Vytvoriť si ich je jednoduché, oveľa ťažšie je do nich nespadnúť.

Niekedy sa nám môže zdať, že celý náš život je jeden veľký boj s našimi emóciami, s pokušeniami, či s našou lenivosťou. Bohužiaľ, víťazstvo nie je vždy na našej strane. Niekoľkými jednoduchými psychologickými trikmi však môžete toto skóre zvrátiť a ľahko môžete prekonať akékoľvek problémy, ktorým musíte čeliť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Správajte sa k sebe najkrajšie, ako viete

Spravte si láskavosť a naučte sa odpúšťať sami sebe za všetky svoje slabosti. Za svoje chyby sa neodsudzujte, robí ich naozaj úplne každý. Keď v niečo pochybíte a prepadne vás smútok, váš mozog sa vás bude snažiť rozveseliť všetkými možnými spôsobmi. Niekedy možno stačí urobiť len nejakú maličkosť a váš deň bude oveľa krajším.

brightside.me

#2: Nič nikdy nedostanete zadarmo

A ak vám niekto niečo takéto núka, klame vám. Určite ste sa už v supermarketoch, obchodoch či kluboch stretli  s ponukami, že niečo dostanete „zadarmo“. Ak sa chcete vyhnúť plytvaniu vašich peňazí, všetky takéto ponuky odmietajte. Pravdepodobne si to ani neuvedomíte, ale ak vám niekto ponúkne niečo „zadarmo“, váš mozog to začne vnímať ako istú formu dlhu, ktorú musí splatiť. Preto akceptujete vyššiu cenu za iné výrobky, ktoré by ste si inak nekúpili (a predajcovia to, samozrejme, veľmi dobre vedia).

brightside.me

#3: Čítajte tak veľa kníh, ako je to len možné, ale nenúťte sa do toho

Viete, že čítanie vás veľmi baví, no jednoducho naňho nemáte čas. Preto sa rozhodnete spraviť rázny krok a poviete si, že vždy spravíte všetko preto, aby ste prečítali aspoň jednu knihu za týždeň. Začnete sa tak do čítania nútiť, no spozorujete na sebe, že sa pri ňom necítite príliš dobre a nerobí vám radosť. Dali ste si totiž nesplniteľný cieľ, váš mozog to cíti a nakoľko nie je práve fanúšikom nesplniteľných rozhodnutí, dáva vám najavo, že by ste mali spomaliť. Ak nemáte veľa času, začnite napríklad „kvótou“ 10, či 20 strán denne.

brightside.me

#4: Naučte sa posilňovať svoj mozog tak, ako to dokážete so svojimi svalmi

Snažte sa svoje sny a túžby vizualizovať. Predstavujte si, aké by to bolo, keby sa hneď zajtra naplnili všetky vaše priania a očakávania. Robte to každý jeden deň, nielenže si tým zdvihnete náladu, ale precvičíte aj svoj mozog. Rovnako ako svaly rastú posilňovaním a pravidelným cvičením, tak sa aj mozog neustálou stimuláciou stáva silnejším a dokáže pracovať lepšie.

brightside.me

#5: V posilňovni alebo po cvičení sa nerozprávajte s niekým, komu nedôverujete

Je dokázané, že ľudia, ktorí sú aktuálne fyzicky alebo psychicky vyťažení, sú oveľa komunikatívnejší a dokonca oveľa ľahšie dokážu aj cudziemu človeku prezradiť nejaké tajomstvo, čo však samozrejme onedlho oľutujú. Najlepšie preto urobíte, ak budú vašim spoločníkom pri cvičení len vaše slúchadlá.

brightside.me

#6: „Špeciálne“ aplikácie vášho smartfónu vám so stresom nepomôžu

Samozrejme, reklama dnes predáva a reklama hovorí, že na trhu sú desiatky aplikácií, ktoré dokážu odstrániť váš stres a spraviť z vás úplne nového človeka. Neverte však všetkému, čo počujete. Ak skutočne chcete spraviť niečo pre svoju myseľ, zašportujte si alebo si vyjdite na prechádzku do prírody.

brightside.me

#7: Všetko si rozdeľte na jednotlivé menšie úlohy

Ak je toho na vás naozaj veľa, nezúfajte. Rozdeľte si jednu veľkú úlohu pokojne aj na desiatku menších a oveľa splniteľnejších cieľov. To vášmu mozgu pomôže prestať sa sústrediť na to, akej obrovskej výzve čelíte a namiesto toho sa bude sústrediť na menšie úlohy, ktorých splnenie je pre vás maličkosťou.

brightside.me

#8: Keď idete do obchodu, napíšte si zoznam vecí, ktoré potrebujete

Určite ste na sebe už spozorovali, aké ľahké je odísť z domu po mlieko a vrátiť sa s piatimi plnými nákupnými taškami. Ak si však napíšete nákupný zoznam, bez ohľadu na to, či na ňom bude 1 alebo 15 položiek, váš mozog sa bude vyslovene sústrediť len na ne a ostatným pokušeniam číhajúcim z regálov odolá oveľa ľahšie.

brightside.me

#9: Keď ste prejedení, odložte tanier

Tento jednoduchý, ale veľmi účinný trik vás môže zbaviť túžby prejedať sa, či sa nachádzate doma, alebo na rodinnej oslave. Jednoducho odstráňte svoj tanier zo svojho zorného poľa. Týmto spôsobom oklamete váš mozog a túžba ochutnať „posledný kúsok“ razom zmizne.

brightside.me

#10: Hodinu pred spaním stlmte všetky svetlá vo vašej domácnosti

Týmto trikom konečne dosiahnete potrebné množstvo zdravého a ničím nerušeného spánku. Vypnutie svetiel v celej vašej domácnosti a jeho stlmenie v miestnosti, kde sa práve nachádzate vyšle vášmu mozgu signál, že je najvyšší čas na spánok. Ten preto začne tvoriť melatonín, teda spánkový hormón, ktorý do hodiny prepne vaše telo do „režimu spánku“.

brightside.me

Pozri aj: OTVORENÝ LIST VŠETKÝM ĽUĎOM, KTORÍ VŽDY DÁVAJÚ SEBA NA POSLEDNÉ MIESTO

psych.sk (Henrieta Balázsová), brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov