Naučte sa ich dnes a o pár rokov si spokojne užívajte blahobyt.

Bohatstvo vo väčšine prípadov nie je niečím, čo k vám príde z noci do rána – teda, samozrejme, ak sa nenarodíte v Hollywoode alebo v mimoriadne dobre situovanej rodine. Každý človek, ktorý zbohatol svojimi vedomosťami a svojou prácou vám potvrdí, že je to naozaj beh na dlhú trať. No cieľ nie je nedosiahnuteľný a ak sa naučíte týchto 14 dôležitých faktov o peniazoch, budete ho mať naozaj na dosah.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektoré sú vyslovené kruté (no o to pravdivejšie), iné vás zas možno prekvapia. V každom prípade – prijmite ich, uvidíte, že sa vám to oplatí.

Deti sú drahé

Tento fakt možno mnohých pohorší, no je to tak. Výchova detí je mimoriadne nákladná. Preto ak cítite, že by ste oveľa radšej cestovali, šetrili si na vlastný byt alebo dom či ak jednoducho nechcete každé euro obracať dvakrát, rozhodnutie mať deti radšej odložte.

Ak si chcete užívať slobodu, užívajte si ju. Nenechajte sa zastrašiť tým, čo vám diktuje spoločnosť a z pohoršených pohľadov nad tým, že máte UŽ 25 a stále nemáte deti si naozaj nič nerobte. Neprajníkom môžete poslať pohľadnicu z Bali či z Himalájí.

pexels.com

Požiadať o zvýšenie platu nie je nič zahanbujúce

V tomto prípade platí nepísané pravidlo 3 rokov. To znamená, že ak ste sa na istej pracovnej pozícii 3 roky, bez najmenšieho ostychu môžete požiadať buď o značné zvýšenie platu alebo o povýšenie.

Samozrejme pritom nezabudnite zdôrazniť, že pri povýšení rátate nielen s vyšším platom, ale aj s vyšším pracovným zaťažením, na ktoré ste ale dostatočne kvalifikovaní a pripravení.

Podnájom je výhodnejší, než kúpa bytu či domu

Je nám samozrejmé, že s touto myšlienkou na Slovensku nepochodíme. Čo si ale myslíte, prečo sme jednou z minima krajín vo svete, kde každý baží po vlastnej nehnuteľnosti za každú cenu? Pretože banky a developeri zneužívajú našu finančnú negramotnosť.

Niektorých to možno prekvapí, ale krajiny s prosperujúcou ekonomikou, ako napríklad Nemecko, Rakúsko či Švajčiarsko považujú kúpu nehnuteľnosti za absolútny nezmysel – a to pritom veľmi dobre vieme, že s ich platmi by kúpa problémom nebola. Skúste sa nad tým zamyslieť a nezaviažte sa na celý svoj život banke – podnájom vám dá oveľa viac možností a ešte k tomu aj ušetríte.

pexels.com

Investujte do svojho zdravia a do vzdelania

Investovaním do týchto 2 “komodít” nikdy nespravíte krok vedľa. Neustálym vzdelávaním sa sa vám budú vždy otvárať nové a nové možnosti, ako si zarobiť a uspieť – čo je však možné len vtedy, ak budete zdraví. Pretože ak sa vám prihodí niečo naozaj vážne, zdravie bude jedinou vecou, ktorá sa nedá kúpiť za žiadne peniaze.

Neinvestujte do oblastí, v ktorých sa nevyznáte

Nikto neovláda všetko. Samozrejme, riskovať je dôležité, no pamätajte si – vždy riskujte iba v oblastiach, v ktorých ste “doma” a naozaj sa v nich vyznáte. Ak si prečítate zopár diskusií o investovaní do akcií, odborníkom naozaj nie ste a pri vstupe na burzu by ste mohli prísť o všetky svoje peniaze, ktoré ste mohli investovať inak.

pexels.com

Neberte si pôžičky na to, aby ste splatili iné pôžičky

Možno vás to prekvapí, ale tento nepríjemný začarovaný kruh nestraší len Slovákov, mimoriadne “populárnym” sa stal už na celom svete. A z čoho pramení? Z túžby ukázať druhým, že máme na viac, ako v skutočnosti.

Krokom č. 1 by samozrejme malo byť žiadne pôžičky si nebrať, no ak ste si nejakú vziať už museli, nikdy si neberte ďalšiu na jej splatenie. Stačí to spraviť raz a ocitnete sa v začarovanom kruhu, z ktorého len veľmi ťažko nájdete cestu späť. Skúste si radšej poriadne utiahnuť opasok a šetriť, prípadne niekoho skúste požiadať o pomoc.

Nikto nie je taký bohatý, aby si kupoval lacné veci

O tomto pravidle ste už možno počuli. Najlepšie sa vysvetľuje na praktickom príklade z reálneho života. Povedzme, že si kúpite tričko za 30 EUR. Síce nie je najlacnejšie, no vydrží vám, povedzme, rok a pol. Ak by ste si ale kúpili tričko za 5 EUR, pretože by vás zlákala jeho nízka cena, po pár praniach sa vám úplne zničí a už o mesiac si musíte kupovať druhé.

Ak by ste si ale rok a pol museli každý mesiac kupovať nové tričko za 5 EUR, minuli by ste 90 EUR. Neoplatí sa teda hneď kúpiť to za 30 EUR? A takto to samozrejme funguje úplne so všetkým – od oblečenia, cez elektroniku až po auto.

pixabay.com/zdravis.com

Vyhnite sa impulzívnym nákupom

Impulzívne nákupy nás vedia priviesť naozaj na mizinu. Ak sa aj vám zdajú byť akcie v obchodoch také atraktívne, prečítajte si náš nedávny článok o pravidle troch dní, ktoré vám možno ušetrí obrovské množstvo peňazí.

Myslite na svoju starobu už dnes

V dnešnej dobe sa spoliehať na to, že v starobe budete žiť len z dôchodku od štátu, je viac než naivné. Ak sa teda chcete vyhnúť tomu, že v 65-ke budete musieť rozpredať svoje “nepotrebné” orgány, konajte rozumne a už dnes si šetrite na dôchodok – hoci len po 5 či 10 EUR mesačne. Váš rozpočet to nezaťaží a uvidíte, akú krásnu sumu sa vám za 30-40 rokov podarí nazbierať.

Jedzte doma

Každý z nás si určite z času na čas rád dopraje jedlo v nejakej dobre reštaurácii, no snažte sa čím častejšie variť a jesť doma. Netreba predsa hovoriť o tom, o koľko je to lacnejšie.

pexels.com

Vždy majte nejakú finančnú rezervu

Sme ľudia a je prirodzené, že stále nám bude hlavy mátať otázka: “Čo keď…?” Stať sa môže naozaj čokoľvek a ak nemáte nejakú finančnú rezervu, váš život sa môže jedného dňa naozaj značne skomplikovať. Predíďte tomu a majte nejakú rezervu, ktorej sa naozaj nedotknete.

Svoj príjem diverzifikujte

Čo to znamená? Nikdy sa nespoliehajte na príjem len z jediného zdroja. Ten môže meškať alebo sa dokonca úplne zrušiť, čo nie je ničím výnimočným a vy zostanete úplne bez peňazí. Popremýšľajte napríklad nad nejakým pasívnym zdrojom príjmu a pokojne si ich zriaďte aj viac – samozrejme platí, že čím viac zdrojov, hoci aj menších máte, tým lepšie pre vás.

Pozri aj: 7 rád, ktoré vám pomôžu zbohatnúť a položiť základy ružovej budúcnosti

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov