Cítiť sa dobre a mať zdravé sebavedomie? Dá sa to kedykoľvek a bez ohľadu na to, že v rukách nedržíte práve tie najlepšie karty od života.

Žijeme vo svete, v ktorom je neustále vyzdvihovaný perfekcionizmus. Zúčastňujeme sa (ne)zmyselných kurzov osobného rozvoja, nevieme si odpustiť ani najmenšiu chybičku a paradoxne, čim viac sa snažíme, tým sa neraz ocitáme vo väčšej kaši. Dnes si povieme o šiestich maličkostiach, ktoré síce vedia nepríjemne podkopať sebavedomie, no ak zvolíte iný prístup, môže to byť všetko úplne inak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pretože sebavedomie je predovšetkým stav vnútorného pocitu. Keď ste šťastní sami so sebou, tak automaticky poznáte svoju cenu a nebojíte sa zbaviť všetkého, čo je nefunkčné. Čo nás teda môže „dať dole“?

#1 Nefunkčný vzťah

Photo by Pavel Badrtdinov on Unsplash

Nefunkčný vzťah môže byť v skutočnosti poriadnou lekciou, ktorá je na nezaplatenie. To, čo by ste inak riešili roky, môžete zvládnuť za pár mesiacov či týždňov. Ako dlho to bude trvať, to však záleží len a len na vás. Ak vám vzťah berie energiu a nenapĺňa vás, ľahko sa z neho dostanete von. Bude to jednoduché. Musíte však chcieť. Práve rozhodnutie odísť zo vzťahu je to kľúčové, bez čoho sa nepohnete ďalej.

#2 Nepostavíte sa sami za seba

Photo by Christian Gertenbach on Unsplash

Ak vás niekto uráža či inak znevažuje vašu ľudskú hodnotu, máte právo postaviť sa a povedať, čo si o tom myslíte. Nikto nemá právo útočiť na vás. Ak to však nedokážete, bude vám to poriadne ukrajovať zo sebavedomia. To opäť môžete zmeniť len vy. Ste jediná osoba, ktorá vás nikdy neopustí. A preto stojí za to obhajovať ju.

#3 Neustále sa porovnávate s ostatnými

Photo by Brad Lloyd on Unsplash

A to vám taktiež na sebavedomí dvakrát nepridá. Vždy sa uvidíte v kritickejšom svetle. Máte svoj vlastný život. Preto neplytvajte životnú energiu na porovnávanie sa s ostatnými. Uvidíte, ako vás to oslobodí. Vy ste vy. Originál, ktorý nemá žiadnu kópiu.

#4 Všetko pre ostatných

Photo by Daniel H. Tong on Unsplash

Aj vás rodičia učili, že druhým treba pomáhať? Je to síce fajn, ale keď sa snažíte všetkým pomôcť na úkor samého seba, čoskoro dôsledky svojho konania pocítite na vlastnej koži. Podvedome sa ľudia uchyľujú k takémuto konaniu preto, lebo očakávajú od druhých uznanie, ktoré im zvýši sebavedomie. Ale nemusíte to robiť. Pomáhať môžete, no nezabudnite na hranice. Všetkého veľa škodí. A pomoc nie je výnimkou.

#5 Čakáte, kým sa to samo „vyvŕbi“

Photo by Tom Morel on Unsplash

Ak chcete od života niečo viac, než dôsledky vašej nečinnosti, musíte prejaviť aspoň akú-takú aktivitu. Mnoho ľudí sa však bojí zodpovednosti a preto čakajú, že situácie sa akosi vyriešia samy. Ale aj nerozhodnutie sa je v podstate voľba. Ak si chcete zvýšiť sebavedomie, skúste k životu pristupovať aktívnejším spôsobom.

#6 Ste na seba príliš kritickí

Photo by freestocks.org on Unsplash

Každé, i to najmenšie zlyhanie, vnímate ako fatálne. A to je chyba. Každý občas zlyhá. A je to normálne. Nikto nie je dokonalý. Chvalabohu za to, že je to tak. Veď perfektní ľudia bez chýb by nám čoskoro všetkým začali liezť poriadne na nervy.

Pozri aj: 6 znakov toho, že ste dospeli skutočne, nie len podľa čísla v občianskom preukaze

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov