Ste single zatiaľ čo všetky vaše kamošky niekoho majú? Je to už dávno, čo ste sa s niekým rozišli a ešte stále ste sama? Keď sa na to dívate z tohto uhla, znie to viac než depresívne...

Našťastie, nič nie je také čierne, ako sa zdá. A to, že ste single, vôbec nie je dôvod na smútok. Nič sa predsa nedeje. Môžete žiť rovnako plnohodnotný život ako zadaní ľudia. A viete ako sa hovorí, že láska k vám príde vtedy, keď ju najmenej čakáte. Kašlite na čakanie na svojho princa. On raz príde a vy dovtedy nemusíte sedieť zavretá vo veži.

Článok pokračuje pod videom ↓

Radšej sa zamyslite nad týmito 10 vetami.

„Váš vzťah k sebe samej je ten najdôležitejší.“

Príde vám to ako otrepaná fráza, ktorá vám nemá čo povedať? A zamysleli ste sa nad tým niekedy? Iste, romantika vo vzťahu, pocit, že ste milovaná a oceňovaná, a že niekomu na vás záleží sú na nezaplatenie, no ako môžete mať zdravý vzťah s inými, ak nemáte zdravý vzťah sami so sebou? Alebo inak, ako môžete milovať iných, keď nemilujete sami seba?

foto: Unsplash

Nevyhovárajte sa na to, že je to sebecké. Nie, nie je. Nemusíte byť predsa narcis na to, aby ste mohli mať radi samu seba. Prijmite sa, najprv taká, aká ste – aj  so svojimi chybami, nedokonalosťami a neresťami. Až potom ich budete môcť zmeniť, ak chcete a až potom budete schopná prijať nedokonalosti iných. A okrem toho človek, s ktorým prežijete celý život, ste vy sami.

„Vaše vzťahy s inými sú zrkadlom vášho vzťahu k sebe.“

Toto nepotrebuje dlhý komentár, veď sme to vysvetlili vyššie. Ako môžete byť empatickí a citliví na potreby iných, ak zanedbávate svoje vlastné?

„Cestujte!“

Snáď si len nemyslíte, že keď budete chodiť z práce domov a z domu tak maximálne do obchodu, váš život sa radikálne zmení, vaša depresia pominie a vy získate nový pohľad na svet. Omyl! Vyjdite zo svojej zóny komfortu, robte to, na čo nemáte chuť – skúste sa premôcť a dajte šancu nápadom, ktoré zapadli prachom.

Isteže, nemusíte za rok obísť celý svet, niekedy nemusíte ani vycestovať z krajiny. Na začiatok vám môže stačiť aj malá prechádzka v horách…

Unsplash.com/Maxime Gauthier

„Máte priateľky!“

Nemyslíme kamošky, s ktorými sa dá chodiť len na párty či na nákupy. Každá baba má určite jednu či dve blízke priateľky, s ktorými zdieľa nie len radosť a zábavu, ale aj ťažké chvíle. Obráťte sa na ne, určite vám pomôžu.

„Neriešte vzťah, radšej si ujasnite, čo je pre vás v živote dôležité.“

Často sa po rozchode hrnieme do ďalšieho vzťahu len preto, aby sme nemuseli čeliť všetkým tým pocitom a myšlienkam, ktorých sa desíme. Paradoxne, pomôže nám presne to, z čoho máme najväčší strach. I keď budete mať chvíľu pocit, že tie myšlienky sú čoraz horšie, raz možno zistíte, že práve vďaka tomu ste pochopili, v čom ste robili chybu i to, čo je pre vás ozaj dôležité.

A okrem toho, keď sa budete rýchlo hrnúť do ďalšieho vzťahu, môžete skončiť s niekým, koho by ste si po svojom boku za iných okolností nevedeli predstaviť.

„Samota nie je nepriateľ.“

Ako sme to už napísali v predchádzajúcom bode, vyhýbanie sa svojmu najväčšiemu strachu je často hlúpe a zbytočné. Väčšinou sa totiž stane to, že všetko dopadne inak, než si myslíte. Takže, ak máte strach zo samoty, skúste byť sama, nech zistíte, ako to na vás pôsobí. A nezutekajte pri prvom neúspechu. Nech váš život už viac neovláda strach zo samoty.

Unsplash.com/Anthony Tran

„Váš život ešte len začína.“

Naozaj. Ak máte 20 a pocit, že už teraz musíte vedieť, čo chcete so svojím životom robiť, mýlite sa. Máte čas na to, aby ste to zistili, máte čas experimentovať, máte čas sa na chvíľu zblázniť, máte čas nájsť v prvom rade samu seba.

Nepočúvajte ľudí, ktorí vám diktujú, že sa musíte definitívne rozhodnúť už teraz. Väčšinou je to aj tak odraz ich vlastnej neistoty a nezrelosti.

„Neponáhľajte sa.“

Kašlite na pomstu svojmu ex, na to, čo hovoria ostatní a radšej počkajte na niekoho, s kým naozaj budete chcieť mať vzťah. Do ďalšieho vzťahu choďte nie preto, aby ste nejaký vzťah mali, ale preto, že to naozaj chcete.

„Budujte nezávislosť.“

Nečakajte, kým si na vás kamarátka nájde čas, aby ste mohli ísť na nákupy. Vydajte sa na ne aj sama. Skúste byť sama so sebou aj pri takých činnostiach, pri ktorých ste obvykle potrebovali spoločnosť. Časom zistíte, že vám to prospieva.

Unsplash.com/Tristan Colangelo

„Stretnite nových ľudí.“

Ste slobodná a dospelá bytosť. Máte právo stretávať sa s kýmkoľvek chcete a môže vám byť ukradnuté, čo si o tom kto pomyslí. Nájdite odvahu mať takých priateľov, akých chcete vy a nie vaši rodičia či iní známi.

Pozri aj: 9 vecí, ktoré by ste nikdy nemali povedať prostredníctvom sms správy

powerofpositivity.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov