Foto: Unsplash/Jenny Ueberberg

Tiež si bez nej nedokážete predstaviť život?

Ak ste milovníkom kávy, určite si bez nej nedokážete predstaviť svoje normálne, každodenné fungovanie. Ako sa ale hovorí, aj dobrého veľa škodí, a inak to nie je ani pri káve. Vedeli ste, že ak to s ňou naozaj preženiete, môže sa dostaviť jeden veľmi zaujímavý efekt?

Článok pokračuje pod videom ↓

O pozitívnych účinkoch kávy na naše zdravie ste už určite počuli veľa. Dokáže nás dobiť aj energiou, avšak v tomto prípade treba byť opatrný, nakoľko ide len o fungovanie na “energetický dlh” — po návale produktivity teda môžete cítiť ešte väčšiu únavu. Kofeín je ale zodpovedný aj za zvláštny stav, o ktorom sa veľa nehovorí. Popísal ho portál Your Tango. 

Dá sa z kávy “opiť”?

Najprv si povedzme, aký príjem kávy je “normálny”. Odborníci neodporúčajú prekročiť hranicu 400 mg kofeínu denne, čo predstavuje cca 3-4 šálky kávy.

Koľko ste ich za jeden deň vypili najviac? Ak ich niekedy bolo viac ako 8, možno ste zažili pocit pripomínajúci opitosť. Išlo ale o intoxikáciu kofeínom. 

Kofeínová intoxikácia je veľmi bežná

Ak vaše telo prijme 1 000 mg kofeínu v kratšom časovom intervale (teda v priebehu niekoľkých hodín), je veľmi pravdepodobné, že sa budete cítiť, akoby ste hýrili s priateľmi niekde v bare. Pokiaľ je ale váš organizmus na kofeín citlivý, táto dávka môže byť oveľa nižšia. 

Ak ste si teda napríklad ráno vypili svoju rannú kávu, v práci ste si dali povedzme ďalšie tri, skončili ste skôr a išli ste na stretnutie s priateľmi, ktoré sa natiahlo a vy ste ich vypili ďalšie 2-3, mohlo sa stať, že ste sa začali cítiť až príliš uvoľnene a dostavil sa u vás euforický pocit. 

Unsplash/Toa Heftiba

Nefunguje to tak ale u každého

V prípade, ak konzumujete naozaj veľa kávy, a takýto pocit sa u vás nedostavuje, existujú dve možné vysvetlenia.

Tým prvým je, že váš organizmus má už na kofeín vybudovanú veľmi vysokú rezistenciu, takže by ste ho museli prijať podstatne viac — čo by už ale bolo nebezpečné.

Druhým vysvetlením je to, že vo vašej genetickej výabve chýba gén s názvom PDSS2, ktorý je zodpovedný za zadržiavanie kofeínu.

Čo gén PDSS2 spôsobuje?

Ľudia, ktorí ním nedisponujú, sú schopní odbúrať kofeín naozaj rýchlo a po vypití kávy necítia nejaký extra veľký nával energie.

Naopak, ľudia, ktorí ho majú, sú na kofeín oveľa viac citliví, a ich organizmus ho zadržiava. To je dôvodom vzniku “kofeínovej opitosti”, ktorá je však v skutočnosti obyčajnou kofeínovou intoxikaćiou (teda “otravou”). Experimentovať s týmito zisteniami sa preto určite neoplatí. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov