Život bez nich si už nedokážeme ani len predstaviť…

Roky s nimi prežívame každý jeden deň. Sú pri našich najlepších, ale aj pri našich najhorších chvíľach. Zachránili už mnoho životov, no zároveň už zničili tisícky vzťahov. Samozrejme, ich používanie má aj mnoho nesporných výhod. Problémom je, že hranica medzi “zdravým” používaním a závislosťou sa už zotrela. A my kvôli nim hlúpneme čoraz viac a viac. Smartfóny. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Je to zlé, a ešte horšie

Čísla dokazujúce závislosť na našich smartfónoch sú naozaj alarmujúce. Tak napríklad:

  • Spomínate si, ako ste sa ako deti hrali s hlinou a jedli húsenice? Dnešné deti to už nerobia. Tie sa totiž hrajú so smartfónmi – vlastní ich až 78% z nich.
  • Smartfón si so sebou berieme už úplne všade. 12% z nás dokonca aj do sprchy či na toaletu.
  • 86% ľudí si smartfón na noc nevypína a má ho hneď poruke na nočnom stolíku, príp. v posteli.
  • 1 človek pošle mesačne v priemere až 2022 správ (SMS, maily, správy na FB, IG či iných sociálnych sieťach). Denne je to priemerne až 67 správ.

Pokračovať by sme samozrejme mohli donekonečna. Ak vás nebavia číselné fakty, len sa zamyslite. Určite aj vy poznáte niekoho, pri komu už pochybujete, či mu smartfón náhodou neprirástol k ruke. Denne s ním totiž strávi celé hodiny. Výnimkou nie sú ani malé deti špúliace pery do smartfónu upevneného na selfie stick. Áno, až sem sme dospeli. A je to ešte horšie. Presvedčia vás o tom 2 nasledovné experimenty.

unsplash.com

Experiment, ktorý dokazuje, že ľudstvo naozaj hlúpne

520 účastníkov experimentu bolo podrobených kognitívnym testom. Polovica z nich mala počas testovania položený svoj smartfón na stole hneď pri sebe, pričom druhá polovica dostala pokyn umiestniť ho do vedľajšej miestnosti, teda mimo dosahu. Výsledok vás možno prekvapí. Ľudia, ktorí mali svoj smartfón vo vedľajšej miestnosti, obstáli v testoch výrazne lepšie.

Výsledok experimentu teda potvrdil, že už len prítomnosť smartfónu narušila výkonnosť týchto ľudí a obrala ich o schopnosť naplno sa sústrediť na danú úlohu.

Vykonaný bol aj podobný experiment, ktorého sa zúčastnilo 275 dobrovoľníkov. V ňom si mohli ľudia dobrovoľne vybrať, či si svoj telefón dajú do tichého režimu, alebo či ho vypnú, rovnako ako si mohli vybrať, či si ho položia na stôl, do vrecka, do tašky, či do inej miestnosti. Opäť sa však potvrdili výsledky z prvého experimentu – najlepšie obstáli ľudia, ktorí sa svojho smartfónu vzdali úplne.

Aké z toho pre nás plynie ponaučenie? To asi viete. Samozrejme, je veľmi ťažké “vzdať sa” smartfónu, keď ho nevyhnutne potrebujete k svojej práci. Skúste si však digitálny detox dopriať aspoň počas vášho voľna. Hlavne platí (tak, ako pri všetko inom) – všetko s mierou.

Pozri aj: Fotograf odstránil z fotiek ľudí ich smartfóny. Nad výsledkom sa možno pousmejete, no v skutočnosti je veľmi smutný

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov