Napriek tomu, že „prekladanie“ snov zažilo najväčšiu slávu za čias Freuda, ľudia sa k nemu z času na čas stále vracajú.

Či už interpretácii snov veríte alebo nie, nevravte, že ste nikdy neboli zvedaví, či váš sen nemôže niečo vyjadrovať. Aj keď väčšina názorov sa prikláňa k tomu, že v snoch spracúva mozog podnety, ktoré absorboval v priebehu posledných dní, nočné mory tvoria špeciálnu kategóriu. Prečo sa niekedy strhávame zo snov úplne prepotení a čo vlastne nočné mory znamenajú?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pavúky

Ak sa vám sníva o pavúkoch, väčšinou to znamená, že sa vám niekto dôležitý, materská alebo otcovská postava, snažia vo veľkej miere zasahovať do života. Iná interpretácia zas tvrdí, že sa pokúšate udržať si od niečoho odstup, odolať nejakému pokušeniu. Vedeli ste však, že pavúky sú jednou z najčastejších hypnagogických halucinácií? Ide o mimoriadne živé sny, kedy máme pocit, že pavúka skutočne vidíme, počujeme, či cítime na pokožke. Takýto živý sen z času na čas zažíva až 10 percent populácie.

Topenie sa

Oceán v snoch reprezentuje emócie, ak sa vám teda sníva, že sa topíte v oceáne, znamená to, že je toho na vás príliš, ste pohltení emóciami, ktoré držíte vo svojom vnútri. Máte priveľa povinností a ľudia na vás kladú privysoké nároky a vy uvažujete, či to všetko zvládnete. Vedci si ale myslia, že ak sa vám sníva o tom, že sa topíte, môže to znamenať, že máte v spánku problémy s dýchaním, napríklad spánkové apnoe.

pexels.com

Padanie

Aj vám sa už možno snívalo, že padáte z výšky a zrazu ste sa prebrali na taký nepríjemný pocit, že vás nadhodilo na posteli, ako keby ste skutočne padali. Sny o padaní väčšinou znamenajú, že sa človek bojí zlyhania. Vedecké vysvetlenie je však jednoduchšie, a to prúdenie tekutín vo vnútornom uchu.

Vypadávajúce zuby

Vypadávajúce zuby v snoch väčšinou znamenajú neistotu, problém vyjadriť svoje emócie a strach z toho, ako vás vnímajú ostatní. Môže to však znamenať aj to, že pred sebou máte dôležité rozhodnutie a máte pocit, že nad svojím životom nemáte takú mieru kontroly, akú by ste si priali. Sny o vypadávajúcich zuboch úzko súvisia s úzkosťou.

Niekto vás prenasleduje

Tento sen znamená, že pred niečím unikáte alebo sa v nejakej situácii cítite bezmocne. Možno sa vyhýbate niečomu bolestivému a vyvoláva to vo vás strach. Ak sa sny opakujú, znamená to, že je čas svojim problémom čeliť a pokúsiť sa ich vyriešiť. Istý výskum dokazuje, že zo vzorky 1000 ľudí zažilo takéto sny až 26 percent dospelých. Ak sa vám sníva o niečom takomto, v skutočnosti sa aktivuje váš systém úniku a útoku a telo je pripravené vysporiadať sa s hrozbou.

pixabay.com

Meškanie

Ak sa vám sníva, že meškáte do práce či na nejaké dôležité stretnutie, pravdepodobne je toho teraz na vás priveľa. Možno máte pocit, že ste premeškali alebo premeškáte nejakú dôležitú príležitosť v živote. Alebo vás možno čakajú veľké zmeny a máte strach, či ste na ne dostatočne pripravení. Takéto sny zažíva v priemere až 24 percent dospelých ľudí.

Mrznutie

Snívalo sa vám už niekedy, že ste zamrznutí? Naznačuje to, že vo vyššej miere ako zvyčajne pociťujete negatívne emócie. Vysvetlením však môže byť aj narušený spánkový cyklus či spánková paralýza. Spánkovú paralýzu aspoň raz zažilo najmenej 5 percent populácie.

Test

Aj sen, že vás čaká testovanie alebo sa ho práve zúčastňujete naznačuje, že sa bojíte zlyhania v blízkej budúcnosti. Vzhľadom na fakt, že mozog spracúva zážitky, ktoré sme prežili, o testoch sa najčastejšie sníva školopovinným jedincom.

pexels.com

Nahota na verejnosti

Ak sa vám sníva, že ste nahí na verejnosti, naznačuje to nedostatok sebadôvery a pocit zraniteľnosti. Sny vyvolané úzkosťou sa vyskytujú najčastejšie, zažíva ich 60 až 75 percent dospelých.

Vozidlo, ktoré nedokážete ovládať

Aj tento sen naznačuje bezmocnosť a vyjadruje to, že sa snažíte získať nad situáciou kontrolu, nie ste si však istí, či dokážete prevziať zodpovednosť. Ak ste vo vozidle ako pasažier a nie ako šofér, naznačuje to, že sa naopak bojíte odovzdať do rúk niekoho iného. Z vedeckého hľadiska však môže ísť o spôsob, akým sa mozog snaží vyrovnať s traumou, ak ste nejakú prežili.

Smrť

Aj keď smrť vnímame ako hrozbu, v snoch môže znamenať blížiacu sa pozitívnu zmenu. Niečo staré zomiera a niečo nové sa zrodí. Ak ste však nedávno zažili traumu, aj takéto sny sú spôsobom, akým sa snažíme vyrovnať sa so smútkom.

Aké sny mávate najčastejšie vy?

Pozri aj: O spánkovej paralýze ste už iste počuli. Týchto 10+ desivých príbehov prezrádza, čo pri nej ľudia, ktorí ňou trpia, naozaj prežívajú

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov