Ste pevne presvedčení, že drvivá väčšina vašich zamestnávateľov si len letmo prečíta váš životopis? Skúsenosti chudákov, ktorí klamali v životopise, vás môžu nemilo prekvapiť. Každé klamstvo totiž to skôr či neskôr bude určite odhalené.

Aj vy si prikrášľujete svoj životopis? Svätosväte tvrdíte, že v krvi vám koluje angličtina, a že máte najazdených tisícky kilometrov, i keď ste najďalej zašli do susednej dediny? Niekedy sa vám to môže prepiecť, avšak prečítajte si skúsenosti ľudí, ktorých zamestnávatelia veľmi rýchlo zistili skutočnú pravdu. Aj tu platí, že lož má naozaj krátke nohy!

Článok pokračuje pod videom ↓

Väčšina z nás si upravuje životopis „na mieru“. Ak nájdete pozíciu, ktorá vás osloví, je normálne, že budete vo svojom „CV-čku“ uvádzať informácie, ktoré sa jej týkajú. Je zbytočné písať siahodlhé eposy o vašej zbierke motýľov, keď sa uchádzate o pozíciu obchodného predajcu. Avšak informácie, ktoré uvádzate, by mali byť pravdivé. Inak sa vám to môže nepekne vypomstiť. Prečítajte si prípady zo skutočného života, ktorých aktéri „drobných prikrášlení“ by sa najradšej schovali pod čiernu zem.

#1 Uchádzala som sa o pozíciu do call-centra. V životopise som uviedla, že mám senzačné predajné schopnosti, a že ovládam angličtinu. Keď ma zavolali na pohovor, totálne som zlyhala. Nevedela som nájsť firmu, tak som volala potenciálnej zamestnávateľke. V telefóne som sa nevedela vykoktať, čistý stres a panika. Keď som zistila že pohovor bude v angličtine, vypýtala som sa na záchod. Viac som sa tam nevrátila.

pixabay.com

#2 Dostala som fakt dobré zamestnanie. Po roku na Úrade práce prišlo naozaj celkom vhod. Výborná partia, práca tiež. Moje šťastie sa však skončilo po dvoch týždňoch. Môj zamestnávateľ zavolal do firmy, ktorú som uvádzala ako posledné zamestnanie. Samozrejme, že v živote o mne nepočuli. Vyhodili ma, a to bez nároku na výplatu.


#3 V životopise som uviedol, že hovorím plynule po francúzsky, hoci viem povedať len Bonjour. To ma však nepekne dobehlo. Prišla nejaká francúzska delegácia, ktorú poslali za mnou. Predstieral som záchvat, len aby som sa vyhol konverzácii.


#4 Klamala som v životopise. Uvádzala som, že mám len magisterský titul, hoci mám doktorát. Keby som ho však uviedla v životopise, bola by som prekvalifikovaná a nemohli by ma zamestnať. Keď sa to však dozvedel môj šéf, paradoxne mi hneď zvýšil plat.


#5 Klamal som v počte predchádzajúcich zamestnaní. Keď mi môj zamestnávateľ volal, aby ma konfrontoval, zbabelo som položil. Ich číslo som si okamžite zablokoval.

Photo by Dahan Remy on Unsplash

#6 Z USB kľúču mojej kolegyne som si stiahol jej životopis. Zistil som, že v ňom klamala. Posunul som to vedeniu. Teraz ju vyhodili. Bolo to podlé, ja viem.


#7 Je to dosť blbý pocit, keď od vás chce zamestnávateľ tú jedinú vec, v ktorej ste v životopise klamali. Mal som urobiť niečo v Exceli. Trápil som sa s tým celú noc a aj tak to bolo celé zle.

pixabay.com

#8 V životopise som uviedol, že som dôsledný. V skutočnosti som sa v práci ukázal len trikrát. Meškal som. Samozrejme, že ma vyhodili.


#9 V životopise som uviedla, že mám certifikát Prvej pomoci. Raz prišlo jednému zákazníkovi zle. Všetci sa pozerali na mňa, nech mu pomôžem. Nevedela som, čo mám robiť. Bolo to strašné.


#10 Mne to celkom prešlo. V CV som uviedla, že mám pracovné skúsenosti, hoci som v skutočnosti nepracovala ani deň. Keď na to prišiel môj šéf, strašne sa smial. Tvrdil, že mu to nevadí, pokiaľ som dobrá v tom, čo robím.


#11 Tvrdil som, že ovládam Excel na profesionálnej úrovni. Môj šéf sa toho chytil. Vraj nech to naučím aj ostatných. Zajtra mám mať z neho prezentáciu pred celým kolektívom. Už teraz viem, že to bude poriadne fiasko!

A čo vy? Tiež ste niekedy zaklamali v životopise? Budeme radi, ak sa s nami podelíte so svojimi skúsenosťami!

Pozri aj: Toto je 15+ najhlúpejších otázok, ktoré kedy ľudia položili. Nebudete chcieť veriť, že ich niekto skutočne mohol vysloviť

whisper
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov