Mozog je veľakrát prirovnávaný k „superpočítaču“ - možno aj preto niekedy naozaj nerozumieme tomu, čo s nami robí.

Stalo sa vám už niekedy, že ste si svoje správanie nevedeli vysvetliť dokonca ani sami pred sebou? Možno ste dokonca mali pocit, že si z vás váš mozog začal robiť žarty. Všetko však (väčšinou) má svoje vedecké vysvetlenie a možno ho nájdete aj v týchto odpovediach.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Nedokázali ste sa prestať na niekoho pozerať

Táto odpoveď vás pravdepodobne neprekvapí, ale pre istotu si ju zopakujme: ak sa niekoho nedokážete prestať pozerať, znamená to, že tento človek vám je veľmi sympatický. Oči z neho nedokážete strhnúť z dôvodu, že váš mozog si jeho/jej tvár nahráva „do pamäte“, aby si ju dokázal kedykoľvek vybaviť.

#2: Ak pri hádkach často „prehrávate“

Dôvodom vás poteší: pravdepodobne je to preto, že ste až priveľmi intelektuálne založení. Ľudia, ktorí v sporoch často prehrávajú, totiž nad každým argument možno až pridlho premýšľajú a taktiež v prípade, že by mali povedať len nejakú polopravdu, radšej nepovedia nič. Naopak, menej inteligentní ľudia nemajú problém reagovať impulzívne, bez premýšľania a často používajú aj argumenty, ktoré sa nezakladajú na pravde.

#3: Ak ste precitlivení na kritiku

Znamená to, že ste neistým človekom, ktorý omnoho viac vníma kritiku, ako chválu. Ak vám niekto hovorí nejakú kritiku na vašu adresu, aj keď je konštruktívna, vaša neistota spôsobí, že mozog okamžite vyhodnotí situáciu za nebezpečnú a negatívnu a vo vašom tele sa začne produkovať stresový hormón kortizol.

unsplash.com

#4: Vaše písmo nie je práve „úhľadné“

Ak je váš rukopis takmer nečitateľný, znamená to, že váš mozog pracuje rýchlejšie, ako vaše ruky. Rýchlosť, akou premýšľate, vám zabraňuje strácať čas zbytočnosťami,  medzi ktoré patrí napríklad úhľadnosť písma.

#5: Nedokážete sa vzdať niektorého zo svojich zlozvykov

Žiaľ, táto správa vás nepoteší. Ak neúspešne bojujete s nejakým zlozvykom, dokazuje to vašu lenivosť. Aj zlozvyk je totiž len zvyk a žiaden zvyk mozog príliš nezaťažuje – vykonávate ho totiž takmer automaticky. Zbaviť sa ho by znamenalo opustiť svoju komfortnú zónu a pohodlie, čo však nie je nič pre lenivcov.

#6: Ak pričasto zabúdate

Ak vás v poslednom období trápi vaša pamäť, príčinou je to, že vás či už vedome alebo podvedome trápi nejaký problém. Kapacita našej krátkodobej pamäte je totiž naozaj veľmi malá. Keď ju zaberá nejaký problém, jednoducho sa do nej už nič iné nevojde a vy zabúdate na svoje pracovné úlohy, či na dohodnuté stretnutia.

#7: Keď sa ponáhľate, nikdy nedokážete nájsť svoje kľúče, mobil či peňaženku

Zdá sa, že aj táto záhada sa dočkala svojho vedeckého vysvetlenia (ktoré ju však, žiaľ, odstrániť nedokáže). Vysvetlenie je nasledovné: keď sa ponáhľate a hľadáte nejaký predmet, vaše oči sa rýchle pohybujú a mozog nestačí tieto vnemy zaznamenávať. Je totiž dokázané, že mozog pod stresom spracováva vizuálne informácie pomalšie, ako to dokáže spraviť v pokoji. To následne spôsobí, že si svoje kľúče nevšimnete, ani keď ležia na stole, ktorý ste prezreli už desaťkrát.

#8: Vo vašich snoch sa často objavujú situácie, ktoré ste zažili cez deň

Ide o menej častý jav, no ak sa s ním stretávate, znamená to, že trávite priveľa času opakovaním tých istých úloh. Mozog však vyhodnotí takúto často opakovanú činnosť za veľmi dôležitú, a aby si ju dokázal naozaj dobre zafixovať, opakuje si ju aj počas vášho spánku.

pexels.com

#9: Dokážete si vybaviť niekoho tvár, no nedokážete si spomenúť na jeho meno

Znamená to, že ste vizuálny tip. Stretnúť niekoho po prvýkrát váš mozog naozaj „vyčerpá“, a tak sa zameria len na memorovanie informácií, ktoré dokáže spracovať čo najrýchlejšie a najjednoduchšie. Ak ste vizuálny tip, je to práve tvár dotyčnej osoby.

#10: Keď vám je v dopravných prostriedkoch zle

Ak je pre vás cesta autom, autobusom, vlakom či lietadlom väčšinou veľmi nepríjemným zážitkom, toto vysvetlenie vás pravdepodobne veľmi prekvapí. Ide totiž o to, že váš mozog si pri cestovaní myslí, že vaše telo bolo… otrávené. Áno, čítate dobre. Vaše oči a svaly sú totiž v pokoji a signalizujú mu, že sa nehýbete, zatiaľ čo signály z vnútorného ucha, ktoré zaznamenáva pohyb mu hovoria niečo úplne iné. Mozog vyhodnotí tieto protichodné signály ako jasný dôkaz toho, že ste boli otrávení a vy sa jednoducho začnete cítiť zle.

Pozri aj: UŠNÝ ČERV, FALOŠNÉ SPOMIENKY ČI INÉ. TÝMITO 4 SPÔSOBMI SI Z VÁS VÁŠ MOZOG STRIEĽA

psych.sk (Henrieta Balázsová), brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov