Čo vám ako prvé napadne, keď sa povie námesačnosť?

Väčšina ľudí si predstaví človeka s vystretými rukami a zavretými očami, ktorý bezcieľne chodí po dome. No realita je trochu iná; ľudia dokážu počas námesačnosti urobiť oveľa viac. Budete sa možno diviť, čo tých 8,4 milióna ľudí, ktorí podľa odhadov trpia somnabulizmom, ako sa táto choroba odborne nazýva, dokázalo…

Článok pokračuje pod videom ↓

#1

Počas spánku sa istá 44-ročná žena prihlásila na svoju mailovú adresu a všetkým svojim kontaktom, zahrňujúc tie pracovné, poslala pozvánku na párty. Keďže maily napísala dosť pofiderným štýlom, mnohým ľuďom došlo, že niečo nie je v poriadku, a tak sa párty nakoniec nekonala.

Unsplash.com/Yuris Alhumaydy

#2

V roku 2003 si jedna zdravotná sestra v Denveri zobrala prášky na spanie a ľahla si do postele. Počas toho, ako spala, sa v nočnej košeli, pri 20 stupňových teplotách, vydala na nočnú jazdu mestom. Po chvíli auto odstavila na krajnicu a vymočila sa v strede križovatky. Polícia si ju rýchlo všimla a keď sa ju snažili spacifikovať, prekvapivo útočne sa bránila. Po prebudení si nič z toho nepamätala, no i tak dostala pokutu za neopatrné jazdenie.

#3

Jeden moslim sa so svojou manželkou musel nechcene rozviesť po tom, čo zo spánku opakovane povedal slovo ‚talaq‘, čo znamená rozvod. Keď sa to dozvedeli náboženskí vodcovia, navzdory tomu, že to bolo nechtiac, nariadili rozvod. Inak by musel čeliť spoločenskému bojkotu zo strany náboženskej obce. Dosť nepríjemné, čo?

#4

Fanúšika klasickej hudby Harryho Rosenthala raz manželka našla nad ránom, ako námesačný diriguje imaginárny orchester. A bol naozaj dôsledný, nielenže mával rukami do taktu, ale aj predvádzal pohyby, akoby rozkazoval jednotlivým nástrojom. A samozrejme, pohmkával si pri tom klasickú hudbu.

#5

Námesačnosť môže byť aj dedičná a o to je to pre danú rodinu ťažšie. Jedna žena na siete Reddit spomínala na to, ako 9-ročná v spánku vyhodila rodinné úspory von z okna. Skormútení rodičia však nemohli nič povedať, keďže vedeli, že to naozaj bolo nechtiac.

#6

Somnabulizmus môže byť aj vedľajším účinkom liekov na spanie. Jednu ženu jej partner raz pristihol pri tom, ako počas hlbokej noci „konzumuje“ maslo aj s obalom. Zapíjala to rastlinným olejom a zajedala mäsom z konzervy. Lieky rýchlo vysadila.

Unsplash.com/Asdrubal Luna

#7

Timothyho Brueggemana, 51-ročného elektrikára, našli zamrznutého len niekoľko metrov od jeho domu. Vyšetrovanie ukázalo, že z domu vyšiel ako námesačný len v tielku a trenírkach a keďže vonku boli teploty pod bodom mrazu, stálo ho to život.

#8

Keď začala Kenneth Parksová z Toronta trpieť námesačnosťou, mala 23 rokov, bola vydatá a mala aj dieťa. Bojovala s nezamestnanosťou a tiež s hazardnými hrami, ktorým holdovala, a ktoré len podporovali jej problémy so spánkom. Raz v noci prešla autom vyše 20 kilometrov ku svojim svokrovcom a svoju svokru dobila na smrť. Hoci napadla aj svokra, prežil to. Potom ešte v spánku sa sama išla udať na policajnú stanicu so slovami: „Myslím, že som niekoho zabila…“

#9

V roku 2005 sa jedno 15-ročné dievča vyšplhalo na 39 metrový žeriav. Nakoľko to bola veľmi nebezpečná situácia, museli zasahovať hasiči. Keď sa jeden z nich dostal do kabíny, bál sa, že ju zobudí a ona spanikári a spadne. Nakoniec to jej rodičia vyriešili celkom jednoducho, zavolali jej na mobil, ona sa zobudila a bezpečne sa dostala na zem.

Unsplash.com/Anthony Intraversato

#10

Po tom, čo si istý 35-ročný muž poriadne užil silvestrovskú oslavu, zaspal na pohovke, lenže prebudila sa jeho námesačnosť. Cez požiarne schodisko sa vlámal do izby svojej maloletej susedy, vliezol k nej do postele a bozkával ju. Neskôr tvrdil, že bol námesačný a nič z toho, čo sa stalo, si nepamätal. Spod obvinení ho oslobodili až súdni znalci, ktorí potvrdili jeho slová.

#11

Na záver azda najbizarnejší prípad. Jedna počestná a vydatá Austrálčanka sa počas epizód námesačnosti venovala prostitúcii. Vôbec o tom nevedela a pritom to trvalo niekoľko mesiacov. Našťastie, pomohla jej psychoterapia a liečba.

Unsplash.com/Mr Wong

A čo vy, máte nejaké skúsenosti s námesačnosťou? Dajte nám vedieť v komentároch!

Pozri aj: Toto sú najčastejšie nočné mory, ktoré ľudí trápia. Význam niektorých z nich vás prekvapí

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov