Raz sme hore, raz sme dole. Všetci to poznáme a už sme si na to aj zvykli. Ale čo ak to "dole" predznamenáva pád a nie opätovné vyšvihnutie sa na vrchol?

Nie sme jasnovidci, takže to s istotou nevieme, no pokiaľ ide o vzťahy, väčšinou sa dá spoľahnúť na naše pocity, ktoré nám vravia, že niečo nie je v poriadku. Často je to spleť drobností a nie nevera, ktoré vedú k rozchodu. Rozlíšiť rutinu od lásky, ktorá sa borí problémami, však nie je ľahké. Aj preto sme sa zamerali na niekoľko znakov, ktoré vám môžu naznačiť, že to s vaším vzťahom ide dolu vodou.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1

Pred časom ste boli do svojej polovičky bláznivo zaľúbení a očarovala vás každou drobnosťou, ktorá vám teraz neuveriteľne lezie na nervy. Prišlo vytriezvenie, ktoré ešte nemusí byť signálom, že sa blíži koniec. Človek, s ktorým ste, sa totiž nezmenil, zmenil sa len váš postoj k nemu. Máte možnosť vidieť ho takého, aký naozaj je. Je to kritický okamih, ktorý vás oboch môže posunúť niekam ďalej, ale i  k tomu, že si uvedomíte, že sa s tým druhým k sebe nehodíte. V danom okamihu vám to môže byť nepríjemné, no možno časom zistíte, že to tak bolo lepšie.

Unsplash.com/Jessica Felicio

#2

Stalo sa vám, že zvažujete pre a proti vášho vzťahu? Nuž, niečo tu asi nehrá. Ak ste sa už pristihli pri tom, že hľadáte racionálne dôvody prečo ostať vo vzťahu, je to aj preto, že sa z neho vytratila láska. Byť s niekým len z vypočítavosti, to sa nikdy neoplatí. Môžete sa posnažiť niečo zmeniť, no ak sa vám do toho nechce, nesnažte samých seba presvedčiť, že váš partner je ten pravý. Urážate tým seba i toho druhého, preto radšej buďte féroví.

#3

Vaša polovička už nie je tou najdôležitejšou osobou vo vašom živote. Možno sa občas pristihnete pri tom, že miesto toho, aby ste pre ňu niečo urobili alebo sa jej jednoducho venovali, si radšej zvolíte iné aktivity. Radšej idete von s priateľmi či do fitka, zacvičiť si. I keď sa zdá, že sú to banality a nie sú nepodstatné, v konečnom dôsledku aj tieto drobnosti môžu ovplyvniť to, či spolu zostanete alebo nie.

#4

Predtým ste svoju polovičku informovali o všetkom dôležitom i menej podstatnom, no teraz nemáte problém niečo zamlčať s tým, že nemusí o všetkom vedieť. Hovoríte si menej dôverností, lebo sa z vášho vzťahu vytratila vzájomná dôvera. Tým sa jeden druhému viac vzďaľujete. Podstatný je vždy dôvod, prečo je to tak. Ak máte pocit, že vás zradil/a, je to celkom prirodzené, no zamyslite sa nad tým, že ak ste niekomu dali druhú šancu, mali by ste to brať nie len v rovine slov, ale aj v rovine skutkov. Ak sa intimita vytratila z iného dôvodu, nie je to dobrým znamením.

Unsplash.com/Eric Ward

#5

Rozprávate sa o spoločnej budúcnosti – nie len o tej blízkej, ale aj o tej vzdialenej? To, aký postoj k tomu zaujímate vy i vaša polovička má zásadný význam. Kdesi vnútri cítite, či s niekým chcete prežiť celý život. Rovnako to cíti aj ten druhý a tento pocit sa odráža v skutkoch a v postoji. I keď reči toho dokážeme veľa zakryť, ak sa vám alebo tomu druhému nechce baviť o tom, čo s vami dvoma ďalej bude, môže to zrkadliť nielen náročnú tému, ale aj neochotu ju vôbec riešiť. Všímajte si detaily, sú dôležité.

#6

Nebadane sa z vášho života vytráca prítomnosť vášho partnera. Nie, nie je to o tom, že by ste ho mali zaťažovať každou drobnosťou, no to, koľko času spolu trávite o vašom vzťahu veľa vypovedá. Niekedy ste ho volali na každú akciu, na ktorú ste sa chystali, teraz tam radšej idete sami. Možno ste sa vo vzťahu niekam posunuli a zmierili sa s tým, že nemáte identické záľuby a záujmy. No ak sa tomu druhému v skutočnosti vyhýbate, nie je to znakom dozrievania vzťahu, ale jeho úpadku. Doprajte si čas osamote a porozmýšľajte nad tým, prečo to tak máte a čo sa deje.

#7

Už to nie je taká zábava ako na začiatku. Niekedy ste vedeli spolu prerozprávať celé hodiny a nepotrebovali ste k tomu nič iné, len prítomnosť milovanej osoby. Teraz sa spolu nudíte – to, čo vás predtým zaujímalo, vám príde ako bezvýznamné. Doľahla na vás každodenná rutina. Aj týmto si musí prejsť každý vzťah, no ak máte pocit, že ste sa nechali poblázniť a ten druhý vás v skutočnosti nezaujíma, nemárnite ani jeho, ani svoj čas.

Unsplash.com/Erik Lucatero

#8

Často nerozumiete, prečo ste na svojho partnera takí namrzení, prečo vám lezie na nervy a prečo vám nerobí problém byť nepríjemný a zvýšiť hlas? Okrem toho, že sa možno ozaj zmenil k horšiemu, je tu ešte jeden, pravdepodobnejší dôvod. Nerobí vám problém pohádať sa s ním, lebo vo vnútri máte pocit, že to, čo bolo, už vyprchalo. A tieto negatívne dojmy pripisujete tomu druhému a neraz mu vyčítate aj to, za čo nemôže. Potom vám to je ľúto a snažíte sa hádku čím skôr zahladiť. Ak sa vám to v poslednej dobe stáva až pričasto, nájdite si čas sami na seba a zamyslite sa nad tým.

#9

Ste unavení a už sa vám nechce riešiť problémy a konflikty? Najradšej by ste od toho všetkého utiekli a mali pokoj? Pripúšťate, že váš vzťah už nie je to, čo predtým, no nemáte chuť to zmeniť, radšej vyčkávate, ako sa to vyvinie. Veľmi často sa stáva, že ľudia vo vzťahoch ostávajú, aj keď nie sú šťastní. Jednoducho si už zvykli a nechali sa pohltiť rutinou. Je na vás, ako sa k problémom postavíte vy. Nečinnosť nie je riešením.

#10

Posledný signál vzťahu v kríze je prostý – dávno ste to už vycítili a podvedome to riešite neustále. Je to jeden z dôvodov, prečo ste si otvorili tento článok. Jednoducho už nie sta šťastní, lebo vám váš vzťah nedáva to, čo kedysi. Nie je katastrofa, že spolu s partnerom riešite krízu. Od toho, aký postoj k tomu obaja zaujmete, sa však bude odvíjať vaša spoločná budúcnosť. Pamätajte si, že nie je hanba zistiť, že vaša polovička nie je ta pravá, hanba je vedieť to, no snažiť sa to popierať.

Pozri aj: Toto je 6 prípadov, kedy rozchod s tým, koho milujete, v skutočnosti dáva zmysel

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov