Foto: Travelistan

Kto by nechcel ísť na cestu okolo sveta?

A teraz si predstav, že by to bola nielen tvoja práca, ale by si aj letel/a okolo našej krásnej modrej planéty súkromným lietadlom!

O 4 dni idem ako sprievodca na 26 dní po veľmi zaujímavých miestach. Za necelý mesiac navštívime Samarkand (Uzbekistan), Bagan (Mjanmarsko), Guilin (Čína), Brunej, Tokio, Aljašku, Grand Canyon, New Orleans a Bahamy.


Celú cestu môžeš sledovať v „storíčkach“ na @interezsk.

Ukážem ti každú jednu destináciu aj priebeh celej cesty súkromným lietadlom. Sleduj @interezsk na Instagrame.


Foto: Travelistan.sk (Martin Navrátil)

Všade sa budeme presúvať súkromným lietadlom bez nejakých medzi pristáti a bez zbytočného čakania na letiskách. Áno, možno si povieš, že toto nie je cestovanie a preferuješ niečo, kde by si zostal dlhšie a nasal viac atmosféru miesta. Druhy cestovania sú rôzne a ja som rád, že si vyskúšam aj niečo takéto. Veď po tých všetkým expedíciách do Konga, Čukotky či Afganistanu, príde obrovská príjemná zmena.

Ako som sa k tomu dostal?

13 rokov som pracoval ako profesionálny sprievodca s prevádzal ľudí po celom svete. Popritom som pripravoval rôzne expedície do celého sveta. Dnes som na voľnej nohe a venujem sa skôr vlastným cestám a písaniu na svoj blog. Sem tam ma však oslovia kamaráti z rôznych cestovných kancelárií, či by som niečo len ešte neodsprevádzal. Priznám sa, že si momentálne vyberám a keď prišla takáto ponuka, tak som po nej chňapol veľmi rýchlo. Okrem toho, že poletíme súkromným lietadlom, budeme spať na miestach, kde by som sa veľmi ťažko dostal.

Aká je práca sprievodcu?

Foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Aj ja som mal zidealizované predstavy o práci sprievodcu. Videl som hlavne to, že budem cestovať po celom svete a ešte si pritom pekne zarobím. Dokonalý sen, že? Sem tam nejaké drinky na peknej pláži či nejaká perfektná expedícia za hranicami všedných dní. Ale veľmi rýchlo som pochopil skutočnosť. A nie len ja.

Je jedno v ktorej cestovnej kancelárii robíš, ale práca s ľuďmi je veľmi namáhavá. Nemyslím na sťažnosti, lebo tých som riešil skutočne veľmi málo. Ja som mal vždy skvelých ľudí, ktorí si užívali cestovanie a mali väčšinou super otázky.

Foto: Travelistan.sk

Ťažké je vydržať pracovné tempo. Priemerná dĺžka práce bola 15 hodín denne a 7 dní v týždni. A teraz si predstav, že zájazd má napríklad 27 dní a ty nemáš nárok ani na minútu oddychu. Keď skončí jeden zájazd, začína druhý či už v ten istý deň, alebo máš pri najlepšom 2 dni oddychu.

Že si chorý? Máš starosti doma? Prepáč, ale to nikoho nezaujíma. Ak ti to príde kruté, tak sa daj do pozície klienta, ktorý si zaplatil za dovolenku a ty pozeráš na utrápené klbko nešťastia. Čo si povieš?

Stávalo sa mi, že som robil aj 320 dní v roku a keď som lietal z kontinentu na kontinent, ani som niekedy nevedel, kde som.

Čiže ak by som to mal zhrnúť, samotné cestovanie si budeš užívať menej, ako si si predstavoval na začiatku. Na konci dňa chceš skôr zaliezť do izby a mať svoju ,,autistickú“ chvíľku ako objavovať novú nespoznanú atrakciu. Chceš mať proste pokoj.

Napriek tomu je práca sprievodcu obrovská droga. Stretávaš neskutočne zaujímavých ľudí a veľa vecí sa dozvieš z rôznych sfér života.

Ak by ťa zaujímala nielen samotná cesta privátnym lietadlom, ale aj ako vyzerá deň sprievodcu, sleduj články na Intereze, ale aj môj Facebook  alebo Instagram a priblížim ti tie krásne miesta na planéte Zem.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov