To, či sa páry rozídu, sa dá vyčítať z rôznych znamení. Toto však definitívne patrí medzi tie najzvláštnejšie.

Skupina vedcov začala sledovať 168 párov počas trinástich rokov, čo je dostatočne dlhý čas na to, aby prišli k zaujímavým výsledkom. Aby bola štúdia zameraná na príčiny možného rozvodu čo najpresnejšia, vedci začali sledovať páry už od svadobného dňa. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Nikto nevstupuje do manželstva preto, aby sa rozviedol. Drvivá väčšina párov verí, že práve ich manželstvo prekoná všetky prekážky a vytrvá. Že to však vždy nefunguje tak, akoby sme chceli, dokazuje smutná štatistika.

I na Slovensku rapídne stúpa počet rozvodov a všetko naznačuje tomu, že v tomto trende to bude pokračovať i naďalej. Vedci však pri skúmaní viac ako 160-tich párov prišli na zaujímavú vec.

Všimli si, že v manželstvách, ktoré končili rozvodom, je väčšinou na začiatku obrovská láska, ktorú však potom vystrieda ešte väčšia dezilúzia a sklamanie.

Prečo je to tak?

Môžu za to ružové okuliare

Photo by Brooke Winters on Unsplash

Vedci upozornili na to, že páry, ktoré sa nevedia od seba odlepiť a berú sa v prvotnom štádiu zamilovanosti, to neskôr majú oveľa ťažšie. Samozrejme, bozkávať sa, držať sa za ruky a prejavovať si nehu je fajn, no netreba to preháňať.

Rozhodnutie zobrať sa by malo byť výsledkom zrelého rozhodnutia, nie krátkodobého pobláznenia hormónov. Čím máme hlavu vyššie v oblakoch, tým tvrdší nám hrozí pád.

Možno pre mnohých bude prekvapivé zistenie, že najmä páry, ktoré si na začiatku vzťahu nedávali najavo svoju lásku okatým spôsobom, spolu nakoniec vydržali najdlhšie.

„Je to ako maratón. Ak spočiatku budete bežať na plný plyn, vyčerpáte sa,“ tvrdí jeden z autorov štúdie. A zrejme to bude naozaj tak.

Čas všetko ukáže

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Vedci tvrdia, že páry, ktoré sa rozviedli do siedmych rokov od začiatku manželstva, sa takmer vždy vyznačovali presladeným začiatkom, kedy si naozaj lásku vyznávali na každom kroku.

Naopak, páry, ktoré prejavovanie svojich citov držali viac na uzde, spolu vydržali. Osobitnou kapitolou boli novomanželia, ktorí sa od začiatku vyslovene „nemuseli“, a tak sa rozviedli do dvoch rokov od uzavretia manželstva.

Štúdia však ukazuje, že manželstvo môže byť skutočne krásne. Ak prejdete prvým ošiaľom lásky, s partnerom sa skutočne cítite príjemne a nevstupujete do manželstva zo zištných dôvodov.

Pozri aj: Veľký vekový rozdiel, iná rasa či rovnaké pohlavie. Týchto 10+ ilustrácií je dôkazom toho, že láska prekoná všetko

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov