Foto: cnbc.com

Zmysel života je pomáhať ostatným. Bil Gates je príkladom človeka, ktorého charakter nepokrivila sláva. Preto sa môže stať vzorom pre ostatných.

Bil Gates, úspešný zakladateľ spoločnosti Microsoft, vedel, že úspech nikomu z nás nepadne do lona. Napriek sláve ostal pokorným a svedomitým mužom, ktorý má svoj charakter. Vie, že cieľom života nie je získanie bohatstva. Pretože šťastie môžeme nájsť iba v našom vnútri. Nedá sa merať výškou nášho bankového konta. Ak chcete vedieť, čo znamená úspech v Gatesovom ponímaní, a ako ho môžete dosiahnuť aj vy, prečítajte si týchto jeho 6 dôležitých životných lekcií.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno sa nimi inšpirujete aj vy.

Lekcia #1: Nikdy sa neprestaňte vzdelávať

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Učenie je esenciálne pre náš rozvoj. Ak budeme len tak ležať na gauči a nečinne hľadieť do televízora, bude len otázkou času, kedy začneme myslieť na hlúposti. Bill využíva svoj voľný čas na získavanie nových informácií. Preto skúste každý voľný okamih využiť skutočne produktívne. Buďte hladní po vedomostiach. To je základ, od ktorého sa môžete odraziť.

Lekcia #2: Pomáhajte tým, ktorí sú na tom horšie ako vy

Nezabudnite na to, že nikto z nás nie je samostatnou jednotkou. Všetci sme súčasťou niečoho väčšieho. Preto sa snažte pomáhať všade tam, kde je to možné. Aj Bill Gates pristupuje k získanému bohatstvu s veľkou pokorou. Spolu s manželkou založil nadáciu Bill & Melinda Gates Foundation, ktorej venuje väčšinu času. Nemusíte ihneď zakladať nadácie, ak však budete chcieť skutočne niekomu pomôcť, určite prídete na to, ako sa to dá dosiahnuť.

Lekcia #3: Uvedomte si, že chyby sú prirodzenou súčasťou rastu

Photo by Joshua Earle on Unsplash

Ak niečo pokazíte, nesnažte sa zvaliť vinu na niekoho iného. Zodpovednosť za svoje omyly je znakom vnútornej zrelosti. Gates si je vedomý toho, že nie každé jeho rozhodnutie bude korunované úspechom. Len 10 percent jeho investícií sa vydarilo. Napriek tomu, alebo práve vďaka tomu, to dotiahol poriadne ďaleko. Gates je však živým príkladom toho, že sa skutočne nikdy netreba vzdať.

Lekcia #4: Dodržujte záväzky

Keď ste sa do niečoho pustili, skúste to čo najskôr dokončiť. Neodkladajte veci na potom, pretože vás budú stále mátať v hlave. Dôležité je, aby ste robili to, čo vás skutočne baví. Vášeň pre prácu, ktorá má zmysel, sa pre vás môže stať hnacím motorom.

Lekcia #5: Buďte milí aj k „šprtom“

Photo by rawpixel on Unsplash

Na každej škole či v práci sa nájde niekto, kto je odstrčený na okraj. Nesúďte však ľudí podľa výzoru. Pokúste sa spoznať človeka takého, aký je naozaj. Aj Gates tvrdí, že až príliš často súdime ľudí podľa vonkajších aspektov, pričom nám to hlavné uniká. Preto si skúste dať dole klapky z očí a pozerať sa aj na to, čo je za obalom.

Lekcia #6: Život vás naučí viac ako univerzita

Vzdelanie zohráva v našom živote kľúčovú rolu. Ak však máte pocit, že vysoká škola pre vás nie je to „pravé orechové”, nemusíte prepadať panike. Či už budete mať v ruke diplom alebo nie, vedzte, že to najdôležitejšie vás aj tak naučí každodenný život. Práve ten bude pre vás tou najlepšou skúškou. Ako vraví Bil Gates: „Ak si myslíte, že váš učiteľ je na vás až príliš tvrdý, počkajte, kým dostanete šéfa.“

wealthygorillagoalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov