Depresia sa udomácňuje v životoch čoraz viacerých ľudí.

A ani sa niet čomu čudovať – uponáhľaný život plný stresu a úzkosti slúži ako skvelý základ pre túto zákernú chorobu. Ak máte vo svojom okolí ľudí s depresiou, mali by ste sa ich snažiť za každú cenu podporiť. Mali by ste im ukázať, že ste tu pre nich, a že ich máte stále rovnako radi. Ak neviete, ako na to, tu máte desať spôsobov.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Zistite si o tom niečo viac

Predtým, než sa rozhodnete čokoľvek urobiť alebo čokoľvek povedať, urobte si malý osobný výskum a zistite si, čo to depresia vlastne znamená a aký má vplyv na druhého človeka. Skúste si o nej urobiť akú-takú predstavu a vcítiť sa do kože druhého.

#2 Dajte mu vedieť, že nie je sám

Je dôležité ukázať každému, kto trpí depresiou, že v tom nie je sám. Že tu vždy budete pre neho, že ho podporíte a budete stáť po jeho boku.

#3 Buďte tu pre neho, keď sa bude chcieť porozprávať

unsplash.com

Vo väčšine prípadov, ak trpí niekto depresiou, rozprávanie o tom je tá posledná vec, ktorú by chcel urobiť. Ale každý z nás sa potrebuje z času na čas vyrozprávať a keď to na neho doľahne, ukážte mu, že ste pripravení kedykoľvek si ho vypočuť. A čo je ešte dôležitejšie – snažte sa aj počúvať, čo vám hovorí.

#4 Povzbudzujte ho

Ľútosť je tá najhoršia vec, ktorú môžete urobiť. Neľutujte ho a nevytvárajte z druhej osoby obeť. Namiesto toho sa ju snažte povzbudiť v čo najväčšej miere, ako to len ide.

#5 Aj keď nechce ísť, vždy ho pozvite

Aj keď veľmi dobre viete, aká bude odpoveď, nikdy nezabudnite pozvať aj niekoho s depresiou. Aj keď sa nakoniec na akciu nedostaví, nebude mať pocit, že ho úplne vynechávate zo sociálneho života.

#6 Ukážte mu, že je v poriadku, ak potrebuje čas iba pre seba

Nikdy na niekoho s depresiou netlačte. Nechajte mu čas a priestor. Buďte tu pre neho ale zároveň musíte vedieť, kde sú hranice, ktoré nemôžete prekročiť – inak by to mohlo narobiť viac škody, než osohu.

#7 Nesnažte sa všetko vidieť „ružovo“

unsplash.com

Nikdy nikoho s depresiou nepresviedčajte o tom, že svet je krásny a život je úžasný. A prosím vás, nikdy mu nehovorte, aby „myslel pozitívne“. Nie je nič horšie, než presviedčať ho o tom, aké je všetko dokonalé. Namiesto toho sa vcíťte do jeho kože a prejavte trochu empatie.

#8 Skúste urobiť prvý krok

Aj keď nie je vo vašich silách úplne vyliečiť niekoho s depresiou, môžete pre neho urobiť prvý krok – objednať mu sedenie s terapeutom alebo schôdzku s niekým, kto si niečím podobným prešiel a dokáže mu pomôcť. Pri tomto kroku však musíte byť opatrní a musíte si byť istí, že by to druhá osoba naozaj chcela, len nemá dostatok odvahy na to uskutočniť to. V opačnom prípade sa veci môžu ešte zhoršiť.

#9 Nezanevrite na neho

Neustále ho zapájajte do vášho spoločného života tak, ako predtým. Ukážte mu, že nič sa medzi vami v podstate nezmenilo. Ukážte mu, že sa môže na vás spoľahnúť a s depresiou či bez, stále ho beriete za rovnakého človeka, akým bol predtým.

#10 Doprajte mu čas na uzdravenie

Depresia nezmizne za jednu noc. Dostať sa z tejto choroby bude dlhá cesta. Ukážte mu, že ste na ňu pripravení, a že mu dávate toľko času, koľko len potrebuje.

Pozri aj: Nadmerná konzumácia tejto potraviny môže byť problémom. Ľudia trpiaci depresiou jej totiž zjedia až dvojnásobne viac

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov