foto: Martin Navrátil

Už ma trochu hnevajú rôzne články o tom, že blogovaním sa nedá až tak uživiť.

Už ma trochu hnevajú rôzne články o tom, že blogovaním sa nedá až tak uživiť. Dá sa! A celkom slušne na slovenské pomery. V tomto článku ti prezradím, ako dlho pracujem cez deň, čo mi koľko trvá a hlavne koľko zarábam.

Kto vlastne som?

Moje meno je Martin Navrátil, mám 37 rokov a precestoval som doteraz 167 krajín sveta. Narodil som sa v Ostrave a od 6 rokoch žijem v Bratislave, kde som aj vyštudoval históriu na FiFUK. Hneď ako som spravil štátnice, začal som sprevádzať pre BUBO, kde som bol 13 rokov ako sprievodca a sem tam som aj pripravil nejakú tú prvoexpedíciu ako napríklad do Afganistanu a Pakistanu. Ako sprievodca som zarábal približne 70 – 90 Eur na deň a za 13 rokov som si našetril nielen na byt, ale som si spravil aj železnú rezervu, na ktorú nesiaham. Sprevádzal som cca 280 – 300 dní v roku.


https://www.instagram.com/p/BeryxyrDVVZ

Po krásnych 13 rokoch sprevádzania som sa vydal svojou vlastnou cestou. Ak máš pocit, že som si založil svoju vlastnú cestovku, tak to teda nie! Áno, mal som veľké ponuky za ešte zaujímavejšie peniaze, ale chcel som poskytovať cestovateľské poradenstvo, ktoré na Slovensku ešte nikto poriadne nerobí.

Aký je môj súčasný mesačný príjem?


https://www.instagram.com/p/BYnU8Uujgp4/?taken-by=travelistan.sk

Je to veľmi pohyblivé, ale mesačný zárobok je medzi 1500 až 2800 Eur. Ak by som to mal spriemerovať, tak okolo 2000 Eur mesačne. Veľa? Málo? To nechám na tvojom posúdení. Ale treba povedať, že takto som nezačal zarábať hneď. Trvalo to takmer 2 roky po založení blogu, kým som sa dostal k tejto sume. Mojim hlavnými príjmami je tvorenie itinerárov, programov pre CK, premietanie a sem tam odsxprevádzam nejaký zájazd, keďže som bývalý sprievodca (pracoval som ako guide 13 rokov). Mnoho firiem sa ozýva, aby som ich propagoval, ale do takej spolupráce idem len vtedy, ak som o tom vnútorne presvedčený. Takýchto spoluprác bolo zatiaľ veľmi málo a podľa mňa veľa blogov robí chybu, že ide do takmer každej spolupráce a blog sa stáva skôr predajným miestom každého výrobku, kto ponúkol peniaze alebo barter.

Ako vyzerá môj pracovný deň?


https://www.instagram.com/p/Bb6i_XUDS3w/?taken-by=travelistan.sk

Na jednej strane je to dream job cestovať a mať za to peniaze, ale zas nepoznám, čo je to víkend alebo sviatok. Aj keď nesedím za počítačom stále, myslím na nové veci ako cestovateľské itineráre, programy, premietanie, články. Niekedy mi to vyslovene lezie na nervy, že žijem ,,len“ cestovaním a všetko čo je s tým spojené.

Dlho mi trvalo sa dať do klasického pracovného módu, keď som doma. Spal som niekedy do 9.00 a nemal som presne určené kedy, budem mať voľno a kedy budem pracovať. Prostredie domova nabáda k tomu, že je na všetko čas. Až pod tlakom povinností som si musel stanoviť presné hranice. Čiže dnes mám klasickú pracovnú dobu 8 hodín a urobím si aj ten víkend, aby som prišiel na iné myšlienky.

Ak som však na cestách, tak vždy vo voľnom čase otvorím komp a spíšem nielen svoje zážitky, ale aj postrehy, ktoré využijem vo svojom článku.

Koľko mi trvá napísať taký článok?

Keď mám slinu a viem, čo budem písať, tak za cca 40 minút mám klasický blogový článok. Ak píšem itineráre na Travelistan, tak 90 minút a itineráre pre klientov, ktoré sú ušité na mieru, cca 2-5 hodín v závislosti od požiadavky klienta. Keď som začal písať, tak mi článok trval aj 12 hodín. Treba sa len ,rozpísať a vedieť o čom písať a pôjde to samo.

Žiadne tajomstvá


https://www.instagram.com/p/Bdalh9YD80o/?taken-by=travelistan.sk

Toto je môj hlavný príjem, z ktorého žijem. Žiadne zázračné či tajné veci. Takto si financujem svoje cesty po svete. O tom, koľko stoja moje cesty, píšem v jednotlivých článkoch na stránke travelistan.sk. Aj tam vzbudzujem podozrenie, ako to tak viem spraviť za malý peniaz. Odpoveď je jednoduchá. Keď toľko cestuješ, už vieš, ako na to a svoje know – how odovzdávam aj tebe. Zas necestujem tak, aby som mal všetko čo najlacnejšie. Z toho som vyrástol. Cestujem tak, aby to bolo výhodné a mal som z toho ja príjemný pocit, že som si cestu užil.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov