávať v pocite neistoty, ani vás nebude nútiť, aby ste mu niečo dokazovali. Vzťah nie je obchodná transakcia, pri ktorej sa vyjednáva a kladú sa podmienky, vzťah má byť o vzájomnej podpore a prijímaní toho druhého takého, aký naozaj je. To žiaľ mnohí ľudia ešte stále nevedia.

Nepresadzuje svoje priority

To, že celý svet sa netočí len okolo nás, mnohí ľudia ešte nepochopili. Praví gentlemani našťastie áno. Vedia, že na svete sú aj iní ľudia, ktorí majú svoje potreby a občas potrebujú pomoc. Neváhajú preto na chvíľu zabudnúť na seba a pomôcť iným. Podobne to majú aj vo vzťahu – vedia, že vzťah je vždy o dvoch a preto sa svojej polovičke venujú a nerobí im problém uprednostniť ju pred svojimi prioritami. No na druhej strane, nenechajú sa ani využívať a vedia si ustrážiť hranicu, za ktorou by sa cítili využívaní a zanedbávaní.

Nezabúda pracovať na svojich vzťahoch

Vieme, že vzťahy sú vždy o dvoch ľuďoch a ak to ťahá len jeden za dvoch, je to zlé. Skutoční chlapi vedia, že na tom, ako sa bude vyvíjať ich partnerský vzťah, majú svoj podiel aj oni. Nenechávajú všetko na partnerku, ale sú ochotní podeliť sa o povinnosti a každodenné starosti. Nerobí im problém ísť na nákup či umyť riad, lebo uvedomujú si, že po ich boku je ich partnerka a nie matka.

Unsplash.com/Roberto Nickson

Nepodvádza

Praví gentlemani vedia, čo je to česť a tú svoju si vážia a strážia. Radšej volia úprimnosť, i keď je pravda niekedy krutá, ako by mali pred problémami vo vzťahu zatvárať oči a hľadať rýchle riešenia. Vedia, že nevera veci len skomplikuje a preto im ani nenapadne ňou kompenzovať ťažké obdobie vo vzťahu. Kríze sa postavia tvárou v tvár a buď ju vyriešia, alebo odídu. Nič medzi tým.

Nie je neúctivý

Neznamená to nejakú prepiatu úslužnosť, skôr to, že skutoční gentlemani vedia prejaviť úctu tými najnenápadnejšími spôsobmi.  Vedia podržať dvere aj celkom neznámej žene a správajú sa rovnako k dôležitým ľuďom i k tým, ktorých iní považujú za menejcenných. Vonkajšie správanie prezrádza to, akí sú vo vnútri. A že tam nenájdete pýchu ani egocentrizmus, tak o tom niet pochýb.

Neodkladá dôležité rozhovory

Chlapi svojim problémom čelia, chlapci pred nimi radšej utečú. Priznať si nepríjemnú pravdu alebo riešiť krízu vo vzťahu nie je nič príjemné, no je to veľmi potrebné, ak chcete, aby vzťah pretrval. Aj podľa toho, ako sa váš partner postaví k takýmto obdobiam zistíte nielen to, či je gentleman, ale hlavne to, či je naozaj chlap.

Unsplash.com/Isaac Cabezas

Nezneužíva

Manipulovať sa dá veľmi jemne a preto sa manipulácia vo vzťahoch vyskytuje častejšie, než si myslíme. Skutočný chlap to nepotrebuje. Uvedomuje si svoju hodnotu, no i hodnotu toho druhého a vie, že je pod úroveň snažiť sa niekoho o niečom nasilu presvedčiť. Žiaľ, takýchto mužov je menej než tých, ktorí sa neštítia použiť nie len vydieranie ale aj násilie. Často potrebujeme odstup, aby sme vedeli povedať, že to, čo sme kedysi považovali za milé správanie či drobné škriepky, bola v skutočnosti manipulácia a využívanie. Dokáže nás to veľmi zabolieť, no keď spozorujete, že sa vás niekto snaží ovládať, čím skôr od neho odíďte.

Na záver pripomíname, že byť gentleman či správať sa ako dáma nie je nedosiahnuteľná fikcia, ani hranie sa na niečo, čím nie ste. Človek nie je nič viac, než to, čo zo seba urobí, a preto je to vždy len na nás, ako sa budeme k sebe i k iným správať.

Pozri aj: 10 kvalít muža, ktoré vám dokážu, že ste našli „pána Dokonalého“

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov